Imatge de dues avellanes

La Llotja de Reus alerta d’una davallada del preu de l’avellana

Unió de Pagesos calcula que la caiguda de producció suposarà unes pèrdues de 10,74 milions d’euros

Segons ha avançat avui Unió de Pagesos, la campanya de l’avellana d’aquesta temporada serà de les pitjors dels últims anys, amb una davallada de la producció que podria arribar fins al 60%. A aquest problema se li suma una possible davallada del preu, feta pública aquest dilluns per la Llotja de Reus. Segons aquesta organització agrària aquesta caiguda dels preus complica les perspectives econòmiques dels productors catalans. Només al Camp de Tarragona hi ha unes 9.000 hectàrees d’avellaners.

Caiguda de la producció

Segons Unió de Pagesos aquest any es podrien collir només unes 4.000 tones enfront de les 10.000 d’una collita normal. Un dels motius principals del descens s’explica per les fortes ventades del març que han enfonsat les estimacions inicials, ja que els avellaners exposats al vent han quedat pràcticament buits. Aquesta davallada de la producció suposarà una pèrdua d’uns 10,74 milions d’euros pels productors si s’agafa com a referència el preu mitjà de l’avellana de 2017, que va ser d’1,79 euros el quilo amb closca. Ara bé, les previsions del preu segons la Llotja de Reus també són complicades.

Davallada del preu

Segons la Llotja de Reus aquesta campanya estarà protagonitzada per una davallada del preu. Es vendrà a 1,15 euros la lliura i 1,40 euros la lliura d’avellana en gra. Des d’aquesta organització alerten de la gran diferència de preus entre varietats. La negreta continua sent la més valorada, amb 1,40 euros la lliura, però la tonda, varietat italiana, cotitza a 1,25 euros la lliura, 15 cèntims per sota. 

Unió de Pagesos també denuncia que els preus tornin a situar-se per sota dels 1,64 euros la lliura, preu al qual cotitza ara de mitjana la lliura d’avellanes a Itàlia. I critiquen que s’anivellin amb els preus turcs, entre 1,15 i 1,43 euros la lliura. Una lliura són 0,45 quilos.

Segons el sindicat aquests preus situen al sector al mínim assolit el 2012 i cada vegada més lluny dels 2 euros la lliura del cost de producció de les avellanes.


Comentaris