Mor el conegut activista social Xavier Joanpere

Era natural de Vilaplana, residia a Reus i va col·laborar en diferents associacions i moviments compromesos amb la solidaritat, la pau i la llibertat
Mor l'activista social Xavier Joanpere a l'edat de 60 anys | Facebook

 

L’activista social Xavier Joanpere Olivé, va morir aquest dimarts, 1 d'octubre, als 60 anys. L'activista va morir de manera sobtada, després d'assistir en un acte de suport a Carme Forcadell a la presó de Mas d'Enric. Joanpere era pintor decorador i des de ben jove va estar lligat a diferents associacions i moviments compromesos amb la solidaritat, la pau i la llibertat. A l’edat de 16 anys, va començar a organitzar xerrades i concerts al seu poble, Vilaplana. Posteriorment, va participar en la fundació de diverses iniciatives que van sorgir a Reus, ciutat on residia.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Per una altra banda, també va ser membre fundador del Comitè de Solidaritat amb Amèrica Llatina i col·laborador d’Entrepobles, del Comitè Oscar Romero, Reanima, Terrasud i l’Associació Cultura i Solidaritat entre d’altres.

Xavier Joanpere es definia com «una persona compromesa amb les inquietuds i lluites de l’entorn que l’envolta» fet que el va motivar a viatjar per diferents països d’Amèrica, on va viatjar una trentena de vegades, i algunes zones d’Àfrica. En aquells indrets va conèixer moviments com la revolució sandinista de Nicaragua o la rebel·lió dels zapatistes a Xiapas. També va estar convivint amb Pere Casaldàliga, a Brasil, i va descobrir països com Venezuela, Perú, El Salvador, Guatemala, Cuba, Costa Rica o Bolívia entre d’altres.

Allà va col·laborar en la construcció d’escoles, ambulatoris mèdics, habitatges i també va portar material escolar a les zones més desafavorides. En l’aspecte més polític de denúncia, va participar en la redacció d’alguns informes sobre drets humans a Guatemala, Xiapas i El Salvador, alguns dels quals van arribar al Parlament Europeu i van servir per denunciar les condicions de vida d’alguns d’aquells pobles. Per una altra banda, també va assistir a alguns processos electorals col·laborant amb els observadors internacionals.

Joanpere també va escriure diversos llibres com «Les causes pendents», «Aventurers i Solidaris» i una gran quantitat d’articles periodístics en diaris i revistes.. A més, va realitzar diversos programes musicals en ràdios del territori. Actualment, Xavier Joanpere col·laborava en els diferents moviments compromesos amb l’ecologia i la solidaritat i també estava compromès amb l’independentisme català. Les xarxes socials s'han omplert d'escrits lamentant la seva pèrdua.

"❗🅿Cau un arbre i causa danys a 4 cotxes a la zona blava de la Riera d'Aragó" "❗Tensió màxima al judici entre ocupes i veïns del barri del Carme de Reus"