GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La reusenca Laia Arriols, entre les millors il·lustradores del segle XXI a l'Estat espanyol

La reusenca adopta un estil de dibuix amb ambient infantil | Forma part del llibre 'Reinas de la Ilustración española del siglo XXI
Laia Arriols es va inspirar en els moments quotidians de les seves filles | Laia Riba

 

Amb el nom artístic 'Apanona' i nascuda a Reus, Laia Arriols és una de les millors il·lustradores de l'estat espanyol. Així ho ha dictaminat l'editorial Norma que la descriu com «una de les 80 reines de la il·lustració» en el seu darrer llibre 'Reinas de la Ilustración española del siglo XXI'. Laia Arriols és una pedagoga que amb la seva tauleta gràfica dibuixa per entreteniment i plasma dibuixos normalment amb un toc infantil.

 

Els dissenys d''Apanona' surten al llibre 'Reinas de la Ilustración española del siglo XXI' | Laia Riba

 

'Apanona', de les millors il·lustradores espanyoles

Laia Arriols va començar en el món de la il·lustració quan va tenir la seva primera filla, explica que «vaig tornar a entrar en el món infantil i a partir d'allí vaig començar a investigar en el disseny i la il·lustració». Les seves dues filles han estat les muses i protagonistes d'Arriols que l'han inspirat en els seus dissenys. D'elles ve el sobrenom d''Apanona', que era com una de les seves filles li deia a les papallones.

 

Una afició convertida en professió

Laia Arriols comenta que els seus primers passos en aquest món van començar quan va obrir un blog on penjava tot allò que li agradava, imatges de temàtiques diverses o bé fotografies de les seves filles, però va decidir deixar de publicar les fotografies per respectar la seva intimitat, en aquest moment va prendre la decisió de seguir amb les seves filles com protagonistes del blog però d'una manera diferent, representant-les a través de dissenys gràfics.

 

'Reinas de la Ilustración española del siglo XXI' és el llibre on Laia Arriols figura com una de les millors il·lustradores | Apanona

 

A poc a poc Arriols va començar a fer-se un nom en el món de la il·lustració, ja que promocionava els dissenys a les xarxes socials i empreses que es van interessar. Ha arribat a tenir prop de 200.000 seguidors a Pinterest i més de 2.500 seguidors a Instagram. La Laia va veure que el seu producte es podia convertir en un negoci quan una noia de França va contactar amb ella per vendre els seus dissenys a la seva botiga.

 

'Apanona' imatge d'una important línia de roba per llits

'Apanona' va anar creixent progressivament, fins i tot va arribar vendre en una línia de roba per a llits infantil amb els seus dissenys. També va vendre portafolis de decoració, fundes de telèfon i molts altres productes de la marca 'Apanona'. Els dibuixos de Laia Arriols va arribar a diferents països d'Europa, als Estats Units i fins i tot Austràlia. Arriols col·laborava amb marques i empreses que li demanaven els seus dissenys per diferents projectes.

 

Línia de llençols que Laia Arriols va dissenyar amb 'Apanona' | Apanona

 

Encara que a la Laia Arriols sempre li havia agradat dibuixar mai hauria pensat que seria la seva professió durant un temps. «Vaig aprendre il·lustració de manera autodidàctica, mirava el que m'agradava dels altres, ho estudiava i intentava imitar-ho» explica la il·lustradora. A base de dibuixos d'assaig i error s'ha convertit en una de les millors il·lustradores de l'estat espanyol.

 

Compartint espai amb referents de la il·lustració

Quan l'editorial Norma va contactar amb Arriols per formar part de 'Reinas de la Ilustración española del siglo XXI', ella va quedar impactada. «M'he dedicat a anar serpentejant en el món de la il·lustració, i ara comparteixo espai amb persones que les tinc com a referents», apunta la creadora d''Apanona'. Més de vuitanta il·lustradores formen part d'aquest llibre, des d'estils i àmbits molt diferents però amb la característica comuna que l'editorial les ha considerat com les més importants.

 

També va dissenyar un trencaclosques per una colla castellera | Apanona

 

Per aquest motiu és un honor per a Laia Arriols formar part del llibre i més tenint en compte la complicada situació de qui es dedica a la il·lustració i el difícil que resulta fer-se un nom en aquest món. La creadora d''Apanona', afirma que «és molt complex a Catalunya o Espanya viure de la il·lustració, la majoria tenim una feina alternativa».

 

Arriols és membre de l'Associació d'Il·lustradors de Catalunya i encara que l'il·lustrador agafa molts àmbits i hi ha moltes oportunitats, Arriols pensa que «no està ben remunerat ni es disposa de les millors condicions laborals». 

 

Laia Arriols, autora del cartell, i Montserrat Caelles, regidora de Cultura, presentant el cartell. | Oriol Lleonart

 

Laia Arriols va dissenyar el cartell de Misericòrdia 2018

'Apanona' va ser l'encarregada de dissenyar el cartell de les festes de Misericòrdia de l'any 2018. Explica a TarragonaDigital que quan van contactar amb ella «no sabia quin mètode utilitzaria, però abans de penjar el telèfon ja tenia la idea». Es va inspirar la iniciativa de Canal Reus 'Fan del Seguici', on els infants se senten part del seguici creant un element del seguici, «és la part que més m'agrada de la Festa Major a Reus» conclou.

 

Tot va sorgir quan un dels tècnics de cultura de l'Ajuntament de Reus va entrar a una botiga de Barcelona on va veure un pòster amb els seus dibuixos i es va adonar que era de Reus. «És molt emocionant anar pel carrer i veure el teu cartell en una marquesina o per diferents llocs, pensant que allò ho has creat tu» manifesta Laia Arriols.

 

L'emoció de cada pinzellada

«Els humans ens emocionem amb objectes, en el meu cas amb els dibuixos, i poder fer que les persones també es commoguin amb els meus dissenys és impagable», explica Laia Arriols. Una afició que va esdevenir un negoci i que ara, que ja no s'hi dedica professionalment, es planteja tornar a engegar a 'Apanona' amb una línia de dibuixos per llibres infantils.