Mercat de Nadal de Reus, amb l'arbre al mig de la plaça del Mercadal i les parades al voltant

El Mercat de Nadal de Reus tancarà una estada «molt fluixa» mentre el d'Artesania pot salvar-la

El del Mercadal acaba diumenge mentre que el del Pallol s'hi estarà fins el 5 de gener

Ara fa quinze dies que van obrir els mercats de Nadal de Reus. En el cas del de la plaça del Mercadal, demà diumenge és l'últim dia en el qual hi haurà parades, mentre que el mercat d'artesania de la plaça d'Evarist Fàbregas s'hi estarà fins al dia 5 de gener. El balanç que en fan, a un lloc i a un altre, és força diferent.

Els mercats es van posar en marxa el primer cap de setmana de desembre, enguany adaptant-se a les restriccions. S'han instal·lat menys parades, per poder garantir espai de pas suficient, i se n'ha controlat l'aforament segons explica el govern municipal.

Les parades no s'han orientat cap enfora, sinó cap a dins, formant un recinte que, en tots dos casos, té punts marcats d'entrada i de sortida, i carrils de circulació establerts per evitar encreuaments i aglomeracions. Tot plegat sumat a la restricció que, segons apunten tots els paradistes consultats, els ha afectat més: que no s'hagi pogut sortir del propi municipi durant el cap de setmana.

El confinament municipal impacta de ple al Mercat de Nadal

A la plaça del Mercadal, el resum general és que ha sigut un any «molt fluix». Van posar-s'hi sense voler fer previsions i confiant que, en el millor dels casos, la falta d'opcions d'oci i lleure a causa de les restriccions, poguessin portar més reusencs a tombar pels carrers i, per tant, a passar pel Mercat de Nadal.

Una previsió que s'ha complert a mitges, i que no ha deixat l'efecte desitjat a la caixa. «Hi ha prou gent passejant, però no compren gaire», explica Amalia Lozano, de Belenes Lozmar. «Com que només poden venir els de Reus, sí que passen més d'una vegada, però a mirar, si compren ho fan un sol dia», valoren en un altre dels establiments.

La prohibició de sortir del municipi durant el cap de setmana, apunten, és una de les restriccions que més els ha afectat. En algunes de les parades, amb tot, es resignen perquè «és el que toca, està tot igual, esperem que l'any que ve sigui millor». Sense arribar a l'eufòria, el Mercat d'Artesania de la plaça d'Evarist Fàbregas ha viscut una quinzena diferent.

El Mercat d'Artesania pot salvar la temporada

Mentre que al Mercadal ja es desmuntaran les parades, a la zona del Pallol tot just s'arriba a l'equador. S'hi estaran fins al 5 de gener, i encara els queden poc més de dues setmanes més de marge per aconseguir salvar la temporada d'enguany. Les parades consultades expliquen que, almenys, no s'han complert les pitjors expectatives.

José Almena és la primera vegada que instal·la La Ruta de la Seda a Reus i assegura que «no m'esperava el moviment que hem tingut, la gent té ganes de sortir de casa i de comprar». A la parada de Pachamakrama, Arnau aclareix que els està anant «força bé per la gent que hi ha, venen, miren i compren més que abans».

No tant perquè estiguin fent més caixa que altres anys, sinó perquè la proporció de visitants que compren és més alta. Una visió similar té Marc Solé, de Vagabondians Clothing. Relata que, durant les primeres dues setmanes, l'ambient ha sigut «molt semblant a l'any passat, els primers dies una mica millor que ara, que és més fluix».

Com la resta de paradistes, ho atribueix al fet que els primers dies, els reusencs van sortir a tombar i a comprar, i que el relleu que ara haurien pres els visitants de fora de la ciutat, no s'ha pogut fer a causa del tancament perimetral.