Neus Segrià

Mor Neus Segrià, ceramista i filla adoptiva de Reus

Va passar a formar part de la galeria de fills il·lustres de la ciutat l'any 2018

La ceramista Neus Segrià ha mort aquest 12 de maig a l'edat de 90 anys, tal com ha avançat 'reusdigital'. Segrià, que va néixer l'any 1931 a Tarragona, ha passat gran part de la seva vida a Reus, ja que la família es va traslladar a la capital del Baix Camp quan tenia un any. 

En un ple de l'Ajuntament de Reus el juny de 2018, es va aprovar el nomenament de Neus Segrià com a filla adoptiva de la ciutat per la seva trajectòria com a ceramista, per la seva dedicació a l'ensenyament d'aquest art i la seva activitat expositiva que li ha dut un gran reconeixement mundial i importants guardons. El març de 2019, Segrià va descobrir el quadre de l'artista Alícia Grau a la galeria de fills il·lustres a l'edifici del consistori. 

Una de les ceramistes més importants del país

Neus Segrià va descobrir el seu interès per l'art i la pintura ben aviat i, durant la seva etapa estudiantil, va treballar al taller  de l'escultor Pere Vidiella. Es va formar en diverses escoles especialitzades en el món artístic fins que es va casar i va tenir cinc fills, va tornar a Reus i quan els seus fills van ser prou grans, va tornar a dedicar-se a la seva passió: l'art i la ceràmica. 

L'artista ha viatjat per diferents indrets del món per conèixer i aprendre noves tècniques i tradicions dins del món de la ceràmica. Al llarg de la seva trajectòria ha exposat arreu de l'Estat i altres països, cosa que ha fet que obtingués un gran reconeixement internacional i hagi rebut importants guardons

Considerada una de les ceramistes catalanes contemporànies més importants, Segrià tenia un estil propi en aquest estil d'art amb una tècnica depurada i colors genuïns. Així mateix, havia exercit de professora, impartia alguns seminaris i havia estat directora  de l'Escola Municipal de Ceràmica de Reus.

El llegat de Segrià a Reus

A la ciutat de Reus, Segrià ha dissenyat i elaborant obres per a espais públics i privats. Un exemple en son les peces de revestiment de la font de la plaça de les Aigües. Per a les piscines de la ciutat va crear el mural 'Moviments d'aigua' el 1999. També va elaborar diversos murals  com el de  'La Pregària' l'any 1996 al santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia; el mural de la parròquia de Sant Joan (2002) i el mural 'Doneu bons fruits' de la parròquia de Sant Josep Obrer (2004).