Daniel Recasens, al fons, a la sala de premsa, amb una càmera de vídeo borrosa en primer pla

La Festa Major de Sant Pere 2020 no tindrà, finalment, Tronada

El govern de Reus ha anunciat aquest divendres de quina manera es programarà la Festa Major de Reus

Finalment s'han resolt els dubtes i ja s'ha fet públic de quina manera se celebrarà la Festa Major de Sant Pere de Reus aquest 2020. La setmana passada es posava sobre la taula l'opció amb més possibilitats: una sola Tronada encesa sense públic, sense celebrar processons o ballades del Seguici Festiu, i mantenint únicament l'acte de les Tres Claus.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

I finalment hi haurà canvis; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ho ha anunciat oficialment aquest divendres en una roda de premsa virtual. La pandèmia de Covid-19 ha obligat el consistori a prendre aquestes mesures per garantir un mínim d'actes per a la Festa Major de Reus però prioritzar, segons ha insistit el regidor, la salut de les persones.

Un dels canvis més importants és que no hi haurà cap Tronada. Recasens ha admès que s'havia treballat en l'opció de fer-ne esclatar una, però l'anàlisi dels pros i contres, finalment, ha portat a descartar l'opció. Tampoc es faran altres actes que puguin ser multitudinaris, com els concerts de Barraques.

Sense Tronada ni altres actes multitudinaris

Amb les processons, els concerts i la Tronada fora de la taula per prioritzar, tal com ha insistit Daniel Recasens, la salut de les persones, sí que es mantindran altres actes tradicionals. Seran el pregó, que es podria arribar a fer de manera virtual, el lliurament del Tro de Festa, i l'acte de les Tres Claus a través del qual s'obre l'armari on es desa la imatge del Sant.

«El que queda descartat són els actes que implicarien concentracions nombroses de persones, com concerts, Barraques o la Tronada», ha detallat el regidor de Cultura. «Després de l'anàlisi de tots els pros i contres, hem decidit que hi havia un risc que calia evitar i prioritzem la salut de les persones», ha aclarit.

Tampoc Corpus se celebrarà de manera habitual, i només es podrà mantenir el toc de campanes, però sense que això impliqui la sortida de Gegants i Nanos o la dels Bous de Foc. El programa concret de la Festa Major de Sant Pere 2020 s'anunciarà «d'aquí a unes setmanes».

L'última Tronada de Sant Pere 2019.
L'última Tronada de Sant Pere 2019. | Laia Solanellas
 

La possibilitat dels actes virtuals

Serà el dia que es presenti el cartell de la Festa Major. Amb tot, ha volgut reivindicar Recasens, «tindrem un Sant Pere, però d'acord amb les circumstàncies en les quals ens trobem». Ha fet especial incís en la manera com s'han treballat tots els possibles escenaris.

Per adaptar-se a les circumstàncies actuals sí que tocaran les campanes, des del mateix lloc on també es mantindrà el concert de gralles: el campanar de la Prioral. En una línia similar, la Banda de la Festa Major tocarà sense públic presencial, i s'està plantejant com abordar una adaptació dels Cóssos de Festa Major. De la mateixa manera, l'Orfeó Reusenc i el Cor Jove de l'Orfeó Reusenc exploren la possibilitat d'oferir un concert de Festa Major a través d'Internet.

«Hauria estat fàcil sortir el primer dia i anul·lar-ho tot»

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus ha volgut posar l'accent en la feina feta des de l'Institut Municipal Reus Cultura. Els seus tècnics, ha detallat, han estat estudiant totes les possibles solucions a l'actual situació, una feina de debat intern que també s'ha compartit amb altres actors directament implicats.

La Comissió de Protocol per una banda i les més de 50 entitats que participen en algun acte o altre de la Festa Major també hi han dit la seva. «El posicionament havia estat clar: des de la regidoria de Cultura es treballava en els tres escenaris possibles», ha recordat. Eren el de poder celebrar Sant Pere de manera habitual, no poder-lo celebrar de cap manera, o haver-hi de fer adaptacions.

Finalment és el tercer escenari el que es farà realitat, tot i que, alerta el regidor, «en aquest mes i mig que falta encara es pot capgirar tot». «Hauria estat més fàcil sortir el primer dia i anul·lar-ho tot», ha comentat, però «la repercussió en la ciutadania a tots els nivells, també emocional, ens afegia un plus addicional a l'hora de treballar-hi».

«L'Ajuntament de Reus no renuncia, doncs, a la Festa Major de Sant Pere; malgrat el confinament, no ens quedem sense Sant Pere», sentencia Recasens, «renunciem a gran part dels actes tradicionals», ha matisat. El que s'ha optat per mantenir és «una sèrie d'actes que mantinguin l'essència dels actes solemnes».

La reactivació econòmica, també cultural

L'adaptació de la Festa Major a les circumstàncies tindrà un efecte directe en la reactivació econòmica de Reus. «L'estalvi generat per aquest canvi es destinarà al pla de reactivació econòmica de la ciutat», ha anunciat Recasens. Ha lligat estretament la reactivació de la ciutat amb la cultura, un sector que també ha patit i patirà la crisi econòmica conseqüència de la sanitària.

«Reivindiquem el valor de la cultura i el paper que ha tingut en aquesta crisi i el que ha de continuar tenint», ha manifestat el regidor reusenc de l'àmbit. L'estalvi generat per la cancel·lació del gruix dels actes de Sant Pere encara no s'ha quantificat, i possiblement serà quan es presenti el cartell i el programa quan se'n coneixerà el detall.