Un operari recull un contenidor de brossa

Valoriza, a un pas de quedar-se el contracte de la brossa de Reus

La mesa de contractació s'ha decantat per l'empresa, que ara ha de presentar la documentació requerida

Si no hi ha sorpreses d'última hora, Valoriza Medioambiente - Romero Polo serà l'empresa que executi el contracte de recollida de brossa i neteja viària de Reus durant els pròxims deu anys. Aquest matí la mesa de contractació s'ha decantat per la seva proposta segons ha informat Canal Reus i han corroborat a aquest mitjà fonts municipals.

Així doncs, Fomento de Construcciones y Contratas perdria un contracte públic que ha estat desenvolupant durant dècades. Les mateixes fonts municipals apunten que la mesa de contractació, encapçalada per la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, no ha apreciat que cap de les propostes incorri en una baixa temerària tal com denunciava la plantilla.

Per endavant queden, encara, alguns tràmits burocràtics. El primer és que la Unió Temporal d'Empreses formada entre Valoriza Medioambiente —una filial de Sacyr— i el grup Romero Polo, escollida per la mesa de contractació hi remeti la documentació necessària en un termini d'uns deu dies.

A continuació s'obrirà un període d'al·legacions i, finalment, s'adjudicaria i formalitzaria el contracte. Justament aquest dilluns, mentre es prenia la decisió a l'òrgan municipal, la plantilla que duu a terme el servei protestava a la plaça del Mercadal per reclamar que es declarés nul·la la licitació pública.

La plantilla seguirà protestant per l'adjudicació

Tal com funcionen aquests serveis públics, l'empresa que assumeixi el contracte haurà de subrogar la plantilla actual, és a dir, que deixaran de ser treballadors de FCC per passar a ser-ho de Valoriza Medioambiente - Romero Polo. Aquest matí posaven l'accent en el fet que només s'hi hagin presentat dues empreses.

Ho consideren una prova que l'oferta pública de la licitació «és insuficient». Apuntaven, de fet, que les dues ofertes presentades, la de Valoriza i la de FCC, suposaven una baixa temerària, és a dir, que havien rebaixat excessivament el preu al qual es comprometen a executar el contracte.

Això, que fonts municipals neguen que hagi arribat a aquest extrem, la plantilla ho veu com un risc per a les condicions laborals. Asseguren que es veuran afectades si s'acaba adjudicant el contracte perquè, temen, l'empresa voldrà recuperar la diferència de preu presentada respecte a la que realment costa executar el servei.

Ángel Martín de Sande, secretari general de sanejament urbà d'UGT a la demarcació de Tarragona, feia èmfasi, precisament, a l'oferta de Valoriza com la que més havia rebaixat el preu, i apuntava que la proposta de FCC podria acabar sent un mal menor.

Resta per veure, ara, si la plantilla tornarà a sortir al carrer tal com aquest dilluns al matí han alertat que farien si no es declarava nul el procés d'adjudicació pública. Si tal com es preveu se segueix el curs establert i s'acaba adjudicant el contracte, es posaria fi, a dècades de FCC com a prestadora del servei de la brossa de Reus.