Les multes per no remullar l'orina del gos a Reus, pendents d'un canvi a l'Ordenança

Tot i que s'havien anunciat sancions de 800 euros a partir del juny, la normativa actual no permet aplicar-les
Imatge d'arxiu de la passejada de gossos del Bestial 2019 | Àngel Ullate

 

Qui passegi un gos per Reus i no en remulli les miccions serà sancionat amb 800 euros. Aquesta era la premissa que, segons va anunciar l'alcalde, Carles Pellicer, s'aplicaria a partir de l'1 de juny passat. El cas és, però, que la normativa actual no permet imposar aquestes multes perquè l'Ordenança de Civisme no ho recull com una infracció. Sí que es pot denunciar qui permeti que el seu gos pixi en una façana o sobre el mobiliari urbà.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

El 19 de març es va posar en marxa la campanya 'Jo mullo, tu remulles', el següent pas de l'Ajuntament de Reus contra l'incivisme, centrat en les miccions dels gossos. El batlle, acompanyat de Daniel Rubio, aleshores regidor de Medi Ambient i Ocupació, i d'Hipòlit Montseny, aleshores regidor de Via Pública, va explicar la nova línia d'actuació. Recordava que l'Ordenança de Civisme considera una infracció greu permetre que el gos orini sobre una façana o sobre mobiliari urbà.

 

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, mostrant l'ampolla d'aigua que es repartia als Centres Cívics | Jordi Olària Gras

 

Cal canviar l'Ordenança de Civisme per poder multar

La multa per cometre una infracció greu és de 800 euros. Si les miccions a les façanes i al mobiliari urbà ja estaven sancionades, la novetat, ara fa dos mesos i mig, era que es consideraria igual de greu no remullar la pixada d'un gos feta a la vorera o a la calçada. L'Ajuntament va estar facilitant, de manera gratuïta, ampolles flexibles que els amos dels animals podien recollir als centres cívics, i a partir del juny, afirmava Pellicer, es passaria dels advertiments verbals a la multa directa.

 

Aquest darrer pas, però, no és possible. Fonts municipals expliquen que «l’Ordenança de Civisme vigent només preveu que es pugui multar els propietaris si no eviten que els gossos orinin a les façanes o al mobiliari urbà; caldria adaptar-la per obligar els propietaris a remullar les miccions». Tot i la contundència de l'anunci del batlle, matisen que «el juny era la data marcada per l'alcalde per valorar la necessitat d'adaptar la normativa».

 

Valoració positiva de la campanya

«Des que es va posar en marxa la campanya és fàcil veure propietaris passejant els animals amb l’ampolla d'aigua a la mà», apunten des de l'Ajuntament de Reus. «Donats els bons resultats de la campanya, s’estudiarà la urgència de si cal modificar la normativa o no», afegeixen. En cas que es decidís incloure l'obligació de remullar les miccions, el tràmit per modificar l'ordenança no és ràpid, i caldria tractar-ho a la comissió corresponent, a més d'obrir un període d'al·legacions.