Mor Mossèn Anton Roquer, qui va ser capellà del santuari de Misericòrdia

Deixa la seva petjada tant al temple reusenc com en tradicions recuperades de la Festa Major de la ciutat
Mossèn Anton Roquer | Prioral de Sant Pere de Reus

 

Aquest dijous, 12 de juliol, ha traspassat Mossèn Antoni Roquer, capellà que, durant molts anys, va ser responsable del santuari de Misericòrdia. Tenia 86 anys d'edat i era conegut per bona part de la família catòlica de Reus pels seus vint anys al capdavant del temple en honor a la patrona de la ciutat, però també per reusencs i reusenques que no freqüentaven el santuari però sí la Festa Major. Es tracta del responsable, per exemple, que l'Àliga de Reus faci el seu Ball Solemne Curt a l'interior del temple el dia de Misericòrdia, i es va convertir en «assessor expert dels rituals religiosos» que protagonitzen Sant Pere i Misericòrdia segons persones vinculades a la cultura popular reusenca.

Missa en honor a Mossèn Roquer

La Prioral de Sant Pere acollirà, demà a dos quarts de deu del matí, la missa per la defunció de Mossèn Roquer, una missa que acabarà, les portes del temple, amb el Ball Solemne Curt de l'Àliga de Reus. Els seus portadors volen retre, així, un homenatge a qui va permetre que l'element festiu entrés al santuari el dia de la patrona de Reus. Segons explica Salvador Palomar des de Carrutxa, s'havien trobat documents antics on s'explicava el permís que tenien les àligues de Catalunya per entrar als temples.

Ball solemne curt de l'Àliga de Reus | Laia Solanellas

 

La implicació de Mossèn Roquer amb la Festa Major

La seva implicació amb la Festa Major de Misericòrdia es va palesa, especialment, amb el Ball Solemne Curt de l'Àliga de Reus. Quan es va recuperar aquest element, els seus impulsors van anar a parlar amb Mossèn Roquer sobre la documentació a la qual fa referència Salvador Palomar, i el que van rebre per part de Mossèn Roquer, expliquen, va ser una total predisposició d'obrir les portes del santuari a l'element més cerimoniós del Seguici Festiu reusenc perquè oferís el seu ball en honor a la patrona de Reus.

A més, Roquer es va convertir en expert assessor a l'hora de recuperar rituals litúrgics de la festa reusenca, com el de les tres claus de Sant Pere. Una implicació que Salvador Palomar li atribueix per haver nascut a l'Arboç, on la cultura popular també hi té un pes important, així com pels seus anys a Cornudella de Montsant.

"Dos lladres, enxampats 'in fraganti' intentant robar en una casa a Reus" "Virginias vol negociar un ERO amb la plantilla"