L'històric Mas de Bofarull de Reus, convertit en un abocador il·legal de deixalles

L'edifici forma part del catàleg de masos en sòl no urbanitzable de l’Ajuntament de Reus i compta amb tones de deixalles a la seva finca
La finca compta amb tones de deixalles | Adrià Morte

La finca de l’històric Mas de Bofarull de Reus, d'un alt interès arquitectònic, s’ha convertit en els darrers mesos en un abocador il·legal de deixalles. L’edifici forma part del catàleg de masos en sòl no urbanitzable de l’Ajuntament de Reus, un fet que sembla no importar a les persones incíviques que utilitzen aquest espai per abocar tones de runa i tota mena de materials.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

L’edifici està situat a la carretera de Tarragona 47, ben a prop de la rotonda per accedir a l’autovia T-11 o a l’aeroport de Reus. La parcel·la consta de 125.264 metres quadrats i es tracta d’un gran espai verd que malauradament està malmès per l’incivisme. Material d’obra, bosses de plàstic, llaunes, caixes de cartó, fustes, neveres, cadires o matalassos. Tots aquests objectes es poden trobar repartits en diversos punts de la finca. En un primer moment, les deixalles es col·locaven ben endins del terreny però a hores d'ara ja es poden trobar a l'entrada del camí.  

La finca ocupa una superfície total de 125.264 metres quadrats | Adrià Morte

Per una altra banda, cal destacar que la finca compta amb molta vegetació per la qual cosa en qualsevol moment es podria produir un incendi amb la gran quantitat de deixalles inflamables que hi ha. A més, l'aigua estancada en alguns dels objectes pot atraure la presència d'insectes. 

A la finca s'hi poden trobar tota mena de deixalles | Adrià Morte

Segons el catàleg de masos del consistori, el Mas de Bofarull és «una finca existent als plànols de cadastre de 1949 on hi consten un mas, una caseta amb corrals, una bassa i una altra caseta». Tal i com assenyala el document i tal com ha pogut comprovar TarragonaDigital, l’estat actual del mas, i el de les seves construccions annexes, és ruïnós. 

El Mas de Bofarull forma part del catàleg de masos en sòl no urbanitzable de l'Ajuntament de Reus | Cedida

L’Ajuntament de Reus va incloure aquest mas dins el catàleg de masos per motius històrics, arquitectònics, socials, paisatgístics i mediambientals, tal com assenyala el document tot i que a hores d’ara aquest espai es troba totalment degradat. 

El president de l’Associació de Veïns Primer de Maig, Eduardo Navas, va descobrir fa tres mesos que s’hi aboquen deixalles i assegura que cada setmana n’apareixen de noves. Lamenta que, tot i avisar al consistori, no s’hagi fet res per posar fi a aquest problema. Per aquest motiu, demana que es netegi l’entorn d’aquest mas per tal de no haver de lamentar una desgràcia en el futur. 

S'hi han abocat desenes de matalassos | Adrià Morte

El Mas de Bofarull de Reus

Segons el catàleg de masos, l’edifici abandonat consta d’una planta baixa i de dos pisos d’un alt interès arquitectònic, que disposa d’una era molt gran. La façana sud mostra una balustrada i arcs de mig punt, encara conservat. L’entrada és a prop del gran i conegut pi que porta el nom de la família. Al mas s’hi accedia per un caminal que era plantat de plataners, tallat per l’actual variant de l’autovia.

Actualment l’edifici es troba abandonat i enrunat però és llegible la seva estructura i composició. Té un cos principal on hi ha la residència de tres planes d’alçada i dos laterals més baixos, amb dependències annexes a la planta baixa i una galeria porxada a la planta superior. La capella és en el cos central i la galeria de ponent és en aquest cas president la part del jardí clos, on encara hi ha una font amb una escultura decapitada. Les obertures de la façana estan ordenades segons eixos, emmarcats per pilastres d’ordre gegant. 

El Mas de Bofarull consta d'un mas, dues casetes i una bassa | Adrià Morte

"❗COMPARTIU: Busquen un home desaparegut a Reus" "🗣Parlem amb el regidor de Cultura de Reus i els seus plans en aquest mandat"