Reus viurà un inici de curs polític mogut

El pressupost municipal, la residència d'Horts de Miró i l'amenaça d'Endesa centraran, previsiblement, els debats del ple de divendres
Imatge d'arxiu del ple de Reus | Jordi Olària Gras

 

El ple de demà a l'Ajuntament de Reus ha de servir per aprovar, definitivament, diversos processos que poden tenir un impacte significatiu per a la ciutat. S'han d'aprovar, definitivament, el reglament de participació ciutadana i el pressupost municipal per al que queda de 2019, així com l'obertura de la residència d'Horts de Miró. A banda d'aquests tràmits de govern, però, els partits de l'oposició també portaran a debat altres qüestions, com la resposta a l'amenaça d'Endesa, el model educatiu local o el reciclatge.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Pel que fa a les mocions presentades per PSC, CUP i Cs, el partit taronja reclamarà al govern «que adopti les mesures necessàries per prevenir els incendis als solars buits de la ciutat». Segons la seva portaveu, Débora García, «la situació de deixadesa i brutícia en què es troben alguns terrenys és inadmissible i suposa un risc real». Cs Reus també demanarà al ple que s'estableixin «incentius, com ara descomptes en diferents comerços, per fomentar la recollida d'envasos».

 

Imatge d'arxiu del grup municipal del PSC de Reus | Jordi Olària Gras

 

El PSC, centrat en el medi ambient

També en l'àmbit ambiental i de reciclatge es posicionarà el PSC. Per una banda preguntant, precisament, per l'estat de deixadesa d'alguns solars dels quals, els veïns de la zona, els han transmès queixes. Per altra banda, però, ja van emprendre aquesta reivindicació dimecres a la Junta de Portaveus, on va presentar una proposta de resolució impulsada per una quinzena d'entitats de diferents àmbits conscienciades per la situació «d'emergència climàtica» que viu el planeta.

 

Tot i l'abstenció de Cs, aquest document es va aprovar, però al ple se'n retrà compte per tal que els partits puguin mostrar les diferències de posicionament que mantenen tot i coincidir en aprovar les mesures proposades. Pel que fa al reciclatge, el grup socialista vol que l'Ajuntament estudiï «la replanificació dels contenidors de les diferents fraccions» perquè quedin repartits de manera homogènia per tota la ciutat. 

 

Reivindiquen que es contemplin «a la nova licitació del servei de recollida de residus, objectius i indicadors per reduir la fracció de rebuig i estimular la recollida de fraccions reciclables». Reclamen que el consistori bonifiqui el reciclatge de la ciutadania «de manera que, qui més recicli, menys pagui». Segons el portaveu socialista, Andreu Martín, «el 2010 separàvem més que ara; l'objectiu és del tot assumible si un govern s'ho creu», un extrem que dubta que tingui clar l'equip de Pellicer, de qui considera que té una actitud «conformista que fa feredat».

 

Imatge de part del govern de Reus al plenari municipal | Jordi Olària Gras

 

La resposta a Endesa i la descoordinació del govern

El PSC de Reus també presentarà una moció per establir la resposta de l'Ajuntament davant l'amenaça d'Endesa de tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables. La qüestió es debatrà al plenari, i també es va debatre dimecres a la Junta de Portaveus arran d'un text presentat per ERC en primera instància i que es va retirar per presentar com una proposta del govern en bloc.

 

Precisament a aquesta situació ha fet referència la CUP aquest dijous. Durant l'explicació de les qüestions que presentaran al plenari, han considerat que «poca cohesió i consens hi ha al govern», segons la portaveu Marta Llorens. Ha apuntat que el document que es va aprovar ahir a la Junta de Portaveus és el que es va extreure com a conclusió de la trobada entre els municipis que havien rebut la carta d'Endesa, però que a Reus «s'ha enviat per separat des de Junts per Catalunya i des d'ERC».

 

Oriol Sales (SEPC), Marta Llorens, portaveu de la CUP i Mònica Pàmies, regidora de la CUP | Jordi Olària Gras

 

La CUP insisteix en la recollida de brossa

No ha estat l'únic dard que ha enviat Llorens contra el govern, sinó que també ha apuntat, directament, a Carles Pellicer. Al plenari preguntaran per la reunió que va tenir recentment l'alcalde de la ciutat amb membres del comitè d'empresa de Fomento de Construcciones y Contratas. Es tracta de l'empresa que s'encarrega de la recollida de brossa i neteja viària.

 

Els cupaires mantenen la voluntat d'internalitzar el servei, però tot i això, es pregunten per una trobada entre Pellicer, el president del comitè d'empresa de FCC i el secretari general de sanejament urbà d'UGT, Ángel Martín de Sande. «No entenem que el senyor Pellicer, en un procés en el qual s'està dissenyant la nova licitació del servei de recollida de residus i de neteja, pugui tenir una reunió amb possibles representants d'una empresa que pot concursar en aquesta licitació».

 

Preguntat per la premsa en un altre escenari, l'alcalade de Reus ha respost que «no sé quina dèria té la CUP amb el sindicat UGT i en concret amb el tema de la brossa». Ha admès haver rebut els representants del sindicat «perquè van expressar la seva preocupació per la situació que tenim en aquest cas amb la nova licitació de la brossa, que encara no s'ha començat a fer; les màquines estan envellides, en som conscients, i li vaig comentar que estem en aquest procés. En les pròximes setmanes ens reunirem amb tots els grups per explicar el nou plantejament de la licitació que començarem una vegada el ple ho aprovi»

 

En un altre àmbit d'actuació, des de la CUP es proposarà que es dissenyi un Pla Educatiu de Ciutat «amb una calendarització concreta», a més de demanar el suport municipal a la Iniciativa Legislativa Popular que reclama la «rebaixa dels preus públics universitaris del 30 % i una reforma de la Llei d'Universitats sobre la fixació dels preus que han d'assumir els estudiants de les universitats públiques catalanes» segons ha explicat Oriol Sales, portaveu del SEPC a la URV.