El govern de Reus aprova un pressupost «d'urgència» per al que queda de 2019

Cap grup de l'oposició hi ha donat suport | Consideren que el govern els posa traves per poder treballar la matèria
El ple d'avui s'ha convocat com a extraordinari per aprovar els pressupostos municipals | Jordi Olària Gras

 

El govern de Reus compta, aquest mandat, amb una majoria absoluta que durant l'anterior va trobar a faltar. Ara, la primera mesura de pes que ha aprovat, sense cap suport per part de l'oposició, ha estat el pressupost pels mesos que queden de 2019, uns comptes que el mateix govern qualifica «d'urgència». La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ja va destacar durant la presentació pública de l'expedient que una de les prioritats era planificar les inversions que s'haurien d'executar durant els pròxims anys.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

La sessió plenària, convocada com a extraordinària, també ha servit per constituir els consells d'administració de les empreses municipals, així com per nomenar els càrrecs de confiança pendents, com la direcció de comunicació corporativa, o l'assessora municipal de la CUP, que no es van nomenar durant el darrer ple. Després d'aprovar i retre compte d'aquests nomenaments s'ha entrat de ple en el debat d'uns comptes municipals que han de servir per projectar les inversions dels pròxims anys.

A la bancada frontal, i d'esquerra a dreta, el grup municipal de la CUP i el de Cs | Jordi Olària Gras

 

La CUP i la càrrega política del pressupost

Aquesta ha estat, precisament, una de les primeres crítiques que hi ha expressat l'oposició. Marta Llorens, portaveu de la CUP, es preguntava quin és el Pla de Mandat que s'ha de projectar amb aquest pressupost. Des del govern es manté que, «el darrer trimestre d'aquest 2019» es preveu comptar amb l'esborrany d'aquest Pla d'Acció Municipal, segons ha confirmat la vicealcaldessa Noemí Llauradó durant la roda de premsa posterior al plenari.

Marta Llorens també ha carregat contra la «poca càrrega política» que Mariluz Caballero assegura que té el pressupost aprovat avui en comparació amb el d'anys anteriors, precisament, per tractar-se d'un pressupost d'urgència. La cupaire ha etzibat que «amb tres pressupostos prorrogats, molta càrrega política no hem pogut veure». Ha acabat reclamant que, tot i comptar amb majoria absoluta, el govern s'obri a l'oposició per treballar expedients com el de pressupostos.

Imatge de la sessió plenària extraordinària d'aquest dimecres | Jordi Olària Gras

 

Cs critica la situació financera de l'Ajuntament

Pel que fa a Ciutadans, la seva portaveu local, Débora García, ha sentenciat que «la incapacitat de dialogar no ve de l'oposició sinó del govern», fet que es demostra, ha apuntat, perquè l'oposició no hagi conegut els comptes fins a l'últim moment. «Reus no pot treure pit de res», ha assegurat, i ha repassat com, la situació del deute viu de l'Ajuntament situa la ciutat entre les que més en tenen tant de Catalunya com de tot l'Estat.

L'alcalde, Carles Pellicer, li ha respost que, tenint en compte la situació financera del consistori fa uns anys, «és un miracle» l'estat actual del deute. Débora García, durant la seva exposició, ha repassat partides que, l'any passat, van acabar suposant una despesa molt superior de la prevista, una situació que, de nou l'alcalde, ha qualificat de normal en un pressupost, «que pressuposa despeses i ingressos».

En primer pla, el grup municipal del PSC de Reus | Jordi Olària Gras

 

El PSC considera que el govern posa traves a l'oposició

«Avui en dia, ens ignoren», ha sentenciat Andreu Martín, portaveu del PSC, per referir-se a l'actitud del govern respecte a l'oposició. Ha criticat durament que «els regidors de govern i els que no som de govern estem en desigualtat; li demano si us plau que, el pròxim pressupost, se'ns enviï electrònicament». Tal com ha explicat Martín, l'oposició ha de consultar l'expedient de pressupostos «en una sala amb una fotocopiadora» mentre que el govern el rep per correu electrònic.

Andreu Martín ha exposat que es tracta d'un impediment a l'hora de treballar des de l'oposició, així com la urgència amb la qual considera que s'ha tramitat l'expedient. Als comptes, ha apuntat, «de totes les promeses electorals que van fer, n'hi ha una que ja l'han incomplert, la dels 1.000 pisos». Ha calculat que, per tenir un miler de pisos més a final de mandat se n'ha d'incorporar una vintena cada mes, «i encara no n'hem vist cap». Tampoc considera realista el pressupost aprovat pel govern; «el que aprovem aquí no passarà, fa anys que aprovem que no hi haurà dèficit a l'Hospital», ha recordat.

El pressupost del 2020

La regidora reusenca d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha utilitzat el torn de rèplica per respondre les acusacions dels tres partits de l'oposició. Ha considerat que la majoria de crítiques no es fixaven en el pressupost en si sinó en altres qüestions, fet que demostra, assegura, la solvència de l'expedient econòmic. «Estem amortitzant 24 milions d'euros l'any, som campions», ha etzibat a Débora García per contestar la imatge de ciutat endeutada que havia mostrat la portaveu de Cs.

De cara al pressupost del 2020, que des del govern s'afirma que es començarà a treballar de manera immediata, «estarà condicionat pel Pla de Mandat, i serà participat amb l'oposició», aclareix Mariluz Caballero. El Pla de Mandat mateix també comptarà amb participació externa, segons la vicealcaldessa Noemí Llauradó. Ha explicat que la intenció és, després de l'esborrany del govern, que la ciutadania pugui participar en la redacció final d'aquest Pla d'Acció Municipal.

"⛏TROBALLA ARQUEOLÒGICA durant les obres de construcció d'un hotel a Reus" "🔴 Tres ferits en encastar-se contra una marquesina de publicitat a Reus"