L'acció reivindicativa de llençar la brossa d'aquest dijous s'ha dut a terme als Jutjats de Reus

Mobilitzacions a Reus contra les detencions i les actuacions judicials

S'han llegit dos manifestos en contra de les detencions de joves i de les actuacions policials | L'acció de llençar la brossa s'ha dut a terme als Jutjats

Nou vespre de mobilització a Reus aquest dijous. Les concentracions, manifestos i accions en contra de la sentència del Tribunal Suprem, les detencions de les darreres setmanes «i la repressió de l'Estat espanyol» han tornat a prendre protagonisme a la plaça del Mercadal. A dos quarts de vuit i sota el lema «No toqueu el nostre jovent!», una desena de sindicats i entitats vinculades al món educatiu han fet sentir el seu clam «pels drets i les llibertats, prou repressió!».

El sector educatiu ha volgut denunciar «la repressió que pateix el jovent com a enfollida resposta dels aparells policials estatals i autonòmics que s'ha concretat amb pallisses, humiliacions, amenaces de mort, criminalització mediàtica, detencions arbitràries i presons provisionals injustificades que tenen per objectiu terroritzar, coartar la llibertat d'expressió, el dret a la protesta i l'exercici dels drets fonamentals».

Concentració de rebuig a «la repressió contra el nostre jovent»
Concentració de rebuig a «la repressió contra el nostre jovent» | Jordi Olària Gras

Durant la lectura dels manifestos de diverses de les entitats convocants s'han recordat els noms de les persones joves detingudes els darrers dies, unes detencions que qualifiquen de segrestos arran de la manera com s'han produït i de la negativa d'informar on eren traslladades. La voluntat de l'acte era, també, informar de la xarxa de solidaritat que s'està teixint i a la qual animen tothom a integrar-se, a més de recordar les convocatòries previstes per demà a Tarragona, a les sis al Serrallo i a les set a la plaça Imperial.

La concentració ha portat per lema «no toqueu el nostre jovent!»
La concentració ha portat per lema «no toqueu el nostre jovent!» | Jordi Olària Gras

Entitats socials i culturals, en contra de la sentència i les detencions

A les vuit del vespre, i després d'aquesta primera convocatòria, 38 entitats dels àmbits cultural i social de Reus han fet públic un manifest al qual animen tots els col·lectius i associacions que ho vulguin a donar suport. «Volem tornar a manifestar de forma pública i col·lectiva el nostre compromís inequívoc amb el país, els drets fonamentals i la llibertat», estableix el document.

La motivació per fer aquest gest són, afirmen, «els fets gravíssims i excepcionals que s’han viscut aquests darrers dies» i la voluntat de mantenir «la tradició democràtica del teixit associatiu de Reus». El text s'ha llegit amb la nombrosa presència de membres i representants de les entitats sotasignants. «La sentència del Tribunal Suprem, la violència i la brutalitat exercides per les forces de seguretat i la creixent campanya judicial i mediàtica per criminalitzar el dret legítim a la protesta constitueixen, sens dubte, un dels capítols més foscos de la història més recent de Reus i de Catalunya», sentencien.

Membres i entitats d'algunes de les entitats signants del manifest
Membres i entitats d'algunes de les entitats signants del manifest | Jordi Olària Gras

Afegeixen que «no podem restar impassibles o indiferents: ens hi juguem el futur de totes i tots». Reclamen que es mantinguin les mobilitzacions al carrer «sempre de forma pacífica i cívica, per tots els drets i les llibertats fonamentals, també el dret a l’autodeterminació, i també per denunciar la repressió i la involució autoritària de l’Estat». Acaben exigint, també, «l’alliberament immediat dels presos i les preses polítiques, el retorn dels exiliats i les exiliades, i la llibertat de tots els detinguts i les detingudes de les últimes setmanes i de les persones en perill de deportació».

El manifest també serveix per reclamar que «pel bé de la pau ciutadana i la convivència, demanem que les forces de seguretat de l’Estat marxin de la ciutat i del país. I la profunda revisió i millora dels protocols d’actuació del cos dels Mossos d’Esquadra». L'han signat col·lectius d'un ampli espectre, des d'algunes vinculades a la Festa Major de Reus, a l'àmbit musical, el teatral, l'artístic, el cívic o el de l'educació en el lleure.

Els manifestants han llençat bosses de brossa davant la mirada dels Mossos d'Esquadra
Els manifestants han llençat bosses de brossa davant la mirada dels Mossos d'Esquadra | Jordi Olària Gras

Llencen brossa als Jutjats

Quan s'ha acabat l'acte de presentació del manifest de les entitats s'ha produït una nova acció simbòlica per «llençar la brossa porta a porta», que té per objectiu assenyalar «l'ocupant, ni botiflers ni Ibex 35 ni forces d'ocupació». Dimecres va tenir per objectiu les dependències de la Policia Nacional a Reus, i dilluns la seu del PSC local. Avui ha estat el torn dels Jutjats de Reus on un centenar de persones s'han desplaçat per denunciar que «no és justícia, és dictadura». Un dels agents dels Mossos d'Esquadra que custodiaven l'edifici ha advertit en dues ocasions que «una bossa amb vidre contra un agent és atemptat».