GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El nou cap de la Policia a Reus: «Frenar la immigració il·legal a Reus és un dels meus objectius»

El comissari Ferra Sanmartín, un veterà de la Informació que va arrencar la seva carrera al Ripollès, arriba a Reus amb intenció de ser útil als ciutadans | Reduir el temps d'espera del DNI, una altra de les seves prioritats
Ferra Sanmartín ha estat a Girona, València i Osca abans de venir a Reus. | Àngel Ullate

 

Reus compta des d'aquest 2019 amb un nou comissari en cap de la Policia Nacional. El comissari Víctor Manuel Ferra Sanmartín fins a finals d'any havia estat el cap de la Brigada Provincial de la Policia Judicial de la comissaria provincial d'Osca i després d'aconseguir ascendir a comissari ha estat enviat a Reus per dirigir aquesta comissaria local, un lloc de pas de joves policies que la fan servir de trampolí per anar a noves destinacions o, com en el cas de Ferra Sanmartín, una destinació tranquil·la on començar a acabar la seva carrera.

 

L'actual cap de la comissaria de Reus va arrencar la seva carrera a Camprodón, al Ripollès, l'any 1985. El Coll d'Ares era, llavors, un punt de frontera tancada entre Espanya i França i l'agent va ser destinat allà dalt com  primer destí. Va ser l'any 1987, i fins passades les olimpíades de 1992, que Ferra Sanmartín va formar part de la Brigada d'Informació de la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Barcelona, la unitat de la policia encarregada de la lluita contra el terrorisme i també, durant els anys 80 i 90, van exercir un fort control social amb el control dels moviments dels grupuscles d'extrema esquerra. La brigada on va formar part Ferra Sanmartín va dedicar molts esforços en la lluita contra ETA durant la seva època de plom. El nou comissari de Reus va participar en la detecció i detenció dels terroristes de l'atemptat contra Repsol i Hipercor, l'any 1987. Un veterà de la informació.

 

De Barcelona a València passades les olimpíades

L'any 1995 va ser destinat a València a la comissaria provincial com a cap del grup de sistemes especials —encarregats de donar suport a investigadors fent seguiments, escoltes telefòniques...— i l'any 2013 va ser enviat a Osca —d'on és fill— on va assumir la direcció de la Policia Judicial fins just abans de venir cap a Reus. Al currículum del comissari Ferra Sanmartín, a més d'altres èxits i les detencions de terroristes, també hi ha diverses felicitats, entre les quals en destaquen dues de tipus A al mèrit policial.

 

Reduir l'espera del DNI, rentar la cara a la comissaria i la llei d'estrangeria

Entre els objectius que el comissari en cap té per la ciutat de Reus hi ha el de deixar-se veure. «Que la gent sàpiga que hi som, que estem al seu servei», explica el comissari en una entrevista a TarragonaDigital. Una de les responsabilitats de la Policia Nacional a Reus, entre d'altres, és la gestió i expedició del DNI i del passaport. En quinze dies, assegura, ja s'ha reduït el temps d'espera quan es demana hora per internet. Ara per fer el passaport només cal demanar hora amb dos dies d'antelació, en canvi, per fer el DNI només una setmana abans, una xifra que s'ha rebaixat amb els temps d'espera que es tenien abans. El comissari, però, vol anar a més i reduir encara més el temps.

 

Entre les altres carpetes que el nou comissari té sobre la taula és aconseguir fer una rentada de cara de la comissaria de Reus. Les parets, les instal·lacions... semblen realment d'un altre segle. La comissaria de Reus s'ha passat alguns mesos sense cap i ara el comissari vol tornar a pressionar als seus superiors per anar posant ordre a la comissaria. Un dels principals objectius, per exemple, l'ascensor. «Dignficar la comissaria».

 

Reforç de la Policia Judicial per la lluita contra la immigració il·legal

Les competències de la Policia Nacional a Reus, com a la resta de Catalunya, es centren en la lluita antiterrorista, el crim organitzat que passi les fronteres de Catalunya i també en el control de la immigració il·legal, un dels punts claus de la policia a la capital del Baix Camp.

 

Imatge de l'exterior de la Comissaria de la Policia Nacional de Reus. | Àngel Ullate

 

 

Pel comissari Ferra Sanmartín el control de les persones que incompleixen la Llei d'Estrangeria és un dels seus objectius durant el temps que estigui a Reus destinat. Ho separa en dos vessants, el control de persones estrangeres que entren per l'Aeroport de Reus, que segons el comissari superen el milió de persones cada any, i algunes de fora de l'espai Schengen, però també, per altra banda, les persones que s'han instal·lat a Reus i que no tenen el seu permís de residència en regla per estar a l'Estat espanyol.

 

El comissari no amaga que la seva prioritat serà lluitar contra les persones sense permís de residència que, alhora, també hagin comès delictes penals. És competència de la Policia Nacional fer aquest control i Ferra Sanmartín vol potenciar l'Àrea de Policia Judicial, la seva especialitat durant els darrers anys a Osca. La Policia Nacional s'encarrega d'entregar als jutges i fer les diligències per entregar les persones sense permís de residència per tal d'iniciar els procediments d'internament als CIES o d'expulsió del territori estatal.

 

Conflicte obert des de l'1 d'octubre de 2017

L'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i alguns altres regidors de la ciutat estan processats per haver, segons el ministeri fiscal, atacat la Policia Nacional després del referèndum del passat 1 d'octubre de 2017. El comissari recorda que el procés judicial està obert i no s'hi vol posar. Però ell mateix assegura que ha tingut una trobada amb l'alcalde de la ciutat i que va ser del tot cordial.

 

El comissari Ferra Sanmartín és el nou cap de la comissaria de Reus de la Policia Nacional. | Àngel Ullate

 

Com també, ho explica ell mateix, amb els responsables dels Mossos a la ciutat. «L'objectiu és col·laborar amb tothom, també, sens dubte, amb els Mossos d'Esquadra de Reus». Sembla que el comissari busqui un abans i un després de les tensions generades els darrers mesos arran de la consulta sobiranista. Alguns dels informes policials que es van fer des de la Brigada d'Informació de Reus durant els dies posteriors al referèndum posaven en dubte la feina dels agents dels Mossos en protegir als agents de la Policia Nacional. Uns atestats, alguns als quals va tenir accés aquest mitjà, que no corresponien amb els fets que es van viure. El comissari, de tracte afable, vol revertir aquesta situació.

 

Els agents de la Policia Nacional de Reus viuen tranquils

Els agents de la comissaria de Reus surten al carrer amb tranquil·litat. El comissari ho té clar. «Com a tot arreu, hi ha gent que li agrada la policia i gent que no li agrada la policia, però podem sortir al carrer sense problema, ens sentim estimats i mai hem tingut cap problema en anar a fer un cafè o passejar, de paisà o amb uniforme, per la ciutat», explica.

 

El comissari Ferra Sanmartín assegura, sota la mirada de Felip VI, que se senten estimats a Reus. | Àngel Ullate

 

«Aquest conflicte que es diu que hi ha a Catalunya molts cops s'exagera des de la premsa, però aquí es viu tranquil, s'ha de venir aquí a veure-ho i viure-ho», insisteix el nou cap de la Policia Nacional a Reus. I no amaga que ell hi està bé. És més, confia a poder-se jubilar a Reus i no marxar de Tarragona. Té un apartament a la costa tarragonina on ja s'hi veu vivint.