Plaça del Prim durant la pandèmia.

«Cal actuar ja»: l'avís d'un expert tarragoní sobre la crítica situació per la Covid-19 a Reus

Els casos s'han disparat en els últims dies i pren forma la possibilitat d'una intervenció per part de Salut

L'oasi de l'emergència sanitària, ha deixat de ser-ho. Si fins ara el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre havien estat les zones amb menys impacte per la pandèmia, principalment perquè no havien tingut un tipus de pacient multicontagiador com va explicar el president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) a TarragonaDigital a principis de juliol, aquesta situació sembla que ha canviat. I molt.

La tendència de positius fa dies que va a l'alça, i aquest cap de setmana s'han disparat els casos fins al punt que aquest dilluns, segons les dades que ha fet públiques Salut, hi ha hagut 109 nous positius i 1 nova defunció, el que deixa el recompte total des de l'inici de l'emergència sanitària en 4.083 persones contagiades pel virus i 456 persones que han perdut la vida a Tarragona i l'Ebre.

Reus, zona crítica

Les Terres de l'Ebre van ser el primer punt calent de la demarcació després del confinament, amb diversos brots que van tensar la situació fins a convertir-la en crítica, forçant mesures especials a la zona per intentar contenir l'expansió del coronavirus. Aquesta situació sembla que s'està estabilitzant en aquesta àrea i mentre que el Camp de Tarragona respirava tranquil, només tensat a la zona del Baix Penedès i en àrees de l'Alt Camp, ara totes les mirades se centren sens dubte a la capital del Baix Camp, Reus

Des de fa una setmana, les dades que arriben no són gens positives i ja han començat a circular els primers rumors sobre possibles mesures especials a Reus per intentar contenir l'expansió de la Covid-19, malgrat que de moment no han estat confirmades pel Departament de Salut. Tanmateix, sí que hi ha la lupa posada a la ciutat i no és per menys: actualment el risc de rebrot està disparat i se situa al 273,40 —a Catalunya és del 147,73—, i la Rt (el valor que marca la velocitat de propagació) és del 2,22, molt elevada i un dels punts que més preocupa —a Catalunya és de l'1,01—.

Gràfica de l'evolució del risc de rebrot a Reus a dia 16 d'agost.
Gràfica de l'evolució del risc de rebrot a Reus a dia 16 d'agost. | Departament de Salut
 

Velocitat de propagació disparada a Reus

Segons les dades obertes del Departament de Salut, durant tota l'emergència sanitària a Reus hi ha hagut 559 casos positius de Covid-19, dels quals 497 han estat confirmats per PCR. Des de l'1 de març, a Reus s'han efectuat 11.120 proves PCR. A banda dels casos confirmats, s'estima que hi ha 7.667 casos sospitosos de coronavirus. Durant aquesta última setmana, la mitjana d'edat de les persones contagiades ha estat de 38,18 anys i el 40% han estat dones.

Pel que fa a la situació a l'hospital Sant Joan de Reus, segons dades de Salut hi hauria 3 pacients ingressats i cap d'ells a l'UCI. Tanmateix, el perfil de Twitter no oficial CoronaDades que fa seguiment sobre l'emergència sanitària ha assegurat en una piulada que dissabte 15 d'agost hi havia 11 persones hospitalitzades —9 a planta i 2 a l'UCI—, i aquest dilluns 17 d'agost la xifra ja ha augmentat als 24 ingressats —20 a planta i 4 a l'UCI—.

Si ens fixem en els brots actius a Reus, hem de consultar les últimes dades facilitades pel Departament de Salut que són de l'11 d'agost. En aquell moment, hi havia fins a 9 brots que tenien contagis a Reus, dos d'ells amb tots els contagis a la ciutat. Està previst que en les pròximes hores Salut actualitzi la informació sobre els brots.

