La recollida d'animals de Reus incorpora més control, millors condicions i el foment de l'adopció

El contracte públic s'ha de renovar i l'Ajuntament ha publicat la licitació, amb clàusules noves

L'Ajuntament de Reus ha tret a licitació pública el contracte del servei de recollida, acollida i manteniment d'animals abandonats, ferits i morts. Fins al 18 de juny es poden presentar ofertes per dur a terme el servei durant els pròxims dos anys, que podrien arribar a ser quatre si el contracte es prorroga. El pressupost anual del servei és de 103.420,28 euros.

Segons el govern municipal, amb el nou contracte no només es vol renovar el servei, sinó també fomentar l'adopció. Una de les clàusules que s'estipulen és que «l'empresa adjudicatària haurà de tenir actualitzada la informació del registre d'animals en procés d'adopció i fer-ne difusió a través d'una pàgina web i de les xarxes socials».

El consistori també destaca que la nova licitació millorarà el control i el benestar dels animals. «Es portarà a terme un control més exhaustiu de les entrades i sortides dels animals; s'ampliarà l'horari d'atenció al públic; s'obliga a disposar d'un servei veterinari d'urgències, sigui propi del centre o extern; i s'incrementa la tipologia de testos de salut que es faran als animals abandonats recollits», detallen.

Pel que fa a les instal·lacions, els requisits requerits estableixen que es pugui acollir 150 animals en un espai que garanteixi «unes bones condicions higièniques i zoosanitàries». El contracte públic també estipula que, «la superfície mínima per animal major de 25 quilos serà de 5 metres quadrats». També s'especifica que les instal·lacions hauran d'estar ventilades i amb bones condicions de llum i humitat, així com protegides contra la intempèrie.

Imatge d'arxiu d'una gossera. | Cedida

Set de cada deu animals tornen amb els amos o són adoptats

L'any passat es van recollir 361 animals a la via pública de Reus. 248 van ser gossos i 23 gats, però la llista també inclou gairebé un centenar d'exemplars d'ocells, ponis, galls, serps, conills, tortugues, oques o cabres, segons detalla l'Ajuntament de Reus. El 72% d'aquests animals retornen als propietaris o els adopta algú, mentre que la resta es queden a la gossera o moren.

Les dades són lleugerament inferiors a les del 2018, quan es van recollir 393 animals a la via pública. Amb aquesta progressió, i les noves línies de treball que fomentin l'adopció, des del govern local es fixa una previsió de recollida anual de 300 gossos i 25 gats.

Les dades del 2019 detallen que, pel que fa als gossos, 128 van tornar amb els amos, 56 van ser adoptats i 31 s'han quedat a la gossera. 31 més han mort, sigui per causes naturals o a conseqüència d'un accident (19), o perquè se'ls ha practicat l'eutanàsia (12), segons es detalla, pel mal estat sanitari dels animals.

Pel que fa als gats, tres van tornar amb els amos, vuit van ser adoptats i tres s'han quedat a la gossera. S'ha practicat una eutanàsia i vuit animals han mort per causes naturals o a conseqüència d'algun accident. El contracte també contempla la recollida d'animals morts de la via pública, un servei que durant el 2019 ha representat 34 actuacions: 25 gats, tres gossos, dues cabres, dos ocells, un conill i una guineu.


Comentaris