La nova Moixiganga de Reus, un projecte integrador amb acrobàcies humanes

L'entitat vol formar part del seguici festiu de la festa major | Els usuaris de Circ Social Reus són qui realitzen les estructures humanes
Els joves del Circ Social va presentar les seves acrobàcies de la Moixiganga de Reus | Carrutxa

 

Estructures humanes ben complicades, amb trets característics tradicionals del territori i trets que travessen continents i amb un vessant inclusiu, és el que conforma la nova Moixiganga de Reus. Ahir dimecres, 29 de maig, al local dels Xiquets de Reus es va presentar la nova Moixiganga de Reus, un grup de persones que fan estructures humanes amb els membres de l'entitat Circ Social de Reus i que tenen per objectiu ser un element més de la Festa Major reusenca.

L'entitat reusenca Carrutxa va presentar la Nova Moixiganga de Reus | Carrutxa

 

Una nova Moixiganga a Reus adaptada al segle XXI

El local dels Xiquets de Reus va acollir la presentació de la nova entitat cultural de la ciutat: la Moixiganga de Reus. Amb la participació de l'entitat Circ Social Reus el projecte cultural comptarà amb una actuació el pròxim 18 de juny a les set de la tarda a la plaça de la Patacada.

Un projecte que va sorgir per 'casualitat' quan l'historiador Anton Veciana va acudir a un assaig de Circ Social de Reus per una col·laboració amb una obra de teatre i va veure que les figures que assajaven els membres de l'entitat social s'assemblaven a les moixigangues tradicionals.

 

Cric Social Reus recupera una tradició del segle XIX

Anton Veciana va observar que les estructures humanes eren gairebé una rèplica exacta a la tradició que al segle XIX es feien Catalunya de la moixiganga i segons explica el responsable de Reus Circ Social, Rafa Arencón, «em va proposar fer un esforç per recuperar-ho».

Els usuaris de Circ Social acostumen a ser membres que provenen del nord d'Àfrica i apliquen les seves tradicions acrobàtiques als assajos, en aquesta línia Arencón comenta que Anciana va observar «aquest paral·lelisme amb les moixigangues on a Reus s'havia perdut la tradició».

La nova Moixiganga de Reus va exhibir les seves figures al local dels Xiquets de Reus | Cedida

 

Mitjançant investigacions històriques s'ha pogut recuperar

L'historiador Anton Veciana va fer les connexions històriques a partir d'una curosa investigació. A finals d'any del 2018 els membres de Circ Social Reus ja van començar amb els assajos, a contactar amb una empresa per confeccionar la roba i fins i tot, detalla Rafa Arencón, «vam descobrir una partitura de la moixiganga antiga de Reus del segle XIX d'un organista que estava a Banyoles».

La Moixiganga de Reus al seguici festiu

La nova Moixiganga de Reus és un projecte d'integració social i de diàleg que implica als joves del Circ Social al cor de la vida de Reus, amb l'objectiu de formar part de la festa major de la ciutat. L'entitat reusenca treballa amb joves amb risc social com els menors no acompanyats. El pròxim 18 de juny tenen programada una actuació a la plaça de la Patacada on faran la presentació de les acrobàcies de la nova Moixiganga amb la roba típica i amb les peces musicals en directe.

"TURISME: Comença la campanya turística d'estiu a Reus!" "Pellicer carrega contra la CUP però li obre la porta del pacte"