Mesa de les eleccions 10-N.

ERC i PSC mantenen les primeres posicions als barris de Reus tot i la davallada de vots

Junts per Catalunya 茅s mant茅 com a segona posici贸 als barris Niloga, Sant Joan, El Pinar i els Poetes mentre que VOX irromp al col路legi electoral Rosa Sensat, corresponent als votants de Mas Abell贸, Mas Pellicer i Mas Iglesias
Mapa amb la primera for莽a de cada col路legi electoral de Reus, de color taronja ERC i de color vermell PSC
Mapa amb la primera for莽a de cada col路legi electoral de Reus, de color taronja ERC i de color vermell PSC | Eleccions.reus.cat

ERC ha guanyat de nou les eleccions generals a la ciutat de Reus, seguit de ben a prop del PSCEls dos partits mantenen les primeres posicions als barris de la capital del Baix Camp encara que han perdut for莽a respecte als comicis del 28 d鈥檃bril. Els independentistes han passat de 12.847 a 10.844 vots, el que representa una davallada del 24,07% al 22,19%. Per la seva part, els socialistes han baixat dels 12.057 als 10.111 vots. La xifra representa baixar del 22,59% al 20,69% actual.

La formaci贸 encap莽alada per Noem铆 Llaurad贸 a la ciutat de Reus ha estat primera for莽a en vuit dels tretze col路legis electorals de Reus. Concretament ERC Reus ha guanyat als barris Horts de Mir贸 i Jardins de Reus, corresponents a l鈥Escola Rubio i Ors; al Niloga, Sant Joan i El Pinar -Escola Joan Rebull-, el barri dels Poetes i l鈥檈ntorn del Mercat Central -Prat de la Riba-, els barris Immaculada, l鈥橢scorxador, Mare Molas i el Carme -General Prim, Miseric貌rdia i Institut Baix Camp-, el casc antic i Xalets Quintana -Pompeu Fabra- i el barri Gaud铆, que vota a l鈥Escola Ciutat de Reus.

Tot i aconseguir la vict貌ria, els republicans han baixat en percentatge de vot en tots aquests col路legis. La caiguda m茅s important ha estat al barri dels Poetes i a l鈥檈ntorn del Mercat Central -Escola Prat de la Riba- on s鈥檋a patit una davallada del 21,14%, col路legi on partits com el PP i VOX han viscut increments del 30% i 41% respectivament.

Sobres de les eleccions 10-N.
Imatge dels sobre de les eleccions generals del 10 de novembre del 2019 | Laia Solanellas

Per una altra banda, el PSC ha aconseguit ser primera for莽a en cinc col路legis electorals de la ciutat de Reus. Els socialistes lideren els vots dels barris Mas Abell贸 i Mas Iglesias -Rosa Sensat-, el Carrilet -Salvador Vila-seca-, el Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavell贸 Ol铆mpic Municipal-, Sol-i-Vista, Gaud铆 i Pelai, que voten a l鈥Escola C猫lia Artiga, i als barris Mas Vilanova, Monestirs i Pastoreta que voten a l鈥Escola Teresa Miquel i P脿mies

En aquests dos darrers col路legis electorals -C猫lia Artiga i Teresa Miquel i P脿mies- la caiguda socialista ha estat menor i no arriba al 9% i 12% respectivament. Aix貌 s铆, on ha perdut m茅s vots el PSC ha estat al barri Niloga, Sant Joan i el Pinar, corresponent a col路legi Joan Rebull amb una davallada del 21,13%.

Mapa amb la segona for莽a de cada col路legi electoral de Reus, de color vermell PSC, groc ERC, rosa JxCat i verd VOX
Mapa amb la segona for莽a de cada col路legi electoral de Reus, de color vermell PSC, groc ERC, rosa JxCat i verd VOX | Eleccions.reus.cat
 

Junts per Catalunya recupera forces als barris Niloga, Sant Joan, El Pinar i els Poetes

El podi de les eleccions generals a la ciutat de Reus el completa Junts per Catalunya. El partit que ha liderat Ferran Bel a la demarcaci贸 de Tarragona ha passat de la quarta a la tercera posici贸 a la ciutat amb 6274 vots, 茅s a dir, un 12,84% del total de vots. Aix貌 representa una millora respecte les eleccions del 28 d鈥檃bril on Junts per Catalunya va aconseguir 6.034 vots i un 11鈥31% de representaci贸.

Tal com va passar el passat mes d鈥檃bril, JxCat mant茅 la segona posici贸 als barris Niloga, Sant Joan i el Pinar -Escola Joan Rebull- i al barri dels Poetes i l鈥檈ntorn del Mercat Central -Prat de la Riba-. M茅s enll脿 d鈥檃quests col路legis, el partit liderat per Carles Pellicer a la ciutat de Reus ha viscut una important crescuda a la zona del barri Gaud铆, Sol-i-Vista i Pelai amb crescudes del 10,75% (CEIP Ciutat de Reus) i 17,81% (C猫lia Artiga).

