Es presenta 'Duellum' a Reus, la primera guia de cerimònies funeràries de diverses tradicions religioses

L'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i Mémora seran els encarregats de dur a terme la jornada el pròxim dijous 28 de febrer
La presentació de 'Duellum' tindrà lloc el dijous 28 de febrer | Duellum

 

El dijous 28 de febrer es presentarà al Centre de Lectura de Reus el manual 'Duellum', a les 19.00 hores. Es tracta d'una primera guia que ofereix una mostra de les diferents cerimònies funeràries religioses de les diferents cultures, comunitats i tradicions religioses presents a Catalunya. La globalització, els moviments migratoris i les tendències de la societat actual fan que sigui necessari conèixer els diferents ritus funeraris existents. Aquest fet, que ja és tota una realitat, és el que ha dut a l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i a Mémora a donar vida a aquest manual, 'Duellum'.

 

La idea principal és expressar com viu la mort cadascuna de les minories religioses amb les quals convivim. «La concepció de la mort varia segons les diferents cultures i és important saber tractar-ho amb sensibilitat, tant per part dels professionals com de la societat», explica el director de Desenvolupament Corporatiu de Serveis Funeraris Mémora, Josep Paris.

 

Consisteix en un repàs per les diferents religions i cultures existents en l'àmbit nacional, independentment del seu grau de presència. Perquè la connexió amb el públic assistent sigui major i poder apropar a aquest a un món que, avui dia, per a molts és desconegut, es realitzarà una taula rodona. Aquesta estarà formada per diferents testimonis reals que exposaran les seves experiències personals amb la mort i parlaran sobre quina és la seva concepció.

 

Imatge d'arxiu del Tanatori Mémora Reus. | Mémora

 

La mort, un concepte completament desconegut

Les minories religioses no tenen una gran rellevància en la nostra societat. Aquest fet es tradueix en desconeixement o, fins i tot, negació de la seva existència —encara que aquest últim no sigui el més habitual—. És per això que els professionals de serveis funeraris, com Mémora, han d'estar preparats professionalment, coneixent els trets diferencials de les diverses religions, per poder afrontar les innumerables situacions en les quals es poden veure sotmesos.

 

Així doncs, 'Duellum' és una guia que serveix tant per a professionals com per a la societat actual. Resulta de vital importància que ambdós perfils estiguin informats i que coneguin les diverses tradicions religioses i espirituals per tal de poder reaccionar de manera correcta envers diverses situacions. La mort és un concepte que, encara avui dia, és considerat un tema «tabú». És costum evitar-lo i, fins i tot, no pronunciar-lo en veu alta. Normalitzar un aspecte tan real com ho és el de la vida ajudarà a pensar i actuar d'una manera molt més comprensiva envers la diversitat de tradicions religioses.

 

La jornada comptarà amb professionals del sector

Francesc Torradeflot, director d'AUDIR; Assumpta Domènech, de l'equip AUDIR a les comarques de Tarragona; Josep París, director de Desenvolupament Corporatiu de Serveis Funeraris Mémora; i Xavier Melloni, expert en diàleg interreligiós, seran alguns dels noms partícips de la jornada. A més, es farà una ponència sobre 'La vida en la mort i la mort en la vida' en la qual es farà ressò de la presència i importància que té aquest concepte.

 

El Centre de Lectura de Reus serà l'encarregat d'acollir la jornada. A les 19.00 hores de la tarda tindrà lloc la presentació de la guia 'Duellum'.