Imatge de la nau principal de les antigues instal·lacions de Traiber, situades al polígon Mas de les Ànimes de Reus

Les naus abandonades de Traiber i Bionet, focus de perillositat i deixalles a Reus

Les dues naus abandonades, que conviuen amb l’activitat diària dels polígons industrials, es troben totalment desballestades i presenten un important estat de degradació

El recinte de la fàbrica de combustible Bionet, situada al polígon Agro-Reus, i les antigues instal·lacions de Traiber, ubicades al polígon Mas de les Ànimes, són actualment un focus de perillositat i deixalles a Reus. Les dues naus abandonades, que conviuen amb l’activitat diària de les empreses veïnes, es troben totalment desballestades i presenten un important estat de degradació. Des de la seva aturada, han estat objecte de constants actes vandàlics i acumulen tota mena de deixalles. 

L’empresa Traiber va saltar a la portada de tots els mitjans, farà cinc anys, arran de la peça del Cas Innova que investigava la venda de les pròtesis que s’hi fabricaven a l’Hospital Sant Joan i el paper que hi jugaven metges, polítics i empresaris. Unes pròtesis que, a més, eren defectuoses. L’empresa, que anys enrere havia tingut cert prestigi en el seu sector professional, es troba tancada i la seva nau a Reus, abandonada.

Imatge de la façana exterior de l'empresa Traiber, situada al polígon Mas de les Ànimes de Reus
L'edifici compta amb totes les finestres i portes trencades | Adrià Morte

Concretament, les antigues instal·lacions de Traiber es troben al polígon industrial Mas de les Ànimes, entre el carrer de Joan Oliver i el carrer d’Apel·les Mestres. El pas del temps i el vandalisme han deixat petjada en forma de deixalles i destrosses, fent que les instal·lacions que havien acollit l’empresa ara només siguin un cau de brutícia. 

Des de fora, es pot comprovar com la vegetació està prenent el que havien ocupat aquestes instal·lacions i com s’han trencat finestres, portes i parts de la façana.  A l’interior, la imatge és d’un desballestament total. Qualsevol persona pot accedir a l'interior de l'edifici. Res ho impedeix. El terra dels passadissos principals s’ha convertit en una capa de rajoles, vidres i aigua i la sensació és d'una total inseguretat a causa del mal estat de l'edifici.

Imatge d'un dels passadissos de les oficines de Traiber, al polígon Mas de les Ànimes de Reus
L'interior de l'edifici de Traiber es troba totalment desballestat | Adrià Morte

Les oficines encara mantenen alguns elements originals com ara cadires, caixes, prestatges, llibres i milers de documents. Tot i el pas del temps, encara es poden consultar informes de l’empresa i per exemple en una de les sales es poden comptabilitzar fins a 200 arxivadors amuntegats un damunt de l'altre. Algunes portes mantenen el precinte del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya  i d'altres s'han decorat amb pintades d'ocupes. 

Les instal·lacions de Traiber compten amb una nau central on originàriament es fabricaven les pròtesis. De la maquinària no en queda res i es pot comprovar com l’edifici és objecte de constants actes vandàlics. Algunes plaques del sostre han caigut i el terra s’ha impregnat d’un oli o un producte similar que fa que caminar per aquest espai sigui del tot complicat. 

Imatge d'unes de les oficines de l'empresa Traiber, situada al polígon Mas de les Ànimes de Reus
Les oficines encara compten amb una gran quantitat de documents i arxivadors | Adrià Morte

És en aquesta part, a la nau central, on es pot visitar la cara més oculta de la fàbrica, aquella on només hi podia accedir el personal autoritzat de la companyia: els laboratoris. Una visita per l'interior d'aquesta zona permet comprovar com encara hi ha  centenars de pròtesis preparades per comercialitzar i diversos fulls de protocol penjats a la paret. Inclús, en una de les portes hi ha un full de registre d'entrada on apareix el nom i la firma de l'antic gerent de Traiber, Luis Márquez.

Imatge d'una de les pròtesis de Traiber, a les antigues instal·lacions de l'empresa al polígon Mas de les Ànimes
Al recinte encara es poden trobar centenars de pròtesis preparades per comercialitzar | Adrià Morte

En algunes habitacions, allà on no arriba la llum, la humitat ha guanyat un espai, fruit de les pluges, i  les parets comencen a presentar senyals de les males condicions de l'estructura. En total, el recinte, a banda de les finestres rebentades, té fins a tres punts diferents on entrar sense cap tipus de problema facilitant encara més el seu desballestament. 

Imatge de la fàbrica de combustible Bionet, situada al polígon AgroReus
La fàbrica de Bionet compta amb una fuga de combustible important | Adrià Morte

La planta de Bionet, abandonada des del 2012

La planta de Bionet Europa S.L. ocupa un espai molt gran entre els carrers Rovira i Virgili, Santiago Rusiñol i Adrià Gual. L’empresa, que es dedicava a la fabricació de biodièsel, va aturar la seva activitat l’any 2012 i des de llavors el recinte ha patit tota mena d’actes vandàlics i incidents. Actualment, no queda res de la tanca del perímetre que impedia accedir a l’interior del recinte. De fet, també s’han endut altres estructures metàl·liques, portes i inclús les tapes del clavegueram.

Sense aquestes plaques han quedat al descobert  diversos forats d’una alçada suficient com perquè una persona o animal caigui. Per una altra banda, també es poden trobar tota mena de deixalles com ara runa, pneumàtics, totxanes, rajoles o ceràmica.

Imatge de la fàbrica de combustible Bionet, situada al polígon AgroReus de Reus
La fàbrica de combustible Bionet es troba aturada des de l'any 2012 | Adrià Morte

Malgrat això, el més destacat de tot no són els forats de les clavegueres ni les deixalles, sinó una fuga de combustible que impregna d’una forta olor el recinte i que suposa un perill en cas d’altes temperatures o si entra en contacte amb foc. Precisament, la fàbrica ha estat protagonista en diverses ocasions per alguns incendis  que s’han originat i que ha requerit l’actuació dels Bombers de la Generalitat.

En aquest sentit, lAjuntament de Reus és conscient de la presència d’aquests residus  i de la situació del recinte i ha requerit l’actuació de l’empresa en diverses ocasions. Davant la manca de resposta, el consistori actuarà de manera subsidiària i convocarà dues licitacions d’obres per retirar el combustible present i enderrocar tota la planta.  Les intervencions tindran un cost d’uns 100.000 euros aproximadament, quantitat que posteriorment es remetrà als responsables de l'empresa.

Imatge de la fàbrica de combustible Bionet, situada al polígon AgroReus de Reus
La planta ha patit diversos incendis des del seu abandonament | Adrià Morte