URGENT

Una veïna de Barcelona, primer cas de coronavirus a Catalunya

ÚLTIMA HORA

Dos possibles casos de coronavirus al Baix Penedès, investigats

El voluntariat de Reus es mostra a la ciutadania per reforçar-se

La Llotja acull la quarta Mostra d'Entitats de Voluntaris de Reus, on participen disset entitats
La Llotja de Reus ha acollit la Mostra d'Entitats de Voluntaris | Jordi Olària Gras

 

A Reus hi ha entitats de voluntariat per a tots els perfils. Disset entitats es reuneixen avui a la Llotja de Reus per mostrar la seva activitat a la ciutadania i intentar captar nous membres que els ajudin a seguir tirant endavant la seva activitat. Els àmbits d'actuació són molt variats, així com el grau de compromís que requereixen o el perfil de persones amb les quals es treballa.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

La quarta Mostra d'Entitats de Voluntaris se celebra aquest dijous, 5 de desembre, a la Llotja de Reus després que la pluja no hagi permès que s'instal·lés a la plaça del Prim. Aquest sector ha incorporat, en el que va de 2019, 77 persones repartides per les diverses entitats amb les quals el Punt de Voluntariat de l'Ajuntament tenen relació. És un 39% més respecte de les incorporacions que es van registrar durant el 2018

 

Des de la regidoria de Benestar Social, Montserrat Vilella destaca que «cada dia que ha estat obert el Punt de Voluntariat s'hi ha apropat alguna persona a demanar informació», i que s'està produint un canvi de tendència pel que fa al perfil d'aquestes persones. «Cada cop són més els homes que s'apunten a fer voluntariat, una activitat que tradicionalment feien més de dones».

 

Entitats i persones amb interès pel voluntariat tenen La Llotja com a punt de trobada | Jordi Olària Gras

 

Acompanyament a grans i petits

Alumnes de diferents centres educatius, així com ciutadans de Reus en general, s'han apropat a La Llotja per conèixer les activitats que fan les entitats de voluntaris. Una d'aquestes és la Fundació La Pedrera, que treballa amb gent gran al matí i amb infància a la tarda. «Busquem voluntaris perquè siguin un més de l'equip», explica la coordinadora Pilar Martínez.

 

Al matí treballen amb persones que pateixen un deteriorament cognitiu lleu, i l'objectiu és que els voluntaris «siguin un suport per ells en tots els sentits», manté Judit Blay. «Si veuen gent més jove, s'alegren», comenta en relació amb els seus usuaris. Pel que fa a la tarda, fan reforç escolar, però també emocional a infants de diferents edats, una activitat que requereix, per part dels voluntaris, una tarda a la setmana.

 

Els Amics de la Gent Gran també fan acompanyament emocional a persones grans que se senten o que estan soles. Magda Civit, coordinadora de l'entitat a Reus, Tarragona, Cambrils i Móra la Nova, apunta que no es tracta d'ajudar-los a fer la compra o les feines de casa, sinó a fer-los companyia, parlar i estar al seu costat durant dues hores a la setmana.

 

Membres d'Amics de la Gent Gran a l'estand de La Llotja | Jordi Olària Gras

 

Xarxa lingüística i social

Acompanyament i xarxa social també en volen fer des del Voluntariat per la Llengua. Mireia Romeu Ferran i Rut Ortiz Burato són avui a La Llotja per trobar parlants de català «que vulguin formar una parella lingüística amb persones que l'aprenen». Generalment es tracta d'alumnes del Centre de Normalització Lingüística que volen reforçar les classes, agafar confiança i ampliar el cercle social.

 

Una hora a la setmana durant deu setmanes és la implicació que es demana per tirar endavant la parella lingüística, tot i que també hi ha activitats paral·leles com el 'Fem un beure', al 3 de 9 —el bar-restaurant del local dels Xiquets de Reus—. «L'objectiu final és que es creï una xarxa i no puguis diferenciar entre aprenents i voluntaris», aclareixen.

 

Al seu costat s'ha instal·lat l'Associació Reus Som Útils, ARSU, molt enfocada a la prevenció i difusió d'informació sobre el consum de drogues i la sexualitat. En el seu cas, però, també es dediquen a participar en projectes d'altres entitats com a voluntaris externs, tal com explica Quin Gómez, president de l'entitat. Regularment realitzen neteja de xeringues als espais on saben que n'hi ha, una acció que duen a terme amb els equips necessaris i que, cada vegada que l'organitzen, serveix per recollir entre 250 i 300 xeringues. A més, però, busquen voluntaris per muntar projectes en l'àmbit de la salut mental.

 

Un grup d'estudiants s'interessa per les entitats de voluntaris | Jordi Olària Gras

 

L'àmbit de la salut mental

Es tracta, precisament, de l'àmbit que treballa l'Associació de Salut Mental Doctor Tosquelles. En el seu cas, tal com comenta l'educador social Albert Baquer Gómez, el que fan és acompanyar tant als usuaris de l'entitat com a les seves famílies, a qui els proporcionen suport psicològic. Tenen línies d'actuació obertes de suport a la llar, però la tasca principal dels voluntaris de l'entitat és la de nodrir el Club Social.

 

S'hi fan tallers, activitats esportives i creatives, i a qui decideix implicar-s'hi li suposa destinar-hi una hora a la setmana. «Busquem activitats que motivin a la persona voluntària» i que també tinguin demanda per part d'algun dels usuaris de l'entitat, des de pintura fins a dansa passant per qualsevol altra disciplina artística, esportiva o d'entreteniment.

 

Actuació de la Moixiganga de Reus a La Llotja | Jordi Olària Gras

 

D'ensenyar circ a recuperar la Moixiganga

Una altra de les entitats de voluntaris és Reus Circ Social. Amb voluntat d'integrar persones nouvingudes, ensenyen circ i s'imparteixen tallers, tant a les instal·lacions del que havia sigut el Giny, com a l'Institut Escola Pi del Burgar, tot i que no es limiten als alumnes del centre. Als menors estrangers no acompanyats no els anomenen MENA sinó dreamers —somniadors en anglès—, i volen oferir-los una activitat que els motivi per implicar-se i, de rebot, crear un cercle social.

 

A més, són els artífexs d'haver recuperat, de nou, la Moixiganga de Reus. A ells els serveix per mostrar el que ensenyen i, de fet, aquest mateix dijous al matí n'han fet una demostració a La Llotja, durant aquesta quarta edició de la Mostra d'Entitats de Voluntaris. A més d'aquests exemples, tenen estand a l'espai una desena d'entitats que treballen en àmbits tan diversos com ONCE o el Banc dels Aliments, la Fundació Mossèn Frederic Bara o el Taller Baix Camp.

 

La llista completa de les entitats que hi participen és la següent: Amics de la Gent Gran, Associació Programes Educatius Open Europe, Associació Reus Som Útils (ARSU), Associació Salut Mental Dr. Tosquelles, Càritas Interparroquial de Reus, Creu Roja-Reus, Fundació Catalunya La Pedrera, Fundació La Tutela, Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella, Fundació Privada Banc dels Aliments Comarques de Tarragona, Grans Projectes Solidaris, Lliga contra el càncer Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, ONCE, Reus Refugi, Taller Baix Camp, Voluntariat per la llengua i Federació Catalana del Voluntariat Social.