Tot i tractar-se de comicis diferents, cal destacar que Junts per Catalunya va guanyar les eleccions municipals del passat mes de maig en vuit col路legis electorals imposant-se a la zona centre i nord-est de la ciutat. Ara, en uns comicis generals, JxCat nom茅s aconsegueix la segona posici贸 en dos d鈥檃quests col路legis. 

Eleccions 10-N.
Imatge d'un col路legi electoral de Reus | Laia Solanellas

VOX irromp amb for莽a als barris Mas Abell贸, Mas Pellicer i Mas Iglesias

Entre els colors del PSC, ERC i JxCAT destaca el verd de VOX, que ha aconseguit ser segona for莽a al col路legi electoral Rosa Sensat. En aquesta escola voten els habitants dels barris Mas Abell贸, Mas Pellicer i Mas Iglesias. En aquests barris, la formaci贸 ultra dreta ha passat d鈥檜n 8,10% a un 16,33% de representaci贸, el que significa passar de 300 a 550 vots. Tot i aix貌, ERC menja els talons a VOX ja que t茅 tan sols 6 vots menys.

VOX tamb茅 ha aconseguit una important representaci贸 de vots als barris Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavell贸 Ol铆mpic Municipal 13,22% 591 vots- Gaud铆, Sol-i-Vista i Pelai -C猫lia Artiga 10,28% 99 vots i Ciutat de Reus 11,80% i 270 vots-.

Pel que fa a les dades globals, VOX ha estat cinquena for莽a a la ciutat de Reus amb 4.489 vots aconseguint un 9,19% de representaci贸. El 28 d鈥檃bril va tenir 3.000 vots, el que significa un 5,62% i un augment d鈥檜n 49,63% entre els dos comicis.

  

En Com煤 Podem es queda pr脿cticament igual

En Com煤 Podem, en quarta pla莽a a Reus, ha obtingut 5.561 vots, quedant-se pr脿cticament igual que a la primera, a l鈥檈ntorn de l11% de vots. Els barris on ha aconseguit m茅s vots la formaci贸 lila ha estat al Mas Abell贸, Mas Pellicer i Mas Iglesias -Escola Rosa Sensat 13,89% i 468 vots- i als barris Horts de Mir贸 i Jardins de Reus, corresponents a l鈥橢scola Rubio i Ors 13,22% i 796 vots, situats tots ells a la zona est de la ciutat.

Mesa de les eleccions 10-N.
Imatge d'una mesa de les eleccions del 10 de novembre a Reus | Laia Solanellas

PP creix i Ciutadans s鈥檈nfonsa en tots els barris

El Partit Popular i Ciutadans han viscut din脿miques diferents en aquestes eleccions, seguint la t貌nica general de les poblacions. En tots els barris de Reus els populars han augmentat el nombre de vots mentre que els taronges s鈥檋an enfonsat. El PP ha obtingut el major n煤mero de vots als barris Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavell贸 Ol铆mpic Municipal 9,91% i 443 vots-, als Barris Mas Vilanova, Monestirs i Pastoreta -Escola Teresa Miquel i P脿mies 9,22% i 468 vots- i al Carrilet -Institut Salvador Vila-seca 9,28% i 351 vots-.

En dades globals, el PP ha aconseguit 4.110 vots i un 8,41% de representaci贸, m茅s que a l鈥檃bril quan van assolir 2.972 vots i un 5,57%. Aix貌 representa un augment del 38,29%.

Pel que fa a Ciutadans, la davallada a Reus ha estat d鈥檜n 57,91% passant del 7657 vots i 14,35% de representaci贸 a 3.223 vots i 6,60%. La formaci贸 taronja t茅 la seva major representaci贸 als barris Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavell贸 Ol铆mpic Municipal 9,37% i 419 vots- mentre que on ha perdut m茅s votants ha estat al barri dels Poetes i a l鈥檈ntorn del Mercat Central -Escola Prat de la Riba 3,85% i 132 vots-, amb una caiguda del 61,29%.

Eleccions 10-N.
Imatge d'un col路legi electoral de Reus | Laia Solanellas

Els barris del centre aposten per la CUP

Finalment, la CUP ha obtingut 2.891 vots i un 5,92% a Reus en aquestes eleccions generals. La formaci贸 anti capitalista ha obtingut el major n煤mero de representaci贸 als barris del centre com ara els Poetes, entorn Mercat Central, casc antic i d鈥檃ltres zones com els Xalets Quintana, Niloga, Sant Joan i el Pinar. En canvi, en altres indrets de la ciutat com la zona sud la representaci贸 茅s m铆nima amb un 3%.


Comentaris