Les mesures econòmiques i socials de l'Ajuntament de Reus per mitigar els efectes de la Covid-19

El consistori ha aprovat diverses accions que donen suport al teixit empresarial, l’àmbit laboral i el conjunt de la ciutadania
Alcaldes, Ajuntaments i associacions reclamen el confinament total per frenar el coronavirus | Laia Solanellas

 

La crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha paralitzat l’activitat laboral de moltes persones i molts negocis de la ciutat. L’ordre de confinament, decretat per l’estat d’alarma, compleix la seva setena setmana i s’allargarà, com a mínim, fins al 9 de maig. Davant d’aquesta situació, l'Ajuntament de Reus ha acordat diferents mesures econòmiques i socials per mitigar els efectes del coronavirus en el teixit empresarial, en l’àmbit laboral i en el conjunt de la ciutadania, i està treballant per impulsar-ne d’altres. Per altra banda, s'estan començant a reactivar certes activitats o serveis, amb l’objectiu de recuperar l’activitat econòmica a la ciutat i garantir llocs de treball.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Mesures per a professionals, empreses i comerços

Per una banda, es van aprovar diverses mesures dirigides als professionals, empreses i comerços de la ciutat. Les accions que va determinar el govern de Reus són les següents:

 • Llicències de terrasses. Les persones titulars de les llicències d'ocupació de via pública -terrasses- no hauran de pagar aquesta taxa mentre duri la situació d'emergència i, per tant, no se'ls cobrarà des del 14 de març
 • Taxa de recollida de la brossa comercial. Les persones titulars d'establiments que tinguin l'activitat tancada per imperatiu legal no hauran de pagar aquesta taxa mentre no puguin reprendre l'activitat
 • Taxa dels mercats de marxants. No es cobrarà aquesta taxa als marxants dels mercats ambulants i brocanters que hagin hagut de suspendre la seva activitat
 • Mas Carandell posa a l'abast de les empreses del territori la seva borsa de treball per gestionar ofertes de feina vinculades a les activitats empresarials de primera necessitat
 • Durant aquest període s'ha creat el programa Reus@casa, que ofereix activitats en xarxa per a tots els públics des d'una òptica 2.0 i amb voluntat de continuïtat.

 

Per una altra banda, amb relació a les empreses que presten serveis a l'Ajuntament:

 • L'Ajuntament ha avançat el pagament de les factures de proveïdors per dotar-los de liquiditat al més aviat possible. Durant les primeres setmanes de la crisi va pagar el 100% de les factures pendents de pagament abans de l'estat d'alarma (3,1 milions d'euros), i s'ha accelerat l'abonament de les emeses durant l'estat d'alarma, superant, segons les darreres dades, els 5,5 milions d'euros.
 • L'Ajuntament indemnitzarà econòmicament les empreses amb contractes suspesos que presten serveis ordinaris i no essencials per a l'administració, com ara la neteja d'escoles, el manteniment de parcs i jardins, la senyalització de la via pública, i que han hagut de suspendre la seva activitat.

 

Amb el progressiu retorn a la normalitat, l'Ajuntament aixeca de manera gradual algunes de les mesures de prevenció adoptades. Així, des d'ahir dilluns s'ha reobert la deixalleria del polígon Agro Reus. La instal·lació està oberta de 9.00 a 14.00 hores, però només per a usos industrials, d'acord amb el retorn a l'activitat dels sectors no essencials passada la Setmana Santa. La deixalleria sud continua tancada, ja que la seva activitat es limita a recollir deixalles domèstiques.

 

El govern de Reus ha creat la Cimera per a la Reactivació Econòmica de la Ciutat  | TarragonaDigital

 

Serveis a les persones

L'Ajuntament de Reus ha aprovat les següents mesures amb relació al servei a les persones:

 • L'Ajuntament eximeix a les famílies del pagament de la quota de les escoles bressol municipals durant el temps que aquestes estiguin tancades
 • L'Ajuntament ha començat a repartir les targetes moneder amb les beques menjador i ha redactat un document amb les respostes a les preguntes més freqüents per resoldre dubtes a les famílies
 • Es va obrir un espai al web municipal per coordinar i regular les mostres de solidaritat.
 • Atenció telefònica a les persones grans i persones dependents, amb més de 8.000 seguiments des de l'inici de l'emergència sanitària.

