Oriol Pàmies, l'activista reusenc fundador de la xarxa social LGTBIQ+ més gran del món

Després de fundar Moovz i escriure un llibre que està ajudant milions de persones, ara treballa amb el Govern mexicà per augmentar el turisme LGTBIQ+ en aquest país

Oriol Pàmies és un activista reusenc pels drets LGTBIQ+ | Faceboo oriol pàmies  

Oriol Pàmies és un reusenc emprenedor, empresari i, per damunt de tot, activista i defensor dels drets del col·lectiu LGTBIQ+. El passat 25 de juny va publicar un llibre titulat ‘Ahora que ya lo sabes’, on explica la seva experiència a l’hora de sortir de l’armari. A més, també és un dels fundadors de Moovz, la xarxa social per al col·lectiu LGTBIQ+ més gran del món. Actualment, està treballant en un nou projecte amb el Govern de Mèxic relacionat amb el turisme, àmbit en el qual també és expert.

De Reus a la resta del món

Pàmies és de Reus però, amb només 29 anys, ha viscut a Barcelona, Tel Aviv (Israel), Bogotà (Colòmbia), Los Àngeles (EUA) i Ciutat de Mèxic, lloc on resideix actualment. Va començar els seus estudis de publicitat i relacions públiques a Barcelona però va abandonar la universitat perquè va adonar-se que «estava aprenent molt més a l’start-up que havia començat que no pas a la universitat». Per aquest motiu va decidir deixar la seva carrera universitària i tirar endavant la seva empresa.  

L’aventura més gran va començar quan, des d’Israel, van posar-se en contacte amb ell per oferir-li col·laborar en la creació d’una nova xarxa social: Moovz. Pàmies, amb la seva empresa de desenvolupament tecnològic, va acceptar la proposta i va marxar cap a Tel Aviv per continuar el projecte des d’allà. Actualment la xarxa social ja s’ha estès a la resta del món. 

Moovz, un racó sense prejudicis ni discriminació

Oriol Pàmies explica a TarragonaDigital que Moovz és una xarxa social pensada pel col·lectiu LGTBIQ+ però «el que busca és connectar persones que tenen interessos en comú». Amb aquesta primícia, també intenten «construir ponts per ajudar a moltes persones que en el seu entorn no poden connectar amb gent com ells i, sobretot, oferir-los un espai poder compartir el seu dia a dia en una xarxa on no se’ls jutgi». 

Oriol Pàmies és un dels fundadors de la xarxa social Moovz | facebook oriol pàmies

Per tant, Moovz és un espai lliure, sense prejudicis ni discriminació i, segons Pàmies, qui està en aquesta xarxa social «o és de la comunitat LGTBIQ+ o és un aliat». En definitiva, és un espai on persones, que a vegades potser se senten reprimits, poden compartir els seus interessos i el seu dia a dia sense que s’hagin de preocupar del ‘què diran’. 

‘Ahora que ya lo sabes’, una eina per ajudar els altres

«Un material d’acompanyament», així és com defineix Pàmies el seu llibre ‘Ahora que ya lo sabes’, un relat que parla sobre el procés de sortir de l’armari i on també explica experiències pròpies que ajuden a exemplificar aquest procés. Segons Pàmies, en aquest llibre s’ha obert i ha explicat coses que no havia explicat mai ni als seus pares, ni als seus amics. 

En aquesta línia, Oriol Pàmies explica que l'expressió 'sortir de l'armari' es diu «perquè el lloc on ets prèviament és l'oposat a la llibertat, és un lloc fosc i solitari i on et sents atrapat. Crec que l'expressió 'sortir de l'armari' no és bonica però estar dins de l'armari no és bonic». I afegeix que «tant de bo d'aquí a uns anys no faci falta aquesta expressió». 

D’altra banda, l’activista reconeix que van ser els missatges que rep que el van animar a escriure el llibre i així «poder arribar a més gent». Assegura que rep centenars de missatges i que «dedico molt temps a contestar-los tots». «Rebo missatges molt entranyables, molt preocupants, molt tristos… de persones de tot el món que el que busquen és un punt de suport i en mi sempre el trobaran», explica.

Ara, el llibre és una eina que sempre utilitza en aquests casos i, moltes vegades, el recomana als seus seguidors perquè allà hi trobaran les respostes que busquen. En aquest context, explica que fa 10 anys que va 'sortir de l'armari' i «en aquella època no hi havia ni tants referents, ni persones tan visibles amb missatges tan positius», així doncs, el llibre és una eina per a totes aquelles persones que se sentin oprimides i, segons Pàmies, és el relat que li hagués agradat llegir quan va sortir de l'armari. 

El nou projecte d'Oriol Pàmies

A banda d'haver escrit un llibre i haver creat una xarxa social, Oriol Pàmies també és el creador d'una empresa anomenada Queer Destinations. El turisme és una altra passió del reusenc i aquest projecte uneix tot el que a ell li importa: el turisme i l'activisme. En definitiva, és una empresa dedicada al turisme LGTBIQ+, que parla sobre les destinacions on aquest col·lectiu és benvingut.

A través d'aquesta empresa, Pàmies ha començat a treballar amb el Govern de Mèxic i el mateix ministre de Turisme, Miguel Torruco, el va rebre per posar en marxa aquest nou projecte. Es tracta d'una col·laboració entre el Govern de Mèxic, Queer Destinations i IGLTA (Associació Internacional de Turisme LGTBIQ+) per tal d'impulsar una estratègia de turisme adreçada a les persones LGTBIQ+ per augmentar el nombre de visitants del col·lectiu en aquest país.

En aquest sentit, la primera part del projecte —i en la qual ja estan començant a treballar— és engegar un programa de formació per preparar als treballadors del sector turístic per rebre de manera correcta les persones del col·lectiu i ajudar a erradicar l'homofòbia i a obrir les ments dels ciutadans de Mèxic. Pàmies explica que «és il·lustratiu que un ministre et rebi i crec que és una de les fites més importants que he aconseguit». 

«L'homofòbia radical és ignorància»

Anteriorment, ha treballat en diversos països, com Costa Rica, Colòmbia, Perú, Mèxic, però també destaca que «no cal anar tan lluny per fer activisme, a Espanya, si ens adormim, tornarem a caminar endarrere». «L’homofòbia radical és ignorància i és un mal que fa a tots els països» però, malgrat això, «penso que la societat ha avançat molt i seguirà avançant i cada vegada som més visibles», i afegeix que «l'homofòbia, directa o indirecta, és una cosa que veig en el dia a dia i és el que em motiva a seguir treballant».

Finalment, l'Oriol recorda que el Dia Internacional contra l'Homofòbia, el 17 de maig passat, estava a Reus i va veure la bandera LGTBIQ+ que penjava del balcó de l'Ajuntament de Reus. «És un detall insignificant però, després de deu anys, veure aquesta bandera a l'Ajuntament de Reus per mi va significar molt».  

"🎸 El cicle Vermusic 2019 de Reus arrenca de nou amb un concert de flamenc i dansa" "❗🐚Els fòssils mil·lenaris de la plaça Mercadal de Reus: un secret a la vista"