Enciams i tomàquets a la terrassa de casa: els horts urbans, una tendència a l’alça

S’incrementa el nombre de persones a la ciutat que opta per plantar fruites i hortalisses al jardí o a la terrassa de casa
Imatge d'un hort urbà en una terrassa de Reus | Cedida

 

Cada vegada és més habitual tenir un hort urbà al jardí, al balcó o a la terrassa de casa amb fruita i hortalisses. Aquest és un sistema de cultiu pensat per a produir petites quantitats de verdures o fruita, per a l’autoconsum, lluny d’obtenir grans produccions. En els darrers anys, s’ha incrementat aquesta afició amb la voluntat de d’aprendre, divertir-se i promoure una petita agricultura ecològica on els productes van directes de l’hort a l’olla. 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Els principals elements necessaris per muntar un hort urbà són: el recipient de cultiu, l’aigua, les llavors i el substrat. Alhora, cal tenir en compte d’altres qüestions com buscar un espai on hi hagi llum natural el màxim d’hores al dia i les adients eines de cultiu per cuidar de l’hort. A partir d’aquí, cada persona pot plantar allò que vulgui tenint en compte l’època de l’any i les estacions més adients per a cada fruita o hortalissa.

L'Hort d'en Ros és un viver que es dedica a la venda de productes d'horticultura | Adrià Morte

 

En aquest sentit, un dels propietaris del planter l’Hort d’en Ros, Pere Olivé, indica que «cada vegada hi ha més gent que a nivell particular ve a comprar plantes per als seus horts urbans». Olivé explica que «abans només venien els pagesos o gent dels pobles, que ara han anat a menys, i ara en venen més dels que fan horts urbans». La principal diferència per detectar la gent que compra plantes per als seus horts urbans és ben fàcil: «els pagesos venen i et compren cent enciams, els que fan un hort urbà n’adquireixen deu, són menys però tot ajuda al negoci». 

Els pagesos, a menys, i els horts urbans, a l'alça

L’Ángela Martín es va iniciar en el món dels horts urbans ara fa uns mesos quan al jardí de casa seva va plantar enciams, tomàquets i diverses plantes aromàtiques. Ara, amb l’arribada de l’estiu ha decidit cultivar maduixeres en diferents testos. «La meva parella i jo teníem curiositat per fer un hort urbà al jardí de casa i de seguida que ho vam provar ens va agradar. No hi ha res com poder collir la verdura o fruita a casa i consumir-la al moment, té un gust molt diferent de la que pots comprar a la botiga», comenta l'Ángela.

Imatge d'una petita maduixera en un test d'un jardí | Cedida

 

Des de l’Hort d’en Ros expliquen que tota aquella gent que s’inicia en el món dels horts urbans demana consells sobre «què és el que es pot plantar depèn, quan s’han de regar les plantes i quin tipus de substrat cal aplicar». Malgrat això, altres persones opten per un «mètode d'autoaprenentatge» i asseguren que aprenen com cultivar amb llibres o a través d’internet. És el cas d’en Joan Vazquez que té dues taules de cultiu a la terrassa de casa on ha plantat pastanagues, tomàquets i escarola. Explica que la «qualitat de les verdures de l’hort urbà sempre és superior» i que «cal prendre consciència del que mengem». 

Horts urbans per a combatre l'estrès

Sobre què cal plantar depèn de l’estació de l’any. Des de l’Hort d’en Ros, un viver de plantes amb més de 100 anys d’experiència, assenyalen que «els enciams i les cebes es poden cultivar tot l’any, mentre que a la primavera es venen tomàquets, pebrots, albergínies i mongetes i a l’hivern cols, bròquils i coliflors». D'altra banda, també indiquen que hi ha molta gent que opta per plantar plantes aromàtiques, ja sigui per gaudir de la seva olor o aprofitar-les per cuinar. Per acabar, comenten que els horts urbans també serveixen com a una activitat relaxant que ajuda a disminuir l’estrès del dia a dia i que poden convertir-se en una eina per a l’educació ambiental dels nens i nenes. 

A banda de fruites i hortalisses, d'altra gent opta per plantes aromàtiques | Adrià Morte

 

Horts urbans en parcel·les municipals

Actualment, Reus disposa de fins a 35 parcel·les d’hort municipals, gestionades per les regidories de Participació, Ciutadana i Transparència, destinades a persones que en vulguin fer un ús de manera particular. Al barri Gaudí n’hi ha 10, d’uns 40 metres quadrats, destinades específicament a la gent gran del veïnat i a la ciutat en general. L’Ajuntament atorga les llicències per a tres anys i dos prorrogables per a l’ús de les parcel·les, però la propietat continua sent municipal. 

Al barri Sol-i-Vista els horts es gestionen d’acord amb l’Associació de Veïns del barri Sol i Vista en el marc del Pla de Barris de Sol-i-Vista Immaculada, que preveu aquesta iniciativa com a eina de desenvolupament. L’espai disposa de 25 parcel·les en les quals els veïns i entitats poden aprendre i realitzar tasques de conreu d’hortalisses. A més, també té un vessant formatiu que es tradueix en la presència d’alumnat del projecte «Treball als barris», especialitzat en agricultura ecològica i impartit per l’Institut Municipal de Formació i Empresa.

Un equip de l’IMFE Mas Carandell condueix la visita als horts urbans del barri Sol i Vista | Cedida

 

De fet, el passat mes de juliol una desena de nens i nenes van visitar els horts urbans en el marc de les activitats d’estiu programades pels Centres Cívics de Reus, una activitat on van poder conèixer els diversos aspectes del conreu agrícola.

"❗ALERTA: Onada d’estafes telefòniques a Reus!" "🎉La Festa Major de Reus és la protagonista del Casal d'Estiu del Mas Pintat"