GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Es reprenen els tràmits per executar el Centre Social El Roser de Reus

Després que quedés desert el primer concurs públic es treballa per tornar-lo a licitar, ara de manera íntegra
Vista frontal de la maqueta del Centre Social El Roser | Jordi Olària Gras

 

El projecte del Centre Social El Roser de Reus ha tornat a iniciar els tràmits per convertir-se en una realitat. Tal com va anunciar el govern municipal, finalment s'executaran les dues fases de manera íntegra, una decisió que s'ha pres després de destinar-hi dos milions del romanent del 2018, és a dir, de la part del pressupost que no es va executar. Aquest nou equipament ja es va treure a concurs públic, en concret la primera fase, però cap empresa es va interessar per executar-la.

 

Actualment es troba en exposició pública, pas previ a aprovar-lo definitivament. Si durant el pròxim mes no hi hagués al·legacions al projecte, aquesta tardor s'obriria el concurs públic per executar les obres. En cas que n'hi hagués, s'haurien de resoldre abans de poder-lo aprovar definitivament. A grans trets, El Roser es convertirà en el punt neuràlgic dels serveis de Benestar Social de Reus.

 

La maqueta del Centre Social El Roser durant la roda de premsa de presentació | Jordi Olària Gras

 

El futur Centre Social El Roser

Acollirà un menjador social que substituirà l'actual, al carrer de Bartrina, i que ampliarà l'espai amb el qual ara compta. Quan acabin les obres també hi haurà, al mateix equipament, el rebost i punt neuràlgic de la xarxa d'aprofitament d'aliments, a més d'un espai amb llits per respondre a emergències habitacionals, una cafeteria i espais d'oficines i multifuncionals per a les entitats de la zona, entre les quals l'associació de veïns de Xalets Quintana.

 

La cafeteria en concret, segons es va explicar en la presentació pública del projecte a finals de l'any passat, s'hauria d'acabar gestionant amb voluntat d'inclusió social. Això implica que hi treballin persones que hagin quedat excloses del món laboral, o que tot i poder arribar a comptar amb ajuts, segueixin en situació de pobresa o exclusió social, o en risc de patir-ne.

 

ERC va presentar una proposta alternativa durant la campanya electoral | ERC Reus

 

Discrepàncies dins del govern

El Roser es va presentar com un projecte central per al futur de la regidoria de Benestar Social de Reus. Montserrat Vilella, regidora de l'àrea aleshores i ara, explicava que havia de suposar canviar la mentalitat amb la qual es treballa amb les famílies i persones en exclusió social o amb risc de patir-ne. L'objectiu és centralitzar aquests serveis en un sol equipament, una visió que no comparteix un dels seus socis de govern: ERC.

 

En campanya electoral es va parlar d'aquest futur Centre Social. Mentre que Junts x Reus es comprometia a tornar-lo a licitar perquè s'executés a principi de mandat, Esquerra volia reformular-lo. Noemí Llauradó i Marina Berasategui, actuals vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme i Mobilitat, consideraven un error dur a terme el projecte previst.

 

Des del seu punt de vista, implica «excloure socialment la dignitat de les persones» i apostaven per «un model d'apoderament i d'ocupació que no separi les persones segons les circumstàncies de la vida». Finalment, però, el projecte inicial s'executarà tal com estava previst i, a priori, més de pressa, ja que en lloc de plantejar-se en dues fases separades, es licitaran alhora.

 

La seva alternativa era convertir la instal·lació en un equipament més destinat a funcions de biblioteca o centre cívic, un espai per a ús dels veïns i veïnes de la zona. Pel que fa als Serveis Socials, plantejaven la seva actuació d'una manera integral des de diferents àmbits i sense necessitat d'establir un espai físic que els aglutinés tots.