Les zones amb més risc a Reus

El Departament de Salut també facilitat dades específiques mitjançant les Àrees Bàsiques de Salut (ABS), les quals estan formades per barris o districtes a les àrees urbanes, o per un o més municipis en l'àmbit rural. En el cas de la ciutat de Reus, hi ha cinc ABS que divideixen la capital del Baix Camp en centre, est, oest, nord i sud. En aquests moments el sud-oest i el nord són les àrees més complicades.

L'ABS que dona cobertura a la zona centre de la ciutat és la que es troba en millor situació de totes les àrees, amb 54 positius i 935 casos sospitosos. A l'oest, l'ABS 2 de Reus que agafa l'àrea del Barri Immaculada, Polígon AgroReus, barri de la Pastoreta..., és una de les més complicades de la ciutat, amb 113 positius i 1935 casos sospitosos; al nord, l'àrea que compren el Pinar, barri Gaudí, Castellvell del Camp.., i que pertany a l'ABS Reus 3, també és una de les àrees senyalades en vermell, amb 122 positius i 1646 casos sospitosos. 

A la quarta ABS de Reus, l'est de la ciutat amb el barri Sant Josep Obrer, zona de l'Aeroport, etc., és la zona en millors condicions a hores d'ara, amb 82 positius i 1.311 casos sospitosos. Finalment, l'àrea on la situació és més delicada la trobem al sud de Reus, a la cinquena ABS, que agafa zones com Aigüesverds, el barri Montserrat, Mas Iglesias..., en aquesta zona hi ha 151 positius i 2.017 casos sospitosos. Totes aquestes xifres són dades acumulades des de l'inici de l'emergència sanitària.

Per fer-nos una idea de l'evolució crítica en les zones més complicades de Reus, l'ABS Reus 2 fa una setmana havia detectat 4 casos i durant els últims set dies n'ha detectat 37; a l'ABS Reus 3 ha passat dels 10 casos, als 22 en els últims set dies; i finalment l'ABS Reus 5, la més crítica, havia detectat 6 casos fa una setmana, i en els últims set dies han augmentat a 40.

Dades de l'emergència sanitària a Reus.
Dades de l'emergència sanitària a Reus. | Departament de Salut

Els experts demanen mesures urgents

Davant d'aquesta situació, totes les mirades estan ara a la ciutat de Reus i els experts ja demanen mesures urgents. És el cas del tarragoní Àlex Arenas, que en una piulada ha demanat que «cal actuar ja» perquè el virus s'ha descontrolat al Baix Camp, amb Reus encapçalant els problemes. El grup de recerca en biologia computacional i sistemes complexos del departament de física de l'UPC també ha advertit per xarxes que cal extremar les precaucions a l'àrea del Camp de Tarragona arran de la forta pujada dels contagis a les ABS de Reus.

Des de l'Ajuntament de Reus la lluita per controlar el compliment de les mesures sanitàries s'ha intensificat, amb més pressió policial —aquest cap de setmana es va impedir un 'macrobotellón' al polígon Alba—, i amb més presència d'educadors de la salut, una iniciativa que es va posar en marxa la setmana passada i que consisteix en grups de persones que recorden a peu de carrer a la ciutadania la necessitat de complir les mesures de protecció per evitar la propagació de la Covid-19

En resum, una situació molt complicada a Reus que podria comportar la presa de mesures especials, pel que es demana màxima precaució per evitar que continuïn els contagis. La fórmula és senzilla: mascareta, distància social i rentar-se les mans.


Comentaris
Luis Antónimo
No comprendo. Si el hospital de Reus dice que sólo 3 ingresados y ninguno en UCI, mientras que un Twiter no oficial dice que 24. ¿A quién hemos de creer? Pienso que al hospital. ¿Se ha investigado? ¿Hemos de dejarnos llevar por el alarmismo? ¿Hemos de creer a un Twiter no oficial? Es increíble. Creo que es importante esclarecer los datos, porque tomar medidas si no es necesario es aberrante por las consecuencias que conllevan.
Josep
Luis Antónimo es fan de Miguel Bosé.
Lluís
Josep té molta por.