El col·lectiu magrebí dona un nou impuls a la fruita i la verdura de quilòmetre zero

Segons els propietaris de les fruiteries, cada vegada hi ha més gent que compra en aquesta mena de comerços
Els grans supermercats i les grans superfícies no acostumen a vendre productes de proximitat | Marta Torrens
 

El sabor d'una tomaca, d'un bon préssec o d'unes simples patates no tothom el coneix realment. La indústria va anar restant qualitats a les fruites i verdures en favor de la superproducció que, acompanyada de l'obertura dels grans supermercats, abocava al consumidor a la compra —gairebé sense alternativa— d'aliments bàsics vinguts de l'altra punta del món. Mentrestant, els pagesos veien com minvaven les seves vendes però els darrers anys la mentalitat dels compradors ha canviat.

 

Amb un consumidor ara molt més exigent i que valora la proximitat dels productes, les fruiteries i verduleries regentades pel col·lectiu magrebí s'han tornat en un imprescindible en la ruta d'una bona compra, i és que només cal veure com els usuaris 'més experimentats' són els primers a omplir-les. Però els productes que ofereixen són tan bons com ens pensem i realment són de proximitat?

 

Imatge de l'interior de la fruiteria Chahmout | Marta Torrens

 

La comunitat magrebina i les fruiteries de proximitat

El Simo Chahmout és el propietari i fundador de la fruiteria Chahmout —situada al carrer Ample de Reus— i ja fa sis anys que està al capdavant del negoci. Més al sud de Reus, a la plaça de la Dona Treballadora, hi ha la fruiteria Fresc Market, propietat del Noureddine Boukhabza que va obrir fa uns cinc anys.

 

Tant ell com el Simo expliquen que la majoria dels productes que ofereixen són de km0 i tot el que poden ho van a comprar als pagesos de la zona com Riudoms, Mont-roig, Cambrils, Montbrió, Vinyols... «I el que falta ho portem del Mercat del Camp. Tots els productes que no podem aconseguir d'aquí, de proximitat, ho comprem al Mercat del Camp, com per exemple, alvocats, pomes...» explica el Simo.

 

Noureddine Boukhabza és el propietari de la fruiteria Fresc Market, a la plaça de la Dona Treballadora | Marta Torrens
 

En aquest sentit, el Noureddine fa el mateix, el que no troba per aquesta zona ho va a buscar als productors del Mercat del Camp «que porten molts productes d'Andalusia o, per exemple, ara la fruita és tota de Fraga perquè aquí hi ha poca fruita ara».

 

A la cruïlla entre el camí de Riudoms i l'avinguda del President Companys de Reus també hi podem trobar fruites i verdures de proximitat a la botiga l'Hortet. Allà el Tayeb El Otmany, el propietari, també ofereix productes de proximitat «els productes de temporada els comprem aquí perquè estem associats amb uns pagesos i el que no trobem ho comprem al Mercat del Camp». 

 

Fruiteria l'Hortet, situada a la cruïlla entre el camí de Riudoms i l'avinguda del President Companys | Marta Torrens
 

El Mercat del Camp, un espai ple de productes destinat als comerços

El Camp de Tarragona compta amb un gran mercat a l'engròs, el Mercat del Camp, situat a la carretera T-11 entre Reus i Tarragona, a l'altura de la Canonja. Aquest espai guarda tota mena de fruites i verdures destinades als comerciants del Camp de Tarragona que busquen productes de proximitat i del dia. «En 24 hores pots tenir el producte a la taula, al matí fem la collita, a la tarda ho venem als comerciants i ells ho porten a les seves botigues i a la nit pots tenir el producte a taula». 

 

Actualment hi ha 60 parades de 9 metres «hi ha persones que tenen dos espais, n'hi ha que en tenen només un... Hi ha productors fixos, que venen durant tot l'any, i n'hi ha que només són de temporada, per exemple, si conreen melons —que només n'hi ha durant l'estiu— doncs durant l'hivern no venen» explica el Santi Roigé, President de la Junta de Productors. 

