Festivitat i litúrgia, recta final de Misericòrdia

El passeig i el Santuari de Misericòrdia centralitzen els actes del dia de la patrona de Reus
Litúrgia i Seguici Festiu prenen el protagonisme del dia de la Mare de Déu de Misericòrdia a Reus | Laia Solanellas

 

Després de la revetlla que pertoca a la vigília d'una Festa Major, el 25 de setembre arriba, a Reus, carregat d'actes i elements tradicionals. El Santuari de Misericòrdia es desperta a les set del matí amb la primera missa, celebració litúrgica que es repetirà a les vuit i a les nou. Al centre de la ciutat, Diables, grallers, tabalers, Trabucaires i la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia desvetllaran el veïnat.

 

 

Des del Campanar, els Agrupaments Escolta i Guia MontsantCim i Misericòrdia anunciaran el dia de la patrona a les deu del matí. Amb la ciutat completament desperta, mitja hora després, la Banda de Cornetes i Tambors començarà la seva baixada fins al Santuari des de la plaça de la Pastoreta, el mateix recorregut seguirà el Seguici Festiu a partir de les onze. Mentrestant, i fins a les tres del migdia, als baixos del número 28 del passeig, l'Associació Síndrome de Down oferirà un vermut solidari.

 

El Ball de Mossèn Joan de Vic, baixant el passeig de Misericòrdia | Isma Llanes

 

També a les onze, però a la plaça del Santuari, montsenyor Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona, presidirà la missa que anirà acompanyada, musicalment, per l'Orfeó Reusenc. L'ofici acabarà amb el repic de campanes i el llançament de 21 salves de morteret en honor a la Mare de Déu. L'arribada del Seguici al Santuari acabarà amb les ballades conjuntes davant del temple, que donaran per acabat el matí.

 

Imatge del 3 de 9 descarregat pels Xiquets de Reus a la Diada de Misericòrdia | Laia Solanellas

 

L'activitat es reprendrà a dos quarts de sis de la tarda, de nou, amb les ballades davant del Santuari dels Elements Festius fins a les set, quan arribarà el torn dels Xiquets de Reus. Després d'una molt celebrada Diada de Misericòrdia, la colla castellera oferirà la seva habitual actuació. Mentrestant, i des de dos quarts de set, a l'interior del temple es passarà el rosari i se celebrarà la missa de tarda.

 

L'Àliga de Reus ofereix el seu ball solemne curt a Misericòrdia | Laia Solanellas
 

L'Àliga de Reus prendrà el protagonisme a continuació oferint el seu ball solemne curt a Misericòrdia, que donarà pas a la cantada dels Goigs a la Mare de Déu encapçalada per l'Orfeó Reusenc i la Cobla Reus Jove, i acompanyada, tradicionalment, per un Santuari ple de gom a gom. A dos quarts de vuit començarà, al capdamunt del passeig de Misericòrdia, la Baixada del Ball de Diables.

 

Carretillada de Misericòrdia del Ball de Diables de l'any 2018 | Laia Solanellas

 

Quan arribi a la plaça del Santuari, i després de l'encesa conjunta que hi posa punt final, la Víbria i el Drac protagonitzaran les seves enceses per acabar deixant el protagonisme, de nou, als Diables. La Carretillada de Misericòrdia serà gairebé l'últim esclat de les Festes, carregat de simbolisme, que acabaran amb l'encesa del Santuari i la mostra piromusical.

 

Imatge d'arxiu de la mostra piromusical de Misericòrdia | Laia Solanellas

"🤑ENHORABONA: Cau un premi de milers d'euros en loteria a Reus!" "🎤JOAN MASDÉU: «Fer un disc de revisió del grup arriba en un moment bonic per mi»"