Diverses parades del Mercat del Carrilet de Reus

L'oposició municipal aplaudeix ajornar el tancament del Carrilet i exigeix el projecte urbanístic

Ho veuen com una bona notícia i volen començar a treballar el projecte urbanístic que promet el govern

La felicitat de les paradistes del Mercat del Carrilet de Reus per l'anunci de l'ajornament del seu tancament és compartida per l'oposició municipal. Tant la CUP com el PSC ho han valorat des del mateix mercat aquest dijous al matí. També ho ha fet, a través d'una nota de premsa, el grup municipal de Cs.

En línies generals celebren l'ajornament i reclamen des de fer marxa enrere del tot i no tancar l'equipament fins a posar-se a treballar, ara, el projecte anunciat per al 2024. Sense entrar-hi a fons, tampoc consideren justificat ni el tancament —un argument que han repetit sovint els últims mesos— ni la data de l'anunci, quan faltaven dos dies per començar la campanya electoral.

Per la CUP, «el govern s'ha vist totalment desarmat»

La valoració de la CUP ha vingut per boca de l'exregidora Mariona Quadrada i de l'actual regidora Mònica Pàmies. La primera ha declarat que «estem molt contentes perquè, com podem comprovar, quan una injustícia es lluita, es guanya». Considera, de fet, que tot plegat «ha sigut com un procés participatiu autoorganitzat i horitzontal; aquesta és la participació ciutadana de veritat».

També en fa aquesta lectura Mònica Pàmies, assegurant que «per nosaltres i per les paradistes és un gran èxit, el govern s'ha vist totalment desarmat en totes i cadascuna de les excuses que esgrimia com a motius del tancament d'aquest mercat». Ha recordat tots els arguments que havien exposat repetidament per defensar la continuïtat del Mercat del Carrilet i ha sentenciat que «la lluita ciutadana pot fer canviar les accions de govern».

La CUP ho veu com un anunci de futur per al Mercat del Carrilet i Quadrada reclama «que se'ls tracti en igualtat de condicions que al Mercat Central, els greuges que hi ha hagut fins ara no poden continuar». Critiquen també el canvi de parer del govern just a les dates en les quals s'ha anunciat, just abans de començar la campanya, però també «tres dies abans d'arribar al termini que les paradistes havien anunciat per presentar la demanda judicial per incompliment de contracte»».

«És vergonyós que hagin reaccionat a correcuita com van fer ahir», carrega Quadrada. Una reacció que, assegura, es deu «al fracàs del ple passat, on van quedar en evidència per la falta d'arguments». Quadrada tampoc es mostra satisfeta amb les explicacions del govern; «és vergonyós que s'emparin amb la pandèmia».

De cara al futur, assegura que la CUP estarà a sobre del projecte urbanístic que plantegi el govern. «El que no permetrem és que es parctematitzin zones de la ciutat creant àrees publicoprivades tipus Pallol que al final són zones de la ciutat buides de gent, de contingut i de vida», ha reblat.

El PSC reclama posar-se a treballar en el projecte urbanístic de la zona

En línies similars s'ha mostrat el portaveu del PSC, Andreu Martín, afirmant que «hem guanyat tots i celebrem que el govern comenci a estar en el costat del sentit comú». Considera que no s'havia justificat el tancament més que amb «excuses». Com també ho son, segons el parer del PSC, les justificacions del govern per haver fet marxa enrere en la data del tancament.

Martín ha exposat, també, que «el que va passar ahir podria haver passat fa molts mesos». Ha matisat que no volia ser una recriminació, sinó una reivindicació per «posar-nos a treballar en aquest pla de participació sobre un projecte encara poc concret». Considera que ha sigut la lluita de les paradistes, els veïns i l'oposició el que ha provocat la «rectificació» del govern.

Alerta, això sí, que les explicacions que el govern va oferir ahir «no ens tranquil·litzen». Reclamen «comprovar el compromís del govern» amb aquest mercat. Discrepa, per exemple, del regidor Carles Prats, que va deixar clar que només s'ajornava la data del tancament, però que se segueix veient el Mercat del Carrilet com un equipament que no és viable.

La nova data és l'any 2024 i, per tant, passades les pròximes eleccions municipals del maig del 2023. Una situació que pot convertir-ho de nou en un element recurrent en aquesta futura campanya electoral. Escenari que el PSC vol evitar; «si arribem a aquesta situació serà per una gran irresponsabilitat per part del govern», ha etzibat.

Alerta que seguiran pressionant perquè el projecte que el govern ha anunciat que està treballant per aquella zona es treballi i discuteixi durant aquest mandat. «Volem propostes concretes i procés participatiu com més aviat millor, si pot ser el 2021, millor que al 2023», reivindica.

Si no és així, i s'acaba deixant per al pròxim mandat, apunta que «el govern ha donat mostres evidents d'incapacitat i només vol evitar la imatge d'una ciutadania absolutament enfrontada a una voluntat del govern». Preguntat per si ho consideren una puntada de peu endavant del govern, afirma que «fins que el govern no demostri amb fets una cosa diferent, sí».

Cs vol que es descarti el tancament

També Ciutadans, a través d'una nota de premsa, hi ha dit la seva. La portaveu Débora García carrega dient que «amb aquest govern municipal, la continuïtat del Mercat del Carrilet va unida als períodes electorals». Es mostra satisfeta per la continuïtat anunciada fins al 2024, però reclama «que es descarti definitivament el seu tancament».

El considera un equipament «bàsic per al barri, especialment durant la situació actual però també un cop se superi la pandèmia». Reclama màxima transparència al govern tant pel que fa a les pròrrogues dels contractes de lloguer com al «la misteriosa actuació prevista per al 2024».

Assegura que el mercat és viable i que «no hi ha dades que demostrin que aquest equipament no té futur, això sí, cal que l'Ajuntament revitalitzi tot l'entorn tal com es va comprometre».