Una desena de multes en un mes per anar amb patinet elèctric per la vorera a Reus

La Guàrdia Urbana comença a aplicar l'Ordenança al respecte | La normativa de la DGT els equipara a les bicicletes
Els patinets elèctrics són considerats vehicles de mobilitat personal (VMP) | TarragonaDigital

 

La Guàrdia Urbana de Reus ha denunciat una desena d'usuaris de patinets elèctrics el darrer mes. El motiu és que circulaven per espais per on no poden fer-ho, i ara que la DGT està ultimant el canvi de normativa general, a la capital del Baix Camp s'ha començat a aplicar aquesta part pendent de l'Ordenança de Civisme. A grans trets, aquests 'vehicles de mobilitat personal' poden circular pel mateix lloc per on ho poden fer les bicicletes.

 

La infracció, multada amb 600 euros, pena el fet de «circular en bicicleta, patins, monopatins o similars per les voreres o per altres espais destinats a l’ús dels vianants (com ara places, carrers de vianants, etc.), tret d’aquells espais en què hi hagi un carril expressament destinat a aquesta finalitat». Així ho especifica l'article 34 de l'Ordenança, que també la tipifica com una infracció 'lleu'.

 

Imatge d'arxiu de bicicletes i patinets | ACN

 

L'Ordenança ja era vigent, però s'aplica ara

Fonts municipals confirmen que s'ha començat a aplicar ara, tot i que ja era vigent. El cas és que la Dirección General de Tráfico estava preparant la normativa necessària per adaptar el codi de circulació a aquests nous models de mobilitat. Recentment, la Guàrdia Urbana de Reus «ha rebut notícies de la DGT de la modificació del reglament de circulació pel que fa als patinets, en la línia del que diu l'Ordenança de Civisme», expliquen des de l'Ajuntament de Reus.

 

«Davant l'imminent canvi normatiu general, la Guàrdia Urbana ha començat a aplicar l'Ordenança i ha començat a denunciar els patinadors que l'incompleixen», afegeixen. Així doncs, és de preveure que la mobilitat amb patinet elèctric s'integri, en el cas de Reus, al Pla de la Bicicleta, que s'ha d'anar desplegant durant els pròxims anys.

 

A grans trets, preveu que tinguin preferència respecte als cotxes en els vials del centre de la ciutat que són de plataforma única. A banda, dibuixa quins són els carrers que, amb carril a banda o amb un espai reservat i pintat sobre la vorera, ciclistes i patinadors puguin fer servir per moure's des de la corona exterior de la ciutat.

 

El servei de lloguer de patinets elèctrics podria ser realitat els pròxims anys | TarragonaDigital

 

Pas previ al lloguer de patinets

Precisament aquesta normativa era un dels requeriments necessaris perquè poguessin reprendre's les converses amb les empreses privades de lloguer de patinets. Tal com es va saber el mes de març passat, diversos negocis s'havien adreçat a l'Ajuntament de Reus interessats a poder instal·lar un sistema de lloguer de patinets similar al servei públic barceloní de lloguer de bicicletes, el 'Bicing'.

 

En el cas de Reus, i com també havia de passar a Tarragona, les empreses oferirien patinets elèctrics per moure's per la ciutat. A la capital del Baix Camp també s'hi havien adreçat empreses de l'àmbit «de planificació, infraestructures, serveis i fins i tot normes d'ús». La situació actual, segons s'explica des de l'Ajuntament, és la mateixa que aleshores, i falta veure quina actitud hi pren el nou govern local.

 

El servei, a priori, seria privat, tot i que no es descartava que el pogués acabar oferint o col·laborant-hi el consistori. Els patinets es podrien llogar des de primera hora del matí fins als volts de mitjanit. Aleshores l'empresa els recolliria per desar-los i carregar-los en un magatzem, i tornar-los a posar en servei a primera hora del matí següent.