Façana del número nou del carrer de Vallroquetes de Reus, amb les portes tapiades

La CUP de Reus es querellarà contra el govern per l'edifici del carrer de Vallroquetes

Consideren que el consistori acumula almenys un any i mig d'inacció i omissió de socors | El govern tapia l'edifici i les naus de Prous i Vila

L'incendi del carrer de Vallroquetes de Reusd'aquest dimarts a la nit seguirà portant cua. La CUP, juntament amb mitja dotzena d'entitats de diferents àmbits, estan preparant una querella per denunciar els fets. Consideren que el responsable últim és el govern local, a qui acusen d'inacció i omissió de socors.

Recorden que fa un any i mig que es va exposar la situació del bloc i que, fins ara, no s'ha fet res. L'immoble es troba ocupat des de fa anys per, almenys, un home gran que hi viu sol i dues persones joves que ocupen una altra planta. És per això que, encara en fase de redacció, anuncien que es plantegen presentar la querella contra el govern municipal en general i, en concret, contra les quatre regidores que consideren que han fet cas omís a la situació de vulnerabilitat dels inquilins de l'immoble.

Posen sobre la taula, també, que actualment hi ha el perill que l'edifici s'esfondri. Un risc per a tres implicats; «per la gent que hi ha dins, i que hi és perquè el govern no està fent la seva feina; perquè al costat d'aquest bloc hi ha tres restaurants, i perquè el carrer de Vallroquetes uneix plaça de Catalunya amb la plaça de la Farinera, és un carrer molt transitat encara que sigui petit i per a vianants».

Una querella contra el govern de Reus pel bloc del carrer Vallroquetes

En una compareixença de premsa aquest dijous al matí, el regidor de la CUP ha anunciat que «s'ha posat sobre la taula, i nosaltres hi donem suport, la presentació d'una querella contra el govern municipal i diferents regidores de govern». Es tracta, apunta, de denunciar «la seva inacció i omissió a una demanda de socors que es fa des de fa més d'un any i mig en un bloc que s'ha acabat cremant».

Segons ha explicat, la querella no és iniciativa de la CUP, sinó que s'ha plantejat en el marc del treball conjunt de mitja dotzena d'entitats i una quinzena de persones. Aquesta xarxa no formal, integrada també per la formació política, fa mesos que treballa qüestions socials a Reus.

Una finestra i un balcó del número nou del carrer de Vallroquetes, cremats
L'incendi, que no és el primer que es declara a l'immoble, va afectar l'edifici i la seva estructura | Àngel Ullate

La querella, de fet, podria presentar-se també «per les diferents qüestions que hem anat denunciant els darrers mesos, com el cas dels empadronaments o la inoperància de Serveis Socials a l'hora d'oferir alternatives», ha detallat Fernández. Una querella que es podria acabar convertint en dues, o en una denúncia concreta.

La diferència, explica, és que en el cas de la querella es posen en coneixement d'un jutge una sèrie de fets, i és el magistrat qui ha de decidir si s'ha comès algun delicte i per part de qui. En el cas de la denúncia, suposa fer una acusació concreta.

Assenyalen quatre regidores de govern

Segons exposa Fernández, «hem estat parlant amb veïns i entitats per veure què fèiem després d'aquest nou accident, pel qual culpem al govern, i ens hem trobat que hi havia dues cintes de la Guàrdia Urbana posades en creu». Una actuació que consideren insuficient.

«Es pot assumir que no hi ha recursos, cosa que nosaltres no compartim, però es pot assumir», opina el regidor cupaire. El que consideren inadmissible, afegeix, és «la incapacitat de generar un pla de treball». Una situació que se suma al fet, exposa, que «una ciutat com Reus acabi tenint més pisos turístics que pisos de protecció oficial».

Edgar Fernández repeteix que, en cas que la querella es presenti tal com s'està redactant actualment, consideren que hi ha cinc persones responsables de la situació. «És evident que com a mínim la senyora Vázquez per la Guàrdia Urbana, la senyora Vilella, la senyora Pallarès pel que fa a Habitatge i la senyora Berasategui com a Urbanisme, i després hem de veure quina autoritat té l'alcalde si hi ha cinc regidories que estan fent cas omís a un socors».

