GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Les franquícies i els inversors xinesos s'apoderen dels locals històrics de Reus

El darrer exemple, la cafeteria Pi del Cugat, amplia una trista llista d'establiments mítics que ja només quedaran en el record
La sastreria Queralt va penjar el cartell de 'liquidació per tancament' | Jordi Olària

 

L'Alquímia i la floristeria Anita a la plaça del Mercadal, la cafeteria Pi del Cugat a la plaça de la Llibertat, al seu costat la pastisseria Soler Pont, l'emblemàtic bar Diporto o la sastreria Queralt que recentment va anunciar que deia adéu. Tots aquests històrics comerços de la ciutat de Reus tenen ara una història en comú: han tancat, han estat comprats per franquícies o tenen nous propietaris, sovint orientals. 

 

Aquesta és la real i trista història d'alguns dels locals històrics on els reusencs han passat hores i hores, sigui prenent alguna cosa o comprant on probablement els seus avis ja ho havien fet abans. El recent tancament de mítics negocis de la ciutat ha deixat més d'una llagrimeta als ulls d'aquells reusencs, que ara estan veient com la tradició del petit comerç, el de sempre, a la capital del Baix Camp a poc a poc es va reduint.

 

La Cafeteria el Pi del Cugat regentat ara per orientals | Laia Riba

 

El Cugat sota la gerència oriental

Un dels darrers exemples és el de la mítica cafeteria Pi del Cugat, a la plaça de la Llibertat. Un local que ha estat durant anys un establiment de referència a la ciutat, convertint-se en un bar històric per a la ciutadania reusenca i que ara és gestionat per una família de nacionalitat xinesa, concretament els propietaris del basar que hi ha just al costat. Fins i tot es pot trobar a Internet una pàgina web sobre el local en xinès. L'oferta gastronòmica però de moment no s'ha adaptat als nous propietaris i segueixen servint plats occidentals.

 

Francesca Moncosí, clienta habitual del Cugat, explica a TarragonaDigital que «el tracte és diferent, abans parlaves amb els cambrers i ara només et serveixen». En una taula amb les seves amigues afegeix «seguim venint aquí per la nostàlgia del que era abans, i perquè ens queda prop de casa».

 

Com aquest establiment es troben diversos exemples a Reus on la regència del local la porten persones de nacionalitat oriental. El mateix va succeir fa anys en un bar també mític del carrer de Mare Molas, el Punt de Trobada, el qual ja fa anys que el porta una família xinesa. O el Fums, davant de l'Institut Vila-Seca, on el seu propietari li va vendre el negoci a una altra família xinesa.

 

La botiga Mi Store a la plaça del Mercadal a Reus. | Laia Riba

 

Les franquícies s'empoderen a Reus

Les franquícies també han aterrat als locals històrics de Reus amb l'objectiu de donar-los un aire nou. La petita botiga Alquímia a la plaça del Mercadal que venia tota mena de productes de complements i, al seu costat, el local de la tradicional floristeria Anita ara s'han convertit en una de les principals botigues de tecnologia i telefonia de la ciutat, la franquícia xinesa Xiaomi.

 

La pastisseria Soler Pont que després de ser comprada per una franquícia ara està torna a abaixar persiana | Laia Riba

 

La pastisseria Soler Pont agafa pols

Just al costat de la cafeteria Pi del Cugat una de les pastisseries de referència i històriques a Reus, la confiteria Soler Pont, va tancar portes l'octubre del 2015 per cedir el local a una franquícia, Costa Rica, la qual va mantenir l'activitat de dolços tot i que a anys llum de la proximitat i la qualitat que oferia la mítica pastisseria. Ara, quatre anys després, aquest establiment va abaixar la persiana fa poques setmanes, amb deutes pendents i deixant aquest local històric sense cap activitat.

 

El bar Diporto, ara convertit en una franquícia de cafeteries | Laia Riba

 

Just davant, hi havia el mític bar Diporto on preparaven tapes molt diverses, plats combinats, i plats tradicionals i també va abaixar la persiana ara farà un any. Després de 45 anys d'història ara és l'espai d'una franquícia de pastisseries que va obrir el seu primer establiment a Reus i que ha deixat enrere les patates braves, els seitons i els 'callos'.

 

Locals històrics que ara s'acomiaden de la ciutat

Però probablement el tancament que més han entristit a la ciutadania reusenca ha estat el de la sastreria Queralt, una de les botigues més emblemàtiques de la ciutat que amb més de 100 anys d'història ara s'ha vist en l'obligació de tancar per la falta de relleu generacional. Un altre mític comerç que abaixa la persiana a Reus i que amplia la negra llista de locals amb moltes històries i vivències darrere seu que l'actualitat i el nou comerç els ha vençut.