Deu anys de sàtira transvestida a Reus

El Ball de Dames i Vells de Reus celebra el desè aniversari aquest dissabte | Balls satírics de Valls, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, convidats especials

L'any 2009 es van incorporar, a la Festa Major de Reus dos nous elements. Per Corpus es va estrenar el Ball de Pere Joan Barceló —Carrasclet—, conegut com els Trabucaires. El cinquè aniversari el van celebrar per Misericòrdia del 2014 i van convidar els Trabucaires del Comú de Vila-seca, el Grup de Trabucaires Guineus de l'Arboç i els Trabucaires del Ball de l'Ós de Valls. Enguany no s'ha anunciat, per ara, cap acte de celebració.

 

Per Sant Pere del 2009 es va sumar al repertori festiu de la ciutat la recuperació del Ball de Dames i Vells. El ball parlat, satíric, s'alimenta del que ha passat, sobretot a Reus, durant el darrer any. Amb homes encarnant les dones i dones fent personatges masculins, les referències sexuals i el llenguatge barroer són dues de les constants d'aquesta representació popular.

Els personatges femenins són interpretats per homes als balls de Dames i Vells | Laia Solanellas

 

Deu anys de Ball de Dames i Vells

El Ball de Dames i Vells de Reus s'ha consolidat al programa de la Festa Major, una sensació estesa que comparteixen els seus integrants. «Aada vegada tenim més públic i funcionem millor, l'esperit és el mateix que quan vam començar, però ara ja hem agafat la mecànica», explica Antoni Veciana, membre de Dames i Vells. Per celebrar l'efemèride «volíem fer una trobada on convidar tots els balls satírics que hi ha però són massa», admet.

«Ho va fer Valls fa tres o quatre anys i ja n'hi havia molts, i encara se n'han creat dos o tres més, i materialment era impossible, hauríem necessitat dos o tres dies per poder-ho ensenyar tot», afegeix. Afirma, això sí, que els Malcasats de Vilanova i Vilafranca permetran veure diferències les diferències que hi ha respecte dels balls satírics de Reus, Valls o Tarragona.

Ball de Dames i Vells Reus | Laia Solanellas

 

«Així com al Camp de Tarragona s'ha mantingut el transvestisme, els Malcasats no són transvestits, és el canvi més evident», apunta. «Això et modifica molt a l'hora de presentar-ho, és molt més grotesc un ball on tothom està transvestit, i al Camp de Tarragona no té una personalitat marcada cada personatge i et permet treballar amb més llibertat, perquè cada any la pots canviar». «Els Malcasats són personatges fixos, hi ha el burgès, hi ha pagès, el borratxo... Que també té gràcia perquè són personatges divertits», explica.

sant-joan-valls
El Ball de Vells de Valls va ser recuperat el 2005 pel Grup del Teatre Principal | GTP

 

Els convidats d'aquest dissabte

El de Dames i Vells és un ball que no s'ha integrat al Seguici Festiu, una dinàmica que, amb alguna excepció, s'ha seguit arreu. Admeten que seria complicat integrar una representació més llarga que els balls dels elements del Seguici, i que «hi ha molts dies, moltes hores i molts espais, a la Festa Major, i també es pot anar omplint d'aquesta manera».

Ball de Malcasats Vilafranca
Imatge del Ball de Malcasats de Vilafranca | Facebook Ball de Malcasats

 

Aquest dissabte mostraran una part del Ball de Dames i Vells que es podrà veure els dies 27 i 28 de juny, on ampliaran les referències reusenques. Demà l'activitat començarà a Cal Massó a les onze del matí amb el Ball de Vells de Valls i el de Dames i Vells de Reus. Seguirà a dos quarts de dotze a la plaça de la Patacada amb el de Valls i a les dotze a la plaça dels Argenters amb el de Reus.

Ball de Malcasats Vilanova
Imatge del Ball de Malcasats de Vilanova i la Geltrú | Viquipèdia

 

Per acabar el torn de matí, a dos quarts d'una, de nou a Cal Massó, hi haurà vermut satíric per acompanyar la representació de tots dos balls, a més d'una sessió de cançó improvisada amb els Glosadors del Camp. A la tarda Valls deixarà pas a Vilanova i Vilafranca. A les sis arrencaran a Cal Massó, on es podran veure tots dos i també els amfitrions reusencs.

A dos quarts de set, els Malcasats de Vilafranca del Penedès es faran seva la plaça dels Argenters, i a les set els de Vilanova i la Geltrú faran el mateix amb la de Sant Miquel. L'actuació en solitari del Ball de Dames i Vells de Reus serà a dos quarts de vuit al carrer de Martí Napolità i, per últim, a les vuit del vespre a la Casa Rull hi haurà una darrera representació de tots tres balls parlats.