La Guàrdia Urbana de Reus compleix 165 anys d’història

Aquest dilluns 16 de desembre el cos municipal de seguretat reusenc celebra el seu aniversari
Imatge dels uniformes que duia la Guàrdia Urbana de Reus l'any 1881 | Arxiu de Reus

Aquest dilluns 16 de desembre de 2019 fa exactament 165 anys que es va acordar la creació de la Guàrdia Urbana de Reus. El cos municipal de seguretat celebra un any més de vocació i servei a la ciutadania reusenca. La seva creació apareix per primera vegada en una acta municipal del 16 de desembre de 1854, en un text guardat a l’Arxiu Municipal de Reus.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

El text original del Llibre d’Actes del Ple de l’Ajuntament de Reus explica que «és d’urgent necessitat per a la major observança de les disposicions de la policia urbana, l’existència en aquesta població d’una ronda o guàrdia municipal urbana, ha acordat la creació d'aquesta, resolent que es compongui de vuit individus, i que quedi instal·lada des de primers de gener del pròxim any 1855».

Segons el document, Joan Arana va ser l’encarregat d’encapçalar la plantilla del cos municipal, formada per vuit agents, que s’ha elevat fins als gairebé 150 en l’actualitat. L’Ajuntament de Reus explica a través del seu portal web que fins aquella època Reus ja havia tingut altres cossos de seguretat que exercien les funcions de seguretat pública: la Junta de vigilància, centrada sobretot en el control de persones forànies i rodamons, els guardatermes, quan el nombre de masos i petites activitats agràries era elevat, i el Cuerpo de Serenos, creat l'any 1783.

Imatge de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Reus | Cedida

Un cop constituïda a mitjans del segle XIX, la Guàrdia Municipal Urbana de Reus va créixer lentament sota les ordres de nombrosos equips de govern, passant per la Guerra Civil i democratitzant-se amb la fi de la dictadura. Així, va anar canviant les seves característiques oferint un servei més preventiu i adreçat a la societat.

Aquest dilluns, 165 anys després de la seva creació, la Guàrdia Urbana de Reus és considerada «una de les policies locals de Catalunya de més prestigi», tal com assegura el cos policial. De fet, és un dels primers cossos policials que va incorporar membres femenins a la plantilla; un dels pocs amb unitat muntada pròpia; i una de les primeres policies locals amb unitats especialitzades.

la Guàrdia Urbana de Reus s’ha consolidat com un servei de policia modern i proper al ciutadà, amb capacitat per adaptar-se als canvis socials. El cos té la missió de vetllar pels drets i llibertats dels ciutadans i aconseguir la convivència pacífica i cívica, per la qual cosa és un pilar fonamental per a la protecció de la seguretat ciutadana. 

"🗓 Reuniu-vos amb Carles Pellicer amb la nova sessió de 'Dilluns amb l'alcalde'" "🎤Joan Dausà: «He volgut transmetre la vitalitat amb què jo entenc la vida»"