Façana principal del Mercat Central de Reus

El canvi d'horari al Mercat Central obre un conflicte entre paradistes i l'Ajuntament de Reus

L'anunci fet per l'Ajuntament s'ha rebut amb divergències entre els paradistes

El canvi d'horari anunciat per l'Ajuntament de Reus al Mercat Central no convenç tots els paradistes. Una assemblea interna celebrada aquest dimarts ha evidenciat la diferència d'opinions dins del col·lectiu. Una part aposta per fer una contraproposta al consistori per arribar a un punt intermedi entre l'anunci fet i les necessitats i la capacitat dels empresaris.

El Mercat Central obrirà matí i tarda de dimarts a divendres a partir del mes d'octubre, i els matins dels dilluns i dels dissabtes. Aquest va ser l'anunci que fa dues setmanes va fer el govern de Reus. Dins del mercat, divergència d'opinions. Per una banda hi ha paradistes que mantenen que cal implementar canvis en la manera de funcionar i en el concepte mateix de mercat per garantir la seva supervivència, des de la venda per Internet, a la incorporació d'oferta de restauració en certa mesura o, també, el canvi d'horari.

Negociar el canvi d'horari

Mentre encara es paeix l'anunci del tancament del Mercat del Carrilet, alguns hi veuen el futur que pot esperar el Central si no s'actua de manera decidida. «Hem de fer canvis, no ens podem quedar quiets sense fer res», defensen. L'anunci de l'Ajuntament no s'ha rebut de la mateixa manera per part de tots els paradistes, i a l'assemblea d'aquest dimarts algunes veus haurien plantejat asseure's amb el govern local per negociar un terme mitjà entre obrir tot el dia —migdia inclòs— de dimarts a divendres i no fer-ho cap dia.

Fonts municipals apunten que estan oberts a parlar tant com calgui, però que la decisió presa pel consell d'administració i avalada pel Consell Assessor de Mercats Municipals és la que es desprèn de l'estudi encarregat a Mercats de Barcelona. En aquest sentit, tot i que no tanquen la porta a seguir-se reunint amb els paradistes, mantenen la voluntat d'executar el canvi anunciat.

Entre els canvis que es volen implementar al Mercat Central de Reus també hi ha la venda a través d'Internet, que hauria de posar-se en marxa pròximament, així com la incorporació d'oferta gastronòmica per part de les mateixes parades. Aquesta darrera mesura, segons va explicar el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, ja entraria als plans de mitja dotzena de parades, que haurien sol·licitat l'ampliació d'espai, apunta, per poder comptar amb aquest servei.

Dues parades del Mercat Central de Reus, carnisseria a l'esquerra, fruiteria i verduleria a la dreta
Imatge d'arxiu del Mercat Central de Reus | Adrià Morte

La negativa a la proposta

Altres paradistes, per contra, no consideren necessari, o fins i tot veuen contraproduent la modificació horària. Per una banda, expliquen, perquè «no podem endarrerir l'obertura». En alguns casos afirmen que el que es factura entre dos quarts de vuit del matí i les nou és una part important de la caixa diària, i a més, apunten, «si obrim a la mateixa hora que els supermercats i ens posem al seu terreny, no tenim res a guanyar».

Alguns d'aquests aposten per buscar altres maneres de dinamitzar l'espai i atraure clientela. Posen sobre la taula, també, la dificultat d'assumir el nou horari d'obertura sense haver d'ampliar la plantilla, una ampliació que temen que servís només per tenir algú a la parada tot i no vendre gaire una franja horària com, per exemple, el migdia. En aquest sentit, un altre dels arguments que s'esgrimeixen és el de la qualitat dels productes frescos.

«El que tinguis exposat al vespre, després de tantes hores, farà llàstima», afirmen. També hi ha qui no veu clar obrir al migdia, «si vas a un supermercat a les dues o les tres tampoc hi ha ningú». Al debat també hi acaba entrant la visió de futur que es té de cada parada, des dels que compten mantenir-la força anys, siguin darrere del taulell o passant el relleu, fins als que veuen la jubilació més pròxima.

L'oferta de les parades buides

Un altre element que es té en compte a l'hora d'imaginar el futur del Mercat Central és el de les parades buides. Actualment, segons exposa l'Ajuntament, són el 40% dels espais els que no estan ocupats. Per omplir-los, juntament amb l'anunci del tancament del Mercat del Carrilet, es va informar que s'obriria una oferta pública en relació amb aquestes parades.

El preu de la concessió actual és de 15.000 euros; com que en queden 21 anys, s'ha optat per oferir-les a 7.500 euros, segons el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, amb facilitats de finançament. És una de les mesures que s'ha ofert als paradistes del Carrilet perquè es traslladin al Central, tot i que hi pot concursar qui vulgui, sigui paradista o no.