ATENCIÓ

Xoc amb ferits a l'encreuament de la T-310 i T-314 a Reus

Comença l'enderroc de la Coromina Industrial a Reus per aixecar més de 200 pisos

A la zona hi viu un inquilí des de fa quinze anys | Vol solucions per a la seva situació, irregular, i per als set gossos que té
A la vorera esquerra, la zona on s'aixecaran els habitatges | Jordi Olària Gras

 

L'antiga Coromina Industrial de Reus ha de donar pas a una nova zona residencial. Es tracta de l'àrea que hi ha entre l'avinguda de Països Catalans, el CAP de Sant Pere i el Centre Cívic Ponent i que, a llarg termini, ha d'acabar acollint més de 200 pisos. El primer pas, l'enderroc definitiu de les antigues naus industrials, comença entre avui i demà, quan està previst que l'empresa compti amb el pla de seguretat.

 

Destacat, l'espai on s'han d'aixecar els blocs de pisos | Google Maps

 

La primera fase d'aquest enderroc, que serà la que s'executi durant les pròximes setmanes, afectarà la part de la pastilla de terreny que toca a l'avinguda dels Països Catalans i el carrer de Pau Font de Rubinat, és a dir, tot l'entorn del Centre Cívic Ponent, segons ha pogut confirmar TarragonaDigital. L'àrea que dona al Camí de Riudoms, davant del CAP Sant Pere, es reserva per a una segona fase, encara sense calendari.

 

A la dreta, el Centre Cívic Ponent, a continuació del qual s'han d'aixecar els blocs de pisos | Jordi Olària Gras

 

Fins a 200 habitatges entre el CAP Sant Pere i el Centre Cívic Ponent

De la mateixa manera que l'enderroc de les antigues naus industrials, els pisos que s'hi han d'aixecar també es construiran per fases. S'hi contemplen més de 200 habitatges en total repartits en diversos blocs a més d'una zona verda, en consonància a l'actual Parc de Frida Kahlo, i dos nous vials. S'han d'obrir els carrers de Frida Khalo, del Camí de Riudoms al carrer de Pau Font de Rubinat, i el carrer de l'Alcalde Pascual, des del de Frida Kahlo fins a l'avinguda dels Països Catalans.

 

Al fons, l'antiga Coromina Industrial de Reus, vista des de l'avinguda dels Països Catalans | Jordi Olària Gras

 

La primera part dels treballs, segons expliquen fonts coneixedores del projecte, ha estat laboriosa, i és que s'ha hagut de retirar el fibrociment —conegut popularment com a uralita— de les antigues naus industrials. El 90 % ja s'ha tret i empaquetat per part d'una empresa especialitzada, i la resta requereix un darrer procés que es podrà seguir duent a terme perquè no es troba a la zona on s'han d'executar els primers enderrocs.

 

Les naus de Coromina Industrial, amb el fibrociment desmantellat i empaquetat | TarragonaDigital

 

Tot i que no hi ha calendari definitiu sobre la taula, «si s'acaba el projecte d'urbanització a temps, el projecte encara el podrem fer enguany», expliquen aquestes fonts en relació a la primera fase de la construcció. Una part dels blocs de pisos, per tant, podrien començar a aixecar-se durant aquest 2019.

 

Jesús Pinto, inquilí de l'antiga Coromina Industrial de Reus | TarragonaDigital

 

Jesús Pinto, l'inquilí de l'antiga Coromina Industrial

Al terreny on hi ha l'antiga Coromina Industrial hi viu Jesús Pinto des de fa quinze anys, segons ha explicat ell mateix a aquest mitjà. Habita un petit immoble a la zona on l'enderroc està previst en una futura segona fase, a tocar de les naus industrials. El separa del parc de Frida Kahlo el mateix mur que delimita el terreny que havia ocupat l'empresa. La porta d'entrada a l'espai, de fet, marca el lloc on es projecta el futur carrer de Frida Kahlo, que passa per sobre del petit edifici on viu.

 

La porta blava, entrada a l'antiga fàbrica, marca on ha d'anar el carrer de Frida Kahlo | Jordi Olària Gras

 

A principis d'abril va rebre una carta de l'Ajuntament de Reus informant-lo que havia d'abandonar l'espai perquè s'hi farien les obres, i que tenia un termini de deu dies per presentar un recurs, però ell es nega a marxar. De fet, fins ara no ha tornat a tenir notícies del consistori. Explica que «no vull marxar i em volen fer fora; fa quinze anys que visc aquí i tinc set gossos, no els abandonaré».

 

Entrada a l'antiga fàbrica, on s'ha d'obrir el carrer, amb l'immoble on viu Jesús Pinto al fons | TarragonaDigital

 

Durant aquesta dècada i mitja ha estat cuidant, ens mostra, tant els gossets com els arbustos i petits arbres que ha anat plantant a l'entrada. «Estic cec d'un ull i, de l'altre, un 47 %», relata, i afegeix que «el que demano són solucions». No li importaria deixar l'antiga Coromina Industrial si és per anar a viure a algun lloc on puguin fer-ho també els gossos.

 

Immoble on viu Jesús Pinto, a l'interior de l'antiga fàbrica | TarragonaDigital

 

«No demano un xalet, vull solucions»

Malgrat no viure de manera regular a l'espai, «no tinc ni la llum ni l'aigua punxades», explica, i ens mostra el comptador elèctric. Aclareix que és el propietari del terreny qui paga els subministraments. El sis d'agost farà quinze anys que viu en un petit immoble al costat de les naus industrials. Va arribar d'Extremadura després d'haver treballat principalment al camp i a la construcció, però principalment sense cotitzar.

 

Naus de l'antiga Coromina Industrial | TarragonaDigital

 

Als seus 56 anys, només compta amb 13 de cotitzats, tot i que n'ha treballat molts més. Assegura que havia viscut tranquil fins ara, però que fa dos o tres mesos «em van començar a posar problemes». «Aquí hi va un carrer, ja ho entenc, però que em donin solucions; no demano un xalet, només vull viure tranquil», sentencia. Tenint en compte que es tracta d'una gran àrea d'antigues naus industrials, explica que ha rebut més d'una visita oferint-li «fins a 10.000 euros» per prendre, per exemple, les portes metàl·liques de les naus, però que sempre s'hi ha negat.

 

Porta de l'antiga fàbrica, amb els cartells que ha penjat Jesús Pinto i el cartell de l'enderroc | Jordi Olària Gras

 

Ha penjat cartells a la porta de l'antiga fàbrica per explicar la seva situació. Fa temps que l'acompanyen set gossos que, tal com repeteix, estan ben cuidats, i ens mostra tant el pinso que té per als animals, com els productes per desparasitar-los i rentar-los. Són un dels motius principals que esgrimeix per reclamar una solució per a la seva situació, «si volen tirar la casa, que la tirin, però que em donin una solució, que no em facin fora com a una rata».