GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El Cafè de Reus torna després d'un any i mig convuls

El local, de titularitat municipal, ha passat dues vegades pel plenari de l'Ajuntament a causa dels deutes, les inversions i el lloguer
L'exterior de l'històric Cafè de Reus el maig del 2017 | C.B.

 

El local que ha ocupat el Cafè de Reus els darrers anys és municipal. El propietari n'és l'Ajuntament, i és per això que ha jugat en paper en el procés que s'ha seguit des que va tancar, de la mà dels anteriors propietaris, fins aquest dilluns, en què l'equip de Joan Urgellès i l'Espai Prioral tornen a obrir les seves portes. La història recent d'aquest local es remunta a finals del 2016, quan el Cafè de Reus va tancar per vacances sense cap més informació ni indici, almenys públic, que no hagués de tornar a obrir, i els mesos van començar a passar, durant el 2017, sense que la seva persiana es tornés a aixecar ni se'n sabés res de nou.

 

 

La situació econòmica allarga la situació del Cafè de Reus

Fins el mes de maig del 2017 es va poder llegir, a l'aparador del Cafè de Reus, «Tancat per vacances». Van ser cinc mesos d'incògnites i informacions poc clares sobre el futur d'un dels cafès més emblemàtics de la ciuat. Al mes de maig de 2017, el cartell va canviar i en va aparèixer un on s'hi informava que el Cafè de Reus estava «En traspàs». El cartell va durar al voltant d'un mes, setmanes durant les quals els inquilins haurien intentat negociar amb l'Ajuntament per acordar una transició cap a possibles nous propietaris.

 

Cartell penjat al Cafè de Reus el maig del 2017 | C. B.


Finalment, el plenari celebrat el 8 de juny de 2017 va acordar engegar un procés per fer fora del local municipal els aleshores propietaris d'un negoci que acumulava un deute d'entre 20.000 i 30.000 euros. Un mes més tard, el 6 de juliol, el plenari autoritzava el traspàs del negoci a canvi de tornar a cobrar el lloguer —la quantitat no s'ha alterat fins ara, 2.177 euros mensuals— a partir del setembre del 2017; a més, el consistori estableix que els nous propietaris es faran càrrec del deute de prop de 30.000 euros.

La nova etapa del Cafè de Reus

A meitats de juliol de l'any passat va sortir a la llum pública que l'equip de l'Espai Prioral i el xef Joan Urgellès havien decidit agafar les regnes del Cafè de Reus per recuperar un dels espais emblemàtics de la ciutat que s'havia perdut. Amb les bases que havia establert l'Ajuntament van decidir posar-se a treballar en un rentat d'imatge del local. Un rentat d'imatge que els va suposar una inversió no prevista d'uns 100.000 euros. Els impulsors del projecte van tornar a trucar a les portes del consistori.

 

Imatge de la sessió plenària del 5 de març | Jordi Olària

 

El plenari es torna a pronunciar sobre el Cafè de Reus

El plenari municipal del passat 5 de març va aprovar la darrera de les condicions que ha establert l'Ajuntament en relació al local de titularitat municipal. Les condicions actuals estableixen que, després d'haver assumit el deute acumulat del local, els nous propietaris no pagaran el lloguer del local fins el març del 2019, data en la qual hauran de començar a abonar els 2.177 euros mensuals.

 

La mesura es va adoptar amb els vots a favor del govern i el PSC i l'oposició de CUP, Cs i PP. El govern, per boca de l'alcalde, Carles Pellicer, hi va votar a favor «perquè no podem perdre el Cafè de Reus»; els socialistes per la falta d'alternatives per donar ús a un espai municipal tancat. La resta de l'oposició considerava que era una mesura pròpia del «capitalisme d'amiguets» que la CUP diu que practica el govern; un «greuge comparatiu», segons Cs, i una decisió que provocava «competència deslleial» segons el PP.

 

El cafè del carrer del Metge Fortuny obrirà després de rebre una rentada de cara | Laia Solanellas

 

El Cafè de Reus torna a obrir les portes

I tot plegat porta el local del carrer del Metge Fortuny fins aquest dilluns, 16 de juliol, data en què el Cafè de Reus torna a obrir les seves portes a la ciutat, i reusencs i reusenques podran constatar la nova imatge i la nova etapa que vol obrir el cafè. Després d'haver passat per acollir el Banc d'Espanya i una merceria, el 2018 aquest local recupera l'activitat amb què va obrir l'any 1881, el Cafè de Reus.