La música de festa major, l'element imprescindible que no es valora

El reusenc Dani Carbonell és un expert en la matèria i ha fet un taller de 'Les músiques de la Festa Major de Reus'
Més de 150 músics surten per la festa major de Reus | Laia Solanellas

 

Les bèsties, els balls, els castells i els diferents elements del seguici festiu són l'imprescindible de la Festa Major de Reus, però hi ha un altre element que normalment no és reconegut però que sense ell la festa major no es podria realitzar: la música. Els acompanyaments musicals són un dels trets més preats de les festes populars i encara més de la Festa Major, cada nota musical té una història, exposa un sentiment, marca el ritme als balladors i per tant és imprescindible. Us imagineu el ball solemne de l'Àliga de Reus sense la Cobla Jove de Reus? Sens dubte, no seria tan emotiu.

 

El taller de 'Músiques de Festa Major' es va realitzar a la biblioteca Xavier Amorós | Laia Riba

 

Què seria de la Festa Major sense la música?

Seguint en aquesta línia el músic reusenc Dani Carbonell ha volgut fer un homenatge a les músiques que formen part de la Festa Major de Reus amb una conferència al club d'Audició i cultura popular 'A-Punt' sota el títol «Les músiques de la Festa Major», a la sala annexa de la Biblioteca Municipal de Reus Xavier Amorós. El dijous 13 de juny a les onze del matí es va fer el primer taller i posteriorment a la tarda es va repetir a dos quarts de set de la tarda.

 

El músic Dani Carbonell al taller de 'Músiques de Festa Major' | Laia Riba

 

Els atletes del seguici festiu reusenc

«Per tocar en festes majors s'ha d'estar en forma», comenta Carbonell en una sala amb una desena de persones que han escoltat atentament la importància d'una festa major amb música. Dani Carbonell explica que a Reus per Sant Pere s'han de llogar músics d'altres localitats perquè hi ha més de 150 músics acompanyant als balls i bèsties del seguici festiu.

 

Tots els elements del seguici tenen la seva pròpia música, unes melodies amb història i peculiaritats que Carbonell les coneix de ben a prop. Tant que fins i tot ha creat i recuperat diversos acompanyaments musicals dels elements de la festa major de Reus.

 

Les gralles i els instruments de la seva família són els imprescindibles de festa major | Laia Solanellas

 

L'instrument de festa major: sofert, fort i durant molta estona

Dani Carbonell comunica que «l'instrument ha de ser sofert, que soni molt fort i que es pugui tocar durant molta estona». Això ho desenvolupa comentant que durant les processons els músics han de tocar durant molta estona i amb adversitats, per aquest motiu han de ser soferts; que soni fort per anar amb harmonia amb la bèstia o ball i que alhora sigui escoltat pel públic; i per últim que es pugui tocar durant hores, per tant lleuger i amb capacitat d'entonar melodies força estona.

 

Les curiositats de la música de festa major de Reus

A les festes majors de Reus hi ha músiques acompanyants de segles d'antiguitat, de nova creació i d'altres que s'han hagut de modificar de l'original per adaptar-les. Un cas és el Ball de Prims, on la música original era un vals però el ritme del ball no anava bé amb el de la música i per tant la melodia es va haver d'accelerar per ajustar-se al ball.

 

Hi ha elements com l'Àliga o el Lleó que porten instruments de metall | Laia Solanellas

 

Un altre exemple són el Ball de Cavallets i el de Galeres, antigament aquests dos balls eren un de sol però es van acabar separant. Davant aquest fet es va agafar la mateixa cançó del ball i es van canviar els instruments pel ball de Cavallets, «curiosament semblen cançons diferents però és la mateixa», detalla Carbonell.

 

La música és imprescindible a la festa major | Isma Llanes

 

Diversitat musical en l'acompanyament

El músic Dani Carbonell especifica que a Reus «hi ha molts balls que van amb la família dels 'tres quartants' que són el sac de gemecs, la tarota i el flabiol, com el ball de Mossèn Joan de Vic», no obstant això un dels instruments més imprescindibles de la festa major és la gralla i tota la seva família, encara que «per si sola no té sentit, sempre ha d'anar acompanyada», afegeix.

 

Les melodies de la festa major de Reus tenen en comú que totes les formacions són caminant, no hi pot haver instruments de sonoritat estàtica com per exemple un contrabaix. A més, els balls que són més antics les cançons són més curtes i els que són més nous ja porten instruments de metall, com el Lleó.

 

Les distàncies amb els altres músics són molt importants durant el seguicic | Josep Martí

 

Finalment Carbonell reflexiona i afirma que la música al seguici festiu «no es valora», ja que no se li dóna importància i per contra és un dels elements imprescindibles de la cultura popular. Perquè cap element que surt en processó va sense un acompanyament musical i a més, és una part de la festa major que mou a moltíssimes persones les quals han d'actuar durant hores i sense parar.