 

L'Agromercat és un espai on els pagesos poden vendre els seus productes de collita pròpia | Marta Torrens
 

 

Els pagesos i productors, per poder vendre els seus productes a l'Agromercat, han de tenir un certificat que compleixi amb la normativa de la Generalitat de Catalunya i han de demostrar que les terres són seves, que són de conreu propi i que el producte és producte per vendre.

 

«Vénen a fer unes inspeccions al tros a veure si realment, el que portem aquí per vendre és el que collim» explica el productor de l'Agromercat i secretari de la Junta de Productors, Josep Pié.

 

Cal destacar que tant el Santi com el Josep asseguren que la major part dels seus clients són espanyols «de marroquins en venen bastants, però encara estem per sobre del 50% de clients del país», a més, també tenen gent de fora de la demarcació de Tarragona com de Martorell, de Barcelona, de l'Arboç, de Tortosa... «Avui dia amb un vehicle no hi ha distàncies, vens aquí a comprar i en una hora et plantes a Tortosa o a Barcelona». 

 

L'Agromercat es troba a la T-11, a l'altura de la Canonja | Marta Torrens
 

Les fruiteries de proximitat estan de moda

Des de fa uns anys que gran part de la població prefereix anar a comprar en aquesta mena de botigues, on el producte és més fresc i més bo. Els dos botiguers, el Noureddine Boukhabza i el Simo Chahmout, expliquen que al principi el negoci no era tan potent però, a poc a poc, van anar aconseguint clientela i van anar posicionant-se dins del sector.

 

Avui dia, el Simo assegura que el negoci «va bé, estic feliç i content amb els nostres clients... anem tirant». Per la seva banda, el Noureddine confessa que «durant els primers anys teníem pocs clients però com que tenim bon gènere i bona fruita i verdura ara tenim bastants més clients i estem molt contents».

 

Cada vegada hi ha més gent que va a comprar a les fruiteries dels barris | Marta Torrens
 

 

No només això, també afirma que «cada vegada ve més gent i notem que hi ha un augment de clientela». Paral·lelament, el Simo explica que «durant aquests últims anys, amb la crisi, la cosa estava més fluixa però aquest any crec que hem augmentat una mica el nombre de clients».

 

Clients de tota mena, des dels més joves als més grans

Les botigues dels barris i de proximitat són per a tota mena de clients, de fet, el Simo afirma que la gran majoria dels clients són d'origen català, però que també en tenen de tota mena —des de sud-americans, fins a romanesos o marroquins—. 

 

A més, també són de totes les edats: joves, adults i gent gran. «Hi ha joves que són de fora, que estudien i viuen a Reus i vénen a comprar aquí i també hi ha dones i homes més grans, jubilats ja» explica el Noureddine.  

 

Moltes fruiteries de barri ofereixen productes de proximitat | Marta Torrens
 

 

Per la seva banda, el Tayeb de l’Hortet diu que les seves clientes més habituals acostumen a ser gent gran «que ho volen tot fresc i tot d’aquí» i cada vegada tenen més clients joves «comencem a notar un augment de la clientela jove que busca productes de proximitat». 

 

Si els clients repeteixen, vol dir que el producte és bo

Segons els botiguers, el seu producte és bo i de proximitat i si no fos així, els clients no hi tornarien. Una de les clientes habituals del Simo assegura que ja fa anys que compra la fruita i la verdura a la fruiteria Chahmout, cosa que pot semblar habitual si no fos perquè ella no és de Reus.

 

El Simo Chahmout és el propietari i fundador de la fruiteria Chahmout, situada al carrer Ample de Reus | Marta Torrens
 

Així doncs, reconeix que en lloc d'agafar el cotxe per anar-se'n a un supermercat, es desplaça fins a la botiga del Simo per fer-hi la compra, «a mi no m'agrada anar als supermercats, a mi m'agrada la fruita i la verdura de proximitat» afirma.

 

D'altra banda, més d'una de les clientes habituals de l'Hortet asseguren que els és molt més còmode anar a comprar allà perquè viuen molt a prop i «a vegades em ve de pas si estic pel centre fent la compra» explica una d'elles. A més, també asseguren que els productes són bons i de proximitat, cosa que també els agrada.

 

Imatge d'uns tomàquets que es venen a l'Agromercat | Marta Torrens