Imatge d'una de les parades del Mercat del Carrilet de Reus

El govern de Reus tanca la porta a la consulta ciutadana sobre el Mercat del Carrilet

El govern manté que treballa en un projecte per a tota l'àrea urbanística sobre el qual sí que farà un procés participatiu

No hi haurà consulta ciutadana sobre el futur del Mercat del Carrilet. El govern municipal ha tombat la moció presentada conjuntament per tota l'oposició per promoure un referèndum perquè els veïns de Reus es posicionessin sobre el seu tancament i els arguments que defensen JxReus, ERC i Ara Reus.

Montserrat Flores, regidora de Participació, ha justificat el vot negatiu del govern perquè, ha afirmat, hi ha previst dur a terme un procés participatiu més ampli tant en la forma com en el fons, i és que ha d'abraçar el futur de tota l'àrea des de l'avinguda del Carrilet fins a Mas Iglesias i, fins i tot, el futur Baixador de Bellissens.

Una explicació que no ha convençut a cap partit de l'oposició, que han seguit recriminant que el mateix govern s'havia compromès, tant durant la campanya electoral com en el Pla d'Acció Municipal, a revitalitzar el Mercat i no només la zona en un sentit ampli.

La proposta frustrada l'havia impulsat el PSC, però havia recollit el suport de la resta de l'oposició perquè el Reglament de Participació Ciutadana estableix que calen 11 regidors —dues cinquenes parts del plenari— perquè el ple debati la proposta. A continuació calia també majoria simple al plenari per fer la consulta, una majoria en mans del govern.

Un projecte per a tota l'àrea urbanística

Flores ha iniciat la seva primera resposta a la proposta de consulta ciutadana recriminant que l'oposició no hagués acceptat l'esmena presentada pel govern. La intenció, ha defensat, era «reconduir el debat per recollir el fons de la moció i reconduir-lo a un abast més ampli».

Ha afegit que aquesta esmena proposava substituir la consulta sobre el Mercat del Carrilet per «un procés participatiu sobre l'àmbit de l'àrea del Carrilet, amb l'amplitud i el temps necessaris per fer intervenir el màxim nombre possible de necessitat que hi ha relacionades».

La regidora considera que els partits de l'oposició «han evitat un acord ampli que podria haver respost aquestes necessitats i aquest objectiu, han evitat aquesta via de treball i han preferit aferrar-se a la literalitat de la moció», acusant-los d'«impedir que la moció es pugui aprovar».

Per contra, ha exposat, hi ha prevista una acció participativa al conjunt de l'àrea del Carrilet que l'oposició «no han volgut acceptar». Ha qualificat d'«escenificació» la defensa que l'oposició ha fet de la moció, i ha etzibat que esperava que això no indiqués que no volen debatre sobre el conjunt de l'àrea.

Per últim, ha insistit que «en participació, aquest govern és partidari de la cocció lenta», i ha repetit que «hi ha un projecte de ciutat». Una reforma, de la qual no se'n té informació, que ha de generar una «nova centralitat». «Vol generar un pol d'atracció entre l'actual Mercat del Carrilet, l'estació d'autobusos i la futura estació de Bellissens», ha resumit.

Imatge del carrer de l'escultor Rocamora vist des de la part inferior, amb el Mercat del Carrilet a l'esquerra
L'oposició recrimina al govern tancar el Mercat del Carrilet que s'havien compromès a reformar | Àngel Ullate

L'oposició considera «excuses» els arguments del govern

En la mateixa línia que durant la roda de premsa de presentació, el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha lamentat «les excuses que presenta la regidora Flores». Ha reivindicat que la seva voluntat és debatre sobre tota l'àrea quan calgui, però que la moció d'aquest divendres es dirigia específicament al Mercat del Carrilet.

