Pilar Flamenco En Comú Podem Reus

En Comú Podem Reus es presenta com l'única garantia d'un govern d'esquerres

Carreguen contra ERC per haver pactat amb Pellicer i contra el PSC per, asseguren, voler-ho fer | Els estenen la mà per fer un govern d'esquerres

Per tal que el pròxim govern de Reus sigui d'esquerres, cal votar En Comú Podem. Aquesta és la premisa que ha volgut establir la candidatura aquest dissabte a la tarda durant el seu acte central de campanya. S'ofereixen a la ciutadania reusenca com la garantia per evitar que ERC i PSC pactin amb Junts per Reus, una possibilitat que, asseguren, és força probable.

La plaça del Teatre ha acollit el míting d'En Comú Podem Reus, on han participat Noe Bail —secretària general del partit—, Ricard Redondo —número dos de la llista reusenca—, Carla Aguilar —cap de llista d'En Comú Podem Tarragona—, Jéssica Albiach —presidenta de Catalunya En Comú al Parlament de Catalunya— i Pilar Flamenco —cap de llista a les municipals—.

Bail ha assegurat que la formació lila és «el vot útil per fer fora la dreta» dels governs municipals on hi sigui. Ha estat un missatge que s'ha anat repetint força al llarg de l'acte, tot i que també s'ha atacat al PSC, a ERC i, en el cas de la candidatura local, també a Ara Reus. Ho ha fet Ricard Redondo qui, sense mencionar-los, ha etzibat que votar-los «és, al 100 %, llençar la papereta a la brossa».

Ricard Redondo Ricardo En Comú Podem Reus
Ricard Redondo, número dos d'En Comú Podem Reus | Jordi Olària Gras

Crítiques a ERC, PSC, Ara Reus i Junts per Reus

«Quan hi hagi problemes de ciutat, a qui aniran a picar a la porta?, nosaltres tenim gent com la Jéssica Albiach», ha afegit, referint-se a la capacitat de poder traslladar problemes locals al Parlament. Redondo ha disparat, també, contra ERC i PSC, a qui considera que han de recordar què és ser d'esquerres. Ha apuntat que els republicans ja han estat governant aquest mandat amb el PDECat, i ha alertat que «posar la papereta del PSC podria acabar sent posar la papereta de Junts per Reus».

L'equip de l'actual alcalde, Carles Pellicer, també ha rebut alguna referència durant el seu discurs. Redondo ha carregat contra la proposta electoral d'aconseguir mil pisos d'habitatge social; «si fa sis mesos hi havia habitatge públic que no s'havia cobert...». Assegura que es tracta d'una mostra de la incapacitat gestora del govern local, de qui ha recordat que no ha pogut pactar un pressupost municipal els tres darrers anys.

Carla Aguilar En Comú Podem Reus
Carla Aguilar, cap de llista de Tarragona, durant el míting d'aquest dissabte | Jordi Olària Gras

Polítiques d'esquerres i plantejament territorial

Carla Aguilar, cap de llista tarragonina, ha reforçat un dels missatges que havia introduït Ricardo Redondo, el de la necessitat de pensar el futur en clau de Camp de Tarragona. «Cal teixir complicitats», ha exposat; l'objectiu per fer-ho és desenvolupar polítiques en àmbits com el dret a l'habitatge o el feminisme.

Com la resta de ponents, Aguilar ha fet especial incís en «les polítiques d'esquerres» que, segons exposen els comuns, saben planificar i executar per l'experiència dels municipis on han governat. A més, han repetit al llarg del míting, es defineixen com «aquella gent normal i corrent que ha fet un pas endavant i s'ha posat en política».

En Comú Podem Reus municipals 2019 Jéssica Albiach
Jéssica Albiach ha intervingut en el míting central de campanya d'En Comú Podem Reus | Jordi Olària Gras

Les mancances de republicans i socialistes

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha estat la següent en prendre la paraula. Ha insistit en la necessitat d'«aturar la dreta i l'extrema dreta», i ha tornat a distanciar-se de republicans i socialistes. «Aquells que es diuen d'esquerres i acaben pactant amb la dreta com ERC, o com el PSC, que és una 'veleta'», ha reblat.

No s'ha estat de criticar Pedro Sánchez i el PSOE, que considera que en deu mesos de govern hauria d'haver derogat lleis i normatives com la reforma laboral i, en canvi, «han sigut deu mesos perduts». Insistint en la necessitat que la Generalitat inverteixi més en serveis públics ha donat pas a la cap de llista de Reus, Pilar Flamenco.

Pilar Flamenco En Comú Podem Reus
Pilar Flamenco, cap de llista d'En Comú Podem Reus | Jordi Olària Gras

Sense línies vermelles per a un govern d'esquerres

«Tinc una molt bona notícia: estem a poc més d'una setmana de governar aquest Ajuntament», ha assegurat quan ha arrencat. L'alcaldable ha presentat la seva candidatura com l'oportunitat d'escapar-se «dels discursos identitaris que ens allunyen d'arribar a consensos». «No és l'espai municipalista on hem de posar l'èmfasi en problemes pels quals no tenim competències», ha afegit.

Ha situat En Comú Podem Reus com el vot útil i necessari per lluitar contra les desigualtats, i no només les econòmiques, sinó també les que, a parer seu, estableixen dues categories de reusencs. Ha diferenciat entre el centre de la ciutat i la resta de barris pel que fa a la capacitat i l'oferta de cultura i oci, una situació que vol canviar.

Tot i haver atacat de manera recurrent tant ERC com PSC, Pilar Flamenco els ha acabat oferint la mà, sense mencionar-los, dient que el seu objectiu principal i únic és portar polítiques d'esquerres a l'Ajuntament; «qui estigui disposat a donar-nos suport ens trobarà sense línies vermelles», ha conclòs.