La galeria de tir que acull les pràctiques de la Guàrdia Urbana de Reus

El cos fa les pràctiques de tir en una instal·lació amagada dins de Reus mateix

La Guàrdia Urbana de Reus compta amb una galeria de tir per fer les seves pràctiques. Cada agent en fa, almenys, dues l'any, tal com estableix la normativa. Fins fa un temps anaven a Cambrils per dur-les a terme en un solar habilitat. Ara, però, no els cal sortir del terme municipal de Reus, i és que hi ha un veí de la ciutat que compta amb una galeria de tir perfectament equipada.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

 

Una galeria de tir al terme municipal de Reus

TarragonaDigital  ha acompanyat l'equip d'instructors de tir de la policia reusenca —tècnicament, monitors—, per explicar com són les pràctiques que hi duen a terme. Els agents, per seguretat —la mateixa per la qual hem de pixelar les seves cares—, ens demanen que no expliquem on és la galeria, i el seu propietari també ens demana que no fem fotografies de l'exterior, per tal de mantenir-ho en secret; podem confirmar, això sí, que es troba dins el terme municipal de la ciutat.

Les pràctiques de la Guàrdia Urbana es fan molt a prop dels blancs, per emular al màxim una situació real
Les pràctiques de la Guàrdia Urbana es fan molt a prop dels blancs, per emular al màxim una situació real | Àngel Ullate

 

Sortim de la comissaria central de la Guàrdia Urbana de Reus acompanyats pel sergent Federico Manrique i dos monitors més del cos —en total n'hi ha sis—. La galeria de tir no es fa evident fins que s'hi entra a dins, des de fora passa totalment desapercebuda. Un cop dins, el primer espai fa de rebedor. És on es prepara el material necessari per dur a terme la pràctica, i on es buiden els carregadors, s'agafen les bales de fogueig si cal, i els agents s'equipen amb els auriculars protectors.

El monitor ensenya als agents que fan pràctiques l'exercici que han de fer
El monitor ensenya als agents que fan pràctiques l'exercici que han de fer | Àngel Ullate

 

«Ensenyem a no disparar»

L'exercici d'avui el faran al final de tot de la galeria, d'uns 25 metres de llargada. A diferència del tir esportiu, les pràctiques dels agents del cos es fan a prop dels blancs per acostar-se el màxim possible a una hipotètica situació real. «No ensenyem només a disparar, també ensenyem a no disparar», expliquen. Es refereixen a exercicis en què, per exemple, es passa d'empunyar l'arma de foc a agafar la defensa —popularment conegudes com a porres— per entrenar la velocitat de reacció dels agents.

Els blancs s'utilitzen per comprovar la precisió dels agents
Els blancs s'utilitzen per comprovar la precisió dels agents | Àngel Ullate

 

Compten amb exercicis més dinàmics i d'altres més estàtics, i tots busquen el mateix; «no es tracta tant de ser ràpid com de ser eficient», puntualitzen. Es treballa en dos nivells diferents; el primer nivell de seguretat fa referència a l'agent en qüestió i es concreta en la manipulació de l'arma. El segon nivell, el de les pràctiques de tir, va destinat a la seguretat física dels policies i de terceres persones.

Durant l'exercici mateix, les comprovacions de seguretat són constants. Si es buida un carregador abans de començar l'exercici, s'ensenya a, almenys, un altre dels companys. Si durant l'exercici, amb l'arma ja buida, el monitor s'ha de posar davant del grup, torna a ensenyar arma i carregador a algun d'ells perquè comprovi, de nou, que no hi ha munició. Consciencien molt als agents, ens expliquen, que «l'arma no es dispara sola».

La galeria de tir està concebuda per al tir esportiu, però la Guàrdia Urbana l'ha adaptat per a les seves pràctiques
La galeria de tir està concebuda per al tir esportiu, però la Guàrdia Urbana l'ha adaptat per a les seves pràctiques | Àngel Ullate

 

Acostar-se el màxim possible a una situació real

Per tal que els exercicis s'acostin tant com es pugui a una situació real, s'introdueixen elements estressants als agents que fan les pràctiques. D'aquesta manera es pot valorar l'habilitat dels participants quan desapareixen les habilitats motores fines; a més, ajuda a fer que els mateixos agents coneguin les seves habilitats amb l'arma de foc en situacions d'estrès. 

Un exemple són les simulacions amb diversos atacants i en les quals l'instructor ordena que es vagi intercanviant ràpidament entre arma de foc i defensa. En el cas de la Guàrdia Urbana, de fet, la pistola es concep, exclusivament, com un element de defensa. Perquè sigui útil de debò, aquestes pràctiques es fan «per adquirir habilitats, per saber com es fa servir l'arma».

Els tres monitors de tir entrevistats per TarragonaDigital a la galeria de tir oculta de Reus
Els tres monitors de tir entrevistats per TarragonaDigital a la galeria de tir oculta de Reus | Àngel Ullate

 

Cap a una galeria de tir pròpia

Després de la pràctica de tir pròpiament dita, dos dels monitors ens ensenyen un altre dels exercicis habituals, la manipulació de l'arma. En aquest cas es tracta de desmuntar-la i tornar-la a muntar, una pràctica que utilitzen, també, per netejar i fer un bon manteniment de la pistola. Finalment, i amb les armes de nou a les fundes, sortim de la galeria de tir per tornar cap a la comissaria.

Els agents desmunten i tornen a muntar l'arma com un exercici més de la pràctica
Els agents desmunten i tornen a muntar l'arma com un exercici més de la pràctica | Àngel Ullate

 

Aquest trajecte, que ens demanen que no expliquem, podria tenir els dies comptats si, tal com es vol des del cos, s'habilita un espai dins de la comissaria mateix de la Guàrdia Urbana. Ja hi ha, de fet, una zona que està reservada per convertir-se en galeria de tir. Falta, però, equipar-la i, per tant, fer-hi la inversió necessària en matèria d'insonorització i instal·lació dels elements de seguretat necessaris.