Cambra Comerç Reus

Més de 300 inscrits a la primera jornada telemàtica de la Cambra de Reus i Roca Junyent

La Cambra ha organitzat una videoconferència amb un ampli ventall de socis de Roca Junyent

Com afectarà el coronavirus a les empreses? Què poden fer en la situació actual per adaptar-s'hi i minimitzar els seus efectes? Aquests dos interrogants són els que ha volgut respondre la Cambrade Comerç de Reus a través d'una conferència virtual que ha organitzat i en la qual han participat prop d'una desena d'advocats del gabinet Roca i Junyent experts en diferents àmbits del dret.

S'han abordat diferents escenaris que preocupen les empreses, i unes 300 persones han seguit la jornada telemàtica per trobar resposta sobre com actuar en aquesta situació. S'ha exposat què marquen els darrers decrets aprovats —en la mesura que aquestes normatives ho permeten— i quines possibilitats té el sector empresarial pel que fa a qüestions immobiliàries, mercantils, laborals o de finançament entre altres.

Les mesures dels governs, insuficients

Les mesures aprovades per les administracions es consideren insuficients en alguns camps; una opinió que si bé no han mostrat tots els ponents, amb intervencions més tècniques que valoratives, sí que ha deixat clar el president de la Cambra de Comerç de Reus. Jordi Just, durant l'obertura de la conferència, ha sentenciat que «les mesures que impulsa l’Administració per ajudar les empreses són absolutament insuficients».

«A banda de poc clares», ha etzibat. Es basa, també, en les percepcions que les empreses han fet arribar a la institució, tenint en compte que n'hi ha que no saben ni si podran continuar amb la seva activitat. Qui sí que la manté és la Cambra, que tal com ha recordat el seu president, «hem creat una línia d’assessorament permanent a les empreses per aportar el nostre gra de sorra allà on faci falta».

També s'ha potenciat la formació a distància, i una barreja de totes dues línies de treball ha donat com a resultat la jornada d'aquest dijous; «un nou format que volem que tingui continuïtat», ha anunciat.

Una guia pràctica per a les empreses

Les exposicions dels socis i membres de Roca Junyent han volgut esvair dubtes sobre com actuar en la situació actual. Des de quines empreses o en quines circumstàncies poden presentar ERTO per força major, fins als beneficis o ajuts fiscals per la davallada d'activitat, passant per qüestions concretes de l'àmbit immobiliari o financer.

La jornada l'ha clos Joan Roca, president executiu del despatx d'advocats. Ha volgut començar amb un missatge d'agraïment als participants, a la Cambra i a les persones que s'han inscrit per seguir-la, que han estat més de 300. Ha aprofitat per destacar un dels punts positius de fer una conferència com aquesta en la situació actual.

«Un dels avantatges quan és digital és que pots venir amb especialistes de diferents àrees; això segurament no hagués estat possible amb una jornada física», ha reflexionat. Una circumstància que, de nou, ha volgut agrair a la Cambra i al seu president per haver impulsat. Ha destacat, encara, un segon aspecte positiu, «aquí hi ha crisis de tota mena, també una d'emocional; que avui hi siguem tots els que hi som i ens pugueum ajudar és el més important».

La sortida de la crisi, poc esperançadora

Malauradament, la resta de la seva intervenció no ha estat tan positiva. Ha volgut ser clar de cara als inscrits. «Hem parlat de les mesures durant el túnel, que no el pou, que passem ara, i que ens estan inundant de nova normativa, però també vull parlar de la sortida d'aquest túnel», ha presentat.

  

«Tot el que hem parlat, des de laboral fins al concursal, s'ha de calcular amb una dosi de bona fe en la interpretació de la norma; no es pot pensar que hi ha una força major que és objectiva, s'haurà de valorar cada contracte i cada context, no podem pensar que serà automàtic ni objectiu,

  

la normativa s'ha d'aplicar sobre el context canviant», ha apuntat també.

Finalment, ha clos explicant que «la pandèmia passarà, la situació passarà, i en canvi, moltes de les resolucions i situacions que s'estan creant veurem quan seran superades o substituïdes per nova normativa». En aquest sentit, «s'està conformant un nou món polític, social, econòmic i també jurídic, i és un marc jurídic en el qual a l'empresari no se l'estima gaire, haurà de tirar endavant i totes aquestes ajudes costaran; a l'empresari li tocarà aguantar bona part d'aquesta crisi», ha finalitzat Joan Roca.