'Fot-li, que és de Reus', el «qui és qui» del reusenquisme

Jordi Romero i Josep Baiges presenten el primer volum amb 100 personatges de la vida pública reusenca

El 'món de Reus' de què parla Josep Baiges ja té, ara, la seva primera edició en paper. Juntament amb Jordi Romero han publicat 'Fot-li, que és de Reus', que marida les il·lustracions de Romero amb els textos de Baiges sobre un centenar de personatges de la vida pública reusenca. Finançat a través del micromecenatge, arriba ara a les llibreries després que els patrocinadors ja n'hagin rebut un exemplar.

 

Un passatemps que es transforma en 'Fot-li, que és de Reus'

L'obra és fruit de l'afició de l'il·lustrador Jordi Romero per dibuixar siluetes. «Un bon dia se m'acudeix començar a dibuixar ganxets i ganxetes, arran d'una Ganxet Pinxo, i a partir d'allí desenvolupo una col·lecció de ganxets anònims, i un bon dia se m'acudeix que poden tenir nom i cognoms». En posar-hi noms i cognoms, les publicacions penjades a les xarxes socials agafen volada, i acaben en la idea de ser un llibre.

Segons explica Josep Baiges, va ser Jordi Romero qui el va anar a buscar perquè definís els personatges que ell dibuixava. Baiges manté que «jo sempre havia trobat a faltar, a Reus, un 'qui és qui', saber exactament qui és protagonista de moltes coses a la ciutat, perquè sí que és veritat que sempre acabem sent els mateixos». Amb aquesta filosofia, i aprofitant part dels textos que ja havia publicat al seu bloc, es va posar a treballar.

La presentació del llibre ha anat a càrrec de Marta Magrinyà
La presentació del llibre ha anat a càrrec de Marta Magrinyà | Jordi Olària

 

«Jo veig que el que sí que pot servir és per això, una guia per acabar de situar aquests personatges que veus als diaris digitals, a les teles, que sents a les ràdios...», explica Baiges. Tots dos admeten que hi ha més de 100 persones que mouen 'El Món de Reus', i que és per això que de personatges per radiografiar encara en falten. Jordi Romero, de fet, sentencia que «tenim intenció i tenim material i, si tot va bé, farem un segon volum».