Les obres del barri Sol i Vista de Reus no arribaran al 20% d'execució en acabar l'any

El Departament de Territori dóna, com a data límit, fins al 31 de desembre de 2019 per acabar les obres del projecte del Pla de Barris de Reus

Segons informa el Diari Més, el govern de  la Generalitat de Catalunya no vol tornar a aplicar una altra pròrroga al període de materialització dels projectes que es beneficien dels ajuts de la Llei de Barris en la convocatòria 2009 i  posa com a data límit el 31 de desembre de 2019 perquè s'acabin les obresfinançades a mitges entre els ajuntaments i la Generalitat.

Els barris Sol i Vista i Immaculada es veuen afectats 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En aquest context, aquest ultimàtum afecta el Pla de Barris de Reus Immaculada i Sol i Vista que, en un principi, comptava amb un pressupost de 12.387.205 euros  cofinançat al 50% entre l'Ajuntament de Reus i el Departament de Territori i que es va impulsar fa deu anys. Segons informa el Diari Més, el Departament de Territori afirma que el mes de maig,  l'execució del Pla de Barris estava només al 13,27% i la despesa total justificada era d'1.643.363 euros. 

És molt probable que aquesta xifra no arribi al 20% en acabar l'any perquè, des de fa poques setmanes, que han començat les obres al carrer Roger de Llúria amb 186.194 euros pendents de justificar. Segons el Més, es preveu que  el Pla de Barris hagi invertit un total d'uns 2 milions d'euros als barris Immaculada i Sol i Vista  en 10 anys. 

Amb la crisi econòmica s'abarateixen costos i es reformula el pla

El govern de l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, va ser qui va tramitar aquesta convocatòria d'ajuts del 2009 i  el projecte incloïa un total de 35 actuacions diferents  que havien de dur-se a terme entre el mateix any 2009 i l'any 2013, i el gruix de les obres havia de ser l'any 2012. 

Entre la crisi econòmica, el 2011, la Generalitat va declarar que  li costaria molt afrontar aquests pagaments del projecte de la Llei de Barris i es va replantejar el Pla de Barris d'Immaculada i Sol i Vista. Així doncs, es va arribar a un acord entre l'Ajuntament i la Generalitat per reformular el Pla i abaratir costos, cosa que va fer que l'Ajuntament no hagi volgut arribar a completar el pressupost inicial  de 12.387.205 euros. 

L'any passat, el Departament de Territori va concedir una pròrroga del projecte a l'Ajuntament de Reus i després de ser concedida, Reus en va sol·licitar una de nova  fins a l'any 2023. La Generalitat no va aprovar aquesta pròrroga perquè la llei actual no ho permet. 

Imatge d'arxiu de les obres del barri Sol i Vista  | Jordi Olària
 

 

El projecte del Pla de Barris d'Immaculada i Sol i Vista

El projecte del Pla de Barris d'Immaculada i Sol i Vista preveia millorar la connexió entre aquests dos barris i la resta del municipi. Volia construir un passeig vorejat d'horts urbans i cohesionar-los a través d'un centre cívic i cultural. A banda, també es volia rehabilitar habitatges i impulsar programes socials, cosa que no s'ha arribat a fer. 

Entre l'any 2017 i 2019, el govern municipal ha dut a terme la  renovació de la xarxa de sanejament i aigües pluvials de Sol i Vista; ha reformat els carrers  Entença, Almirall Requesens i seccions del carrer Roger de Llúria i de Nelson Mandela. Actualment, està treballant en una nova fase del carrer Roger de Llúria fins al carrer Josep Iglésies i Fort.