 

Impostos i taxes de caràcter general

El govern de Reus ha decidit ajornar el pagament de diverses taxes i impostos per un període mínim de 3 mesos. Els impostos i taxes són els següents: Impost de Béns Immobles, Impost de vehicles de tracció mecànica, Taxa de recollida d’escombraries i Taxa de gual. Així mateix, el Govern ha acordat l'excepció de les taxes d'aquells serveis afectats per la paralització de l'economia, com la taxa d'ocupació de la via pública per terrasses o la de recollida del cartó comercial.

 

En marxa la Cimera per a la Reactivació Econòmica de la Ciutat

Paral·lelament, l'Ajuntament de Reus ha posat en marxa la Cimera per a la Reactivació Econòmica de la Ciutat. La plataforma neix amb l'objectiu de detectar les necessitats de les empreses i el comerç de Reus i consensuar propostes de reactivació per mitigar els efectes de l'endemà de l'estat d'alarma, provocat per la pandèmia de la Covid-19. La primera reunió, de manera telemàtica, va tenir lloc el dijous 2 d'abril i va comptar amb la participació de més d'una desena d'entitats i col·lectius de l'àmbit econòmic, empresarial i laboral de la ciutat.

 

Concretament, hi va participar: la Cambra de Comerç, l’Associació de Polígons Industrials, PIMEC, CEPTA i Foment Reus Empresarial, el Clúster TIC, la Unió de Botiguers, el Centre Comercial El Pallol, El Tomb de Reus, La Fira Centre Comercial, l’Eix Comercial Passeig Prim, la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i els sindicats CCOO i UGT. Per part del consistori, han format part les regidories d’Hisenda, Empresa i Ocupació, Economia i Coneixement i Promoció de Ciutat.

 

Fruit d'aquesta primera reunió es van definir quatre taules de treball sectorial d'empresa, comerç, hostaleria i turisme, que ja s'han reunit, amb representants de cada sector, de l’Ajuntament de Reus, sindicats i la Universitat. El procés ha de culminar amb la redacció del Pla per a la Reactivació Econòmica de Reus.

 

S'aixeca la suspensió de les obres municipals

El Govern de Reus, ha acordat la represa de les obres públiques municipals; aturades des del passat 16 de març. Decisió que es va confirmar el passat dijous pel Comitè d'Emergències de l'Ajuntament de Reus. L'acord busca l’objectiu de recuperar l’activitat econòmica a la ciutat i garantir llocs de treball, en sintonia a les aportacions realitzades en les taules de treball sectorials per a la reactivació econòmica de Reus.

 

El reinici de l’obra pública es va produir ahir, dilluns 27 d’abril, dues setmanes després de l’autorització decretada pel govern de l’Estat, amb les mesures de prevenció necessàries per evitar contagis, i no posar en risc la salut dels treballadors.

 

Finalitza el termini de gratuïtat del bus urbà

El passat 1 d'abril, l'Ajuntament de Reus d'acord amb l'Autoritat del Transport del Camp de Tarragona, va acordar la gratuïtat del transport urbà de passatgers, una mesura de caràcter més social. Ahir, 27 d'abril, d'acord amb el Comitè d’Emergències es va donar per finalitzada la pròrroga de gratuïtat, de manera que el servei de bus urbà torna a funcionar amb els seus bitllets i targetes habituals.

 

Tot i això, Reus Transport manté les mesures preventives adoptades pel Comitè d’Emergències, el 16 de març, com la reducció de l'aforament dels autobusos municipals a un màxim de 30 persones, la reducció de les línies i les freqüències, la desinfecció a fons dels vehicles o que el pagament només es pot realitzar amb targeta multiviatge.