El dispositiu de Tots Sants al Cementiri de Reus s'adapta a la pandèmia

Les visites nocturnes teatralitzades canvien de format
El Cementiri General de Reus prepara el dispositiu de Tots Sants | Laia Solanellas

Com és habitual per aquestes dates, l'Ajuntament de Reus ha previst un dispositiu especial al Cementiri General de cara a Tots Sants. Aparcaments, controls d'aforament, rutes senyalitzades i servei d'autobús formen part del protocol especial. El que no s'ha pogut mantenir són les visites teatralitzades per La Gata Borda, que l'any passat ja es van haver d'ajornar i suspendre, i enguany no es podran recuperar a causa de la Covid-19.

Els Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha planificat el dispositiu especial «tenint en compte les actuals restriccions sanitàries». Per evitar aglomeracions, per exemple, s'han habilitat nous espais d'aparcament, hi haurà control d'aforament per accedir al Cementiri i se senyalitzaran les rutes i recorreguts que caldrà seguir per moure's per dins del recinte.

Amb això es vol evitar la concentració de persones en punts concrets de l'espai. A més, des de l'Ajuntament es fa una crida perquè les visites es facin de manera esglaonada durant els dies previs a Tots Sants per evitar situacions de risc. Es recorda, també, que dins del Cementiri cal mantenir les distàncies de seguretat, és obligatori l'ús  de mascareta i que s'instal·laran dispensadors de gel hidroalcohòlic a les entrades.

Les visites teatralitzades passen a la televisió i internet

Les visites nocturnes i teatralitzades que ja fa dotze anys que duu a terme la companyia teatral La Gata Borda tampoc es podran oferir enguany. La pandèmia actual ha provocat, segons informa l'Ajuntament, que s'opti per «un format televisiu dramatitzat». Es podrà veure a través del web dels Serveis Funeraris, del de l'Ajuntament de Reus i de les xarxes socials municipals.

A més, Canal Reus TV ho emetrà el dijous 29 d'octubre a dos quarts de deu de la nit, el divendres dia 30 a dos quarts d'onze de la nit, el dissabte 31 d'octubre a dos quarts de tres del migdia i el diumenge 1 de novembre a dos quarts d'una del migdia i a dos quarts d'onze de la nit.

Les visites teatralitzades ja es van haver d'ajornar l'any passat. En primer lloc es van reprogramar a mitjan novembre a causa de les pluges que van caure a finals d'octubre. Quan va arribar la nova data, de nou la previsió meteorològica adversa, amb pluja i vent, va obligar a acabar-les suspenent de manera definitiva. Justament l'any en el qual havien obtingut la qualificació de tercera millor activitat de portes obertes dels cementiris de tot l'Estat.

Paral·lelament, l'Ajuntament retrà homenatge a totes les persones que s'han enterrat al Cementiri General de Reus aquest darrer any de manera simbòlica. Davant del Mausoleu dedicat als fills il·lustres hi haurà, durant el matí de Tots Sants, un quartet de violoncels que rebran les ofrenes que facin els ciutadans.

Ampliació de l'aparcament, de l'horari i del servei de bus

L'horari del Cementiri General de Reus, a partir de dilluns vinent dia 19 i fins al 2 de novembre, serà ininterromput de nou del matí a set de la tarda. En concret el 30 i el 31 d'octubre i l'1 de novembre, que és quan es preveu més afluència de públic, l'hora d'obertura serà les set del matí.

Per poder controlar l'aforament, s'ha prohibit accedir amb vehicle i aparcar dins del recinte del cementiri. Les persones amb mobilitat reduïda tindran reservada «una part important dels aparcaments de davant del cementiri i la totalitat de les places de l'entrada nord», segons detalla l'Ajuntament.

A més, es recomana a la ciutadania que faci servir, de manera preferent, les noves zones d'aparcament que s'habilitaran al polígon Granja Vila. Entre els dos espais previstos compten amb 15.000 metres quadrats on es preveu que hi càpiguen 500 cotxes en total.

Hi ha una tercera àrea d'aparcament amb 112 places a la cantonada del carrer de la Tolerància amb el carrer de la Diversitat. Els usuaris que facin servir aquest espai podran acabar d'arribar al Cementiri amb la línia d'autobús específica que farà parada a la  carretera de Montblanc.

El mateix sistema se seguirà a l'aparcament de l'Institut Escola Pip del Burgar, on hi ha 200 places. La línia d'autobús, en aquest cas, farà parada a l'avinguda de Marià Fortuny. Completen l'oferta d'aparcaments el principal, a l'entrada del Cementiri, que compta amb 200 places i el de la zona nord, amb 100 places. Són dos espais que ja es van habilitar l'any passat.

Pel que fa al transport públic, entre el dijous 29 d'octubre i el diumenge 1 de novembre, hi haurà un servei d'autobús específic entre el centre de la ciutat i els aparcaments del polígon Granja Vila i del Pi del Burgar. El servei el farà la línia 35 entre nou del matí i set del vespre. 

A més, els dies 31 d'octubre i 1 de novembre es posarà en marxa un servei de bus llançadora entre l'aparcament del Pi del Burgar i el cementiri passant pel polígon Granja Vila. Un servei que s'oferirà cada quinze minuts i que el dia de Tots Sants serà gratuït.

"Quatre noves càmeres i una unitat mòbil, la videovigilància de Reus s'actualitza" "ÚLTIMS DIES: Els descomptes per comprar a Reus acaben diumenge"