ÚLTIMA HORA

Cop policial a Calafell als pisos ocupats

URGENT

La vaga general a les químiques de Tarragona serà el pròxim 19 de febrer

Un estudi de la URV exposa els hàbits a seguir per baixar de pes de forma saludable

Seguir una dieta mediterrània hipocalòrica i fer exercici durant 2 anys suposa una pèrdua de pes estable de 4 quilos
La dieta mediterrània no provoca augment de pes. | mejorconsalud

 

Seguir la dieta mediterrània hipocalòrica i fer exercici físic durant dos anys fa baixar una mitjana de quatre quilos de pes i que aquesta pèrdua sigui estable en el temps. És el que de moment ha constatat l’estudi PREDIMED-Plus, que lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que vol comprovar com aquesta alimentació i hàbits suposen «una reducció de les malalties cardiovasculars, càncers i altres malalties cròniques», segons ha explicat l’investigador principal, Jordi Salas. A l’estudi, que es va engegar fa cinc anys, hi participen 6.800 persones d’arreu d’Espanya, 460 de les quals a Reus. La investigació ve després de PREDIMED, que ja va demostrar que la dieta mediterrània, amb oli d’oliva verge i fruita seca, redueix un 30% el risc de patir malalties cardiovasculars.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Sala ha explicat que qui ha seguit la dieta ha aconseguit perdre uns quatre quilos de mitjana i que han pogut mantenir aquest pes durant dos anys, tot i que admet que s'ha registrat un petit repunt en el tercer any de dieta. «No és fàcil perdre pes i menys mantenir-lo», ha dit. L'investigador ha explicat que aquells que han canviat la dieta i es mouen més «tot apunta que d'aquí a uns anys tindran menys risc de patir malalties cardiovasculars, càncers o altres malalties cròniques». Amb tot, falta més temps perquè es pugui acabar de demostrar.

 

«Nosaltres havíem demostrat primer que seguir una dieta mediterrània redueix un 30% el risc de malaltia cardiovascular i creiem que perdre pes amb una dieta saludable i fent exercici encara pot ser més beneficiós», ha detallat Sala, que creu que es milloraran els resultats del primer estudi.

 

Les persones que formen part d'aquest estudi —6.800 a tota Espanya repartits en 23 centres col·laboradors—, tenen entre 55 i 75 anys i, en el moment d'inici, tenien sobrepès o obesitat. A més, també tenien síndrome metabòlica: «tenir panxeta, tensió alta, nivells de sucre massa alts, el colesterol bo massa baix», en definitiva, una sèrie de factors de risc que condicionen també la probabilitat de tenir diabetis o una malaltia cardiovascular.

 

Els aliments processats no tenen espai en aquesta dieta. | Cedida

 

Gairebé 7.000 persones formen part de l'estudi a tota Espanya

Els participants han hagut de seguir «la típica dieta mediterrània dels anys 60»: «consumir molts productes d'origen vegetal —fruita seca, llegums, cereals integrals, verdura, fruita—, reduir el consum de productes animals i processats o disminuir la sal». A més, també han de practicar exercici físic —flexibilitat, força—, o disminuir el sedentarisme tot augmentant els passos que caminen cada dia. A més, se'ls demana que facin servir oli d'oliva verge extra per amanir i per cuinar —de fet, se'ls proporciona—, i que parin compte en la manera de cuinar, podent fer servir, per exemple, el sofregit.

 

Per als col·laboradors i voluntaris de PREDIMED-Plus a Reus, aquest dimarts era un dia de festa i de trobada, amb l'avançament dels primers resultats. A la capital de Baix Camp són unes 460 persones les que participen en aquest estudi, que els fa passar uns tres controls al mes —un grupal, un personal i un altre telefònic—.

 

L'Araceli Arasa, de 71 anys, és una de les voluntàries de Reus que fa quatre anys que participa a l'estudi i ha passat de pesar 84 quilos a pesar-ne 76. «M'he acostumat a fer vida sana, camino, vaig quatre cops al gimnàs i em trobo bé, dins del que cap», ha explicat aquesta voluntària, que ja ha vist com li ha baixat substancialment el colesterol.

 

L'Araceli assegura que no li ha costat adaptar-se a aquesta dieta, que «es basa en les coses d'aquí, com les verdures o els llegums». El que li ha suposat més esforç és deixar de banda els dolços: «m'havia de mentalitzar, perquè m'agrada molt el dolç i la xocolata, però el sistema que he fet servir és no comprar-ne». Tampoc beu alcohol i només fa alguna excepció en aniversaris, amb una copa, o per Nadal. «Si pot servir perquè no doni feina als més fills, millor», ha explicat, tot considerant que seguir aquesta dieta farà que tingui menys risc de patir malalties cardiovasculars o altres patologies.

 

L'estudi PREDIMED-Plus és un assaig clínic multicèntric de vuit anys de durada. Basat en una intervenció nutricional amb dieta mediterrània hipocalòrica, promoció de l'activitat física i suport conductual per a la prevenció primària cardiovascular, s'ha dut a terme a tot l'Estat espanyol des de l'octubre del 2013.

 

També et pot interessar...

L'oli d'oliva verge extra redueix les possibilitats de fractura osteoporòtica

Un reusenc, a l'equip científic que ha estudiat la base genètica del risc