Dos joves reusencs, nominats als premis de referència del circ a Catalunya

‘Fili Busters’ de la companyia Mortelo & Manzani opta a ser el 'Millor espectacle de carrer' de l’any 2019 dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya
Mortelo & Manzani durant la presentació oficial de 'Fili Busters' a la plaza España de Sevilla | Cedida

Dos joves reusencs han estat nominats als premis Zirkòlika de Circ de Catalunya. L’espectacle ‘Fili Busters’ de la companyia Mortelo & Manzani opta al premi ‘Millor espectacle de carrer’ de l’any 2019. Aquests són els premis de referència del món del circ a Catalunya i tenen com a objectiu donar visibilitat i promocionar les produccions de circ catalanes, dignificant i contribuint a la professionalització del sector i a la creació de nous públics. Els guardons estan organitzats per la revista Zirkòlika, publicació de les arts circenses. En total s’han nominat 25 projectes diferents i els guanyadors es coneixeran el pròxim dimecres 18 de desembre, a les 20.00 hores, al Circ Històric Raluy.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Mortelo & Manzani són en Gerard Morte i l’Ivan Manzanero, un duo de clowns reusencs que en l’espectacle ‘Fili Busters’ troben en la temeritat el motor de creació per divertir el públic. Conjugant l’humor amb el funambulisme, l’acrobàcia i altres tècniques del circ al damunt d’un aparell únic posen en perill no només les seves vides, sinó les del radi d’acció més immediat. L’espectacle compta amb la creació i direcció de Capitán Maravilla, àlies de l’artista malagueny David Morales, i és una coproducció de La Circoteca de Valls i el Festival Circada de Sevilla. 

«Estem molt contents d’haver estat nominats. És una molt bona notícia per a la companyia perquè dóna valor a tota la feina que hem estat fent durant els darrers anys fins ara», explica Gerard Morte qui dóna les gràcies a Capitán Maravilla, La Circoteca de Valls i el Festival Circada de Sevilla per «haver apostat per nosaltres i aquest espectacle». 

Mortelo & Manzani durant una actuació de l'espectacle 'Fili Busters' | Cedida

Mortelo & Manzani van començar a crear 'Fili Busters' a l’octubre del 2018 i es va estrenar el juny del 2019 al Festival Circada de Sevilla. Des d’alhores i fins a dia avui ‘Fili Busters’ ha estat representat una trentena de vegades, sobretot per Catalunya, però també a la resta del territori a tot tipus de programacions i festivals com ara: Circorts, Clownic, Alehop de Cádiz o la Feria de Teatro de Ciudad Rodrigo. A més, també han portat l’espectacle al Veregra Street Festival a Itàlia. «La nominació dóna veu a que més gent conegui l’espectacle i amb sort surtin més bolos», comenta Ivan Manzanero.

Pel que fa al futur, Mortelo & Manzani tenen en projecte continuar promovent els dos espectacles que tenen en cartera, tant ‘Absurditties’ com ‘Fili Busters’ i «anar remenant idees per a noves creacions», tal com indica Ivan Manzanero. «Sobretot tenim ganes de fer molts i molts cops ‘Fili Busters’ per tot arreu on ens vulguin i poder sortir més sovint de l’estat i voltar pel món, ja que fem espectacles sense text que es poden gaudir a qualsevol indret», assenyala Gerard Morte.

Els reusencs competiran en la categoria de ‘Millor espectacle de carrer’ dels Premis Zirkòlika amb Dioptries de la cia. Toti Toronell, El gran final de Bucráa Circus, Ino de Ino Kollektiv i Qui cu qui què quina de la cia. Nom provisional. En total, s'han nominat 25 projectes, entre espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció. Els guanyadors es coneixeran el pròxim dimecres 18 de desembre durant la Nit de Circ 2019 que enguany retornen al Circ Històric Raluy i seran presentats per Tortell Poltrona. 

Durant la nit s’atorgaran 10 guardons, dos dels quals -premi de votació popular i trajectòria- s’anunciaran en els pròxims dies. Aquests dos premis, juntament amb el premi especial, no tenen nominacions. Els guardons han rebut un total de 50 propostes de 47 companyies diferents, la xifra més alta des de la creació dels guardons l’any 2010. Les altres categories que es premiaran són: Millor espectacle de circ de sala, millor espectacle o entrada de pallassos, millor companyia artista emergent, millor número de circ, iniciativa per a la projecció del circ, millor espectacle de carpa.

Foto de família de la presentació de les nominacions dels Premis Zirkòlika | Cedida

Premis Zirkòlika

Els Premis Zirkòlika van néixer l’any 2010 amb l’objectiu de donar visibilitat als espectacles creats i produïts a Catalunya, contribuir a la professionalització, la creació i promoció de circuits d’exhibició, mostrar el potencial del circ per la creació de nous públics, cohesionar el sector amb una trobada anual i implicar els agents i representants del circ en l’organització dels premis.

  

"❓Amb quines entitats es pot col·laborar com a voluntari, a Reus?" "🎄🎉 ACTES I HORARIS: Tots els actes que hi ha a Reus durant el Pont de la Puríssima"