Pa de massa mare de cultiu

Eurecat lidera un estudi sobre els beneficis de la dieta mediterrània per reduir l'obesitat juvenil

L'estudi clínic es farà amb 240 adolescents amb obesitat d'entre 13 i 17 anys d'Espanya, Portugal i Itàlia

El centre tecnològic Eurecat lidera des de Reus  el projecte MED4Youth, que desenvoluparà un estudi clínic a nivell europeu sobre els beneficis  de la dieta mediterrània per reduir l'obesitat juvenil, que s'ha quadruplicat en 30 anys. En concret, l'objectiu és demostrar que una dieta mediterrània hipocalòrica i enriquida amb productes  característics del Mediterrani, com la magrana, els cigrons, els fruits secs i el pa de massa mare de cultiu, és més efectiva en la reducció de pes i de factors de risc cardiovascular associats a l'obesitat juvenil que una dieta hipocalòrica convencional baixa en greix. L'estudi durarà quatre mesos i es farà amb 240 adolescents amb obesitat d'entre 13 i 17 anys d'Espanya, Portugal i Itàlia.

«Per primera vegada es farà un estudi d'aquestes característiques amb participants de diferents països mediterranis», explica la coordinadora  del projecte, Aurora Sesé, qui apunta que es complementarà amb una aplicació web educativa per fomentar  i mantenir comportaments saludables.

En el marc de la investigació, s'utilitzaran tecnologies òmiques que «permetran conèixer amb més profunditat els mecanismes a partir dels quals la dieta mediterrània exerceix els seus efectes saludables, en base a l'anàlisi de les poblacions bacterianes i dels metabòlits presents a l'intestí», descriu l'investigador principal del projecte, Antoni Caimari, director de l'Àrea de Biotecnologia d'Eurecat.

Segons Antoni Caimari, el projecte té també l'objectiu «d'impulsar la producció  i el consum  de productes saludables tradicionalment mediterranis, afavorint una demanda sostinguda a llarg termini, fomentar la competitivitat de les indústries del sector agroalimentari i reforçar els sistemes de producció locals».

L'obesitat juvenil als països mediterranis

L'obesitat juvenil s'ha quadruplicat  en els últims 30 anys, representant el 18% de nens  i adolescents  d'entre 5 i 19 anys amb sobrepès  o obesitat, segons dades de l'any 2016 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb una incidència particularment més alta en països mediterranis com Itàlia, Espanya i Portugal.

A l'obesitat  se li associen taxes creixents de diabetis, hipercolesterolèmia, malaltia del fetge gras no alcohòlic o hipertensió, que són factors de risc per al desenvolupament de  malalties cardiovasculars en l'edat adulta.

La incidència de productes típics del Mediterrani

L'empresa Panishop-Novapan s'encarregarà d'elaborar el pa  que s'utilitzarà durant l'estudi d'intervenció nutricional. Les investigacions científiques disponibles apunten que el pa fermentat amb massa mare de cultiu pot proporcionar millors qualitats nutricionals i més beneficis per a la salut que els pans convencionals de fermentació només amb llevat, augmentant la sacietat, disminuint la resposta glucèmica i modulant favorablement la microbiota intestinal.

Els fruits secs, l'hummus i la magrana, d'altra banda, són fonts riques de diferents compostos bioactius amb efectes cardioprotectors i antiobesitat, com els àcids grassos mono i poliinsaturats (MUFAs i PUFAs), fibra, vitamina E i diferents compostos fenòlics.

El consorci del projecte MED4Youth, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, compta també amb la participació de la Universitat de Parma (Itàlia), la Universitat de Coïmbra (Portugal), Shikma Field Crops (Israel), Scientific Food Center (Jordània) i Panishop-Novapan (Espanya). El projecte  compta també amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp (COSELVA), que subministrarà els fruits secs als participants.

El projecte forma part del programa PRIMA, que té el suport de la Unió Europea i ACCIÓ, el CDTI, l'Agència d'Innovació d'Israel, el Ministeri de l'Educació, la Universitat i de la Recerca d'Itàlia (MIUR), el Fons de Suport a la Investigació Científica de Jordània i de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia de Portugal (FCT).