Un cotxe de la Guàrdia Urbana en primer pla; al fons, els agents supervisen com es tapien les naus ocupades
Una situació similar a la del carrer de Vallroquetes s'ha viscut, simultàniament, al carrer de Josep Maria Prous i Vila | Àngel Ullate

Es refereix a Dolors Vázquez, regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, a Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, Teresa Pallarès, regidora d'Habitatge, i Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme. La primera és d'Ara Reus, les dues següents de JxR i la darrera d'ERC.

A més, considera que l'alcalde, Carles Pellicer, com a responsable últim del govern local, també hauria d'haver actuat o fet actuar les àrees corresponents. Tot i considerar-la una de les responsables, aclareix el regidor cupaire, «demanarem una reunió a ERC i a la senyora Berasategui, i faig referència a ella i a ERC perquè donem per perduts tant Ara Reus com Junts per Catalunya».

El govern tapia els edificis ocupats cremats

La nit de dimarts a dimecres també es va declarar un incendi a les naus del carrer de Josep Maria Prous i Vila, a la cantonada de l'avinguda de Pere el Cerimoniós, també ocupades il·legalment. Tots dos incendis han tingut la mateixa reacció per part del govern local: tapiar-ne l'entrada.

Dimecres mateix al migdia es van tapiar les dues portes del número nou del carrer de Vallroquetes, i avui s'ha començat a tapiar l'entrada de les naus buides del carrer de Prous i Vila. El mateix s'ha de fer amb les que encara estan ocupades, on el govern ha afirmat que Serveis Socials i la Guàrdia Urbana treballaran per reubicar els inquilins. S'hauria d'acabar així, amb situacions que fa fins a tres anys que duren i que acumulen queixes veïnals.

Un manobre tapia l'entrada d'una de les naus ocupades on es va declarar un incendi
Ja s'han començat a tapiar les naus ocupades del carrer de Josep Maria Prous i Vila i de l'avinguda de Pere el Cerimoniós | Àngel Ullate

La CUP denuncia un any i mig d'omissió i inacció

L'històric de la situació del carrer de Vallroquetes, exposa Fernández, comença el març del 2019, quan ha s'hi va declarar un incendi. En aquell cas, els Bombers van rescatar les dues persones que hi havia dins de l'immoble. «Durant els següents mesos, els veïns i veïnes es van posar en contacte amb nosaltres després que el govern no els fes cas i no trobessin interlocutor», relata.

«Vam estar intentant parlar amb el govern i tampoc hi va haver manera, fins al punt que el gener del 2020, gairebé un any després de l'incendi, veient que no hi havia ni acció ni resposta per part del govern, ho vam posar sobre la taula d'una comissió informativa perquè en quedés constància», ha recordat.

Assegura, amb les actes de la comissió a la mà, que «la resposta va ser que ho desconeixien, que en prenien nota i que ja ens traslladarien la resposta». «Això va ser nou mesos després d'un incendi i de molts mesos de veïns, veïnes i nosaltres d'intentar parlar-hi», critica el regidor de la CUP.

La radiografia que fan els cupaires de tot plegat és que «fa un any i mig que estem avisant que en aquest bloc hi viu gent jove i un home gran que viu sol; hi ha hagut total omissió i inacció per part del govern de la ciutat». De fet, aquesta radiografia, de manca d'actuacions per part del govern local, exposa que també la comparteixen una quinzena de persones de mitja dotzena d'entitats de Reus.

Formen el grup de persones que, de manera no formal, han estat treballant en la redacció de la querella per denunciar situacions com aquesta i no només la del carrer de Vallroquetes. Segons ha detallat Fernández, es refereixen a dinàmiques com la d'«acumular» persones de diferents perfils i amb diferents necessitats a la Fonda Suïssa, o a posar traves a l'empadronament de persones que viuen al carrer.


Comentaris