Sense resposta per part de Flores, Martín ha preguntat si l'esmena del govern contemplava la possibilitat que la ciutadania defensés la continuïtat del Mercat del Carrilet. Considera, de fet, que «la seva esmena és una esmena perquè no fem la consulta, perquè no es pregunti a la ciutadania sobre això».

De nou, ha tornat a reclamar al govern municipal que no es tanqui el Mercat del Carrilet, com a mínim, fins que s'hagi exposat i es posi en marxa el projecte urbanístic de gran abans anunciat pel govern. També ha defensat la consulta ciutadana el regidor no adscrit Raúl Meléndez, que ha sentenciat que el tancament del mercat és «una decisió estrictament política; el que més em sorprèn és que el partit d'Esquerra defensa aquest tancament».

Pel que fa a l'argument del dèficit econòmic, l'ha volgut rebatre la regidora de la CUP, Mònica Pàmies. Assegura que les declaracions i el posicionament del govern evidencia que «els motius eren, en realitat, excuses, perquè el motiu real encara no el sabem».

Ha recordat que «Reus Mobilitat i Serveis havia tancat el 2019 amb un benefici d'1.356.007,69 euros», una situació que considera contradictòria amb tancar el Mercat del Carrilet per motius econòmics. De fet, considera que els 125.000 euros que s'exposen com a dèficit anual s'haurien de considerar falta d'ingressos.

Una situació, ha afegit, que s'hauria pogut revertir si no s'haguessin denegat les sol·licituds d'instal·lació de parades els darrers anys. Per últim ha exposat una situació que considera contradictòria dins de la mateixa empresa municipal. «L'empresa KomKal està en una nau municipal al costat del Mercat del Camp i se li ha concedit un descompte del 33% durant dos anys en el pagament del lloguer i se li ha perdonat dos mesos de lloguer», ha criticat. En dos anys, ha reblat, se li hauran perdonat 432.030 euros; «quins motius econòmics tenen per tancar el Mercat del Carrilet?», ha preguntat.

El Mercat del Carrilet figurava al PAM

A més del tancament, la portaveu de CsDébora García ha carregat contra el govern municipal reivindicant que «no és permissible que s'hagi estat jugant amb els paradistes». «L'equip de govern va convèncer els comerciants que si realitzaven les reformes que els proposaven, la viabilitat estava assegurada», ha criticat.

Unes reformes que ha quantificat en 30.000 euros invertits pels paradistes. Ha seguit relatant que «una vegada passada la campanya electoral, sorprenen amb el tancament inexorable del Mercat del Carrilet». Ha reivindicat fer un esforç per garantir-ne la continuïtat perquè, augura, el tancament suposarà una «degradació» del barri.

L'anterior mandat es va encarregar un estudi a Mercats de Barcelona sobre el futur dels mercats de Reus. Un estudi que, segons ha defensat insistentment el govern, vinculava la viabilitat del Carrilet a la implicació d'un operador privat. En aquest mateix estudi, ha explicat la portaveu de Cs, s'hi apuntava la necessitat de fer una consulta ciutadana.

Ha exposat que el document es pregunta: «al barri del Carrilet i als voltants hi ha la sensació que s'ha de mantenir el Mercat?». «Doncs en lloc de quedar-se en una pregunta que només es fa de manera teòrica, donem l'oportunitat que es faci realment a la ciutadania», ha reblat.

García havia assenyalat que el PAM plantejava la reforma del Mercat del Carrilet, una postura que Flores ha respost subratllant que també s'hi planteja la reforma urbanística de tota l'àrea. La portaveu de Cs ha insistit que el mateix document parla d'un «renovat Mercat del Carrilet».

«Amb aquests antecedents no pretendran que ens creguem tota l'acció que diuen que faran a l'àrea del barri del Carrilet», ha etzibat. Ha criticat, també, que en un any i mig de converses amb el sector privat, el govern només s'hagués reunit amb sis operadors «que fugien espantats quan els deien que havien d'aportar els vuit milions d'euros d'inversió i gestionar les parades».