Els partits de Reus recullen la crida de la Plataforma de La Sedera

Totes les formacions polítiques assistiran a l'assemblea del pròxim dilluns

La Plataforma de La Sedera convoca els partits de Reus a la pròxima assemblea | Jordi Olària

 

L'assemblea de La Sedera va acordar, el dilluns 30 de juliol, que convocarien els partits de Reus a la pròxima trobada, el dilluns 3 de setembre, per tal d'explicar-los el seu posicionament i intentar recollir suports a la moció que volen que arribi al plenari municipal. La Plataforma, a grans trets, vol que l'Ajuntament de Reus assumeixi la propietat del solar en primer terme i posi en marxa, llavors, un procés participatiu perquè la ciutadania de Reus pugui decidir què se n'ha de fer.

La voluntat de la Plataforma és, per una banda, que els partits polítics es posicionin, i per l'altra, que puguin fer-se seva la moció. És per això que els han convocat a l'assemblea de dilluns vinent. L'objectiu és que puguin participar, conjuntament amb els membres particulars, en la redacció final d'un document que satisfaci totes les parts i que pugui dur-se al plenari amb la garantia que s'aprovarà.

Imatge de la roda de premsa de la Plataforma de La Sedera | Jordi Olària

 

Els partits assistiran a l'assemblea

Els membres de l'assemblea que han fet entrega de la convocatòria dels partits han explicat, en roda de premsa, que «ahir vam anar a l'Ajuntament i vam poder parlar amb els que hi eren —al despatx del grup municipal—, i tothom va dir que sí, que n'estaven assabentats i que hi vindrien». Aquestes formacions són la CUP, Cs, Ara Reus i ERC —els republicans ja havien aplaudit el naixement de la Plataforma—. Pel que fa a PDECat, PSC i PP, no estaven al despatx en aquell moment, però també se'ls ha fet arribar la convocatòria.

Consultats per TarragonaDigital, tots tres han confirmat que assistiran a l'assemblea. La tesi general és que «escoltar no pot fer mai mal a ningú», segons alguns dels implicats, i tots consideren que si hi ha veïns que es mobilitzen i els convoquen, és bo respondre la convocatòria. Des de la Plataforma, de fet, es convida tota la ciutadania reusenca a participar de l'assemblea de dilluns 3 de setembre.

Alguns membres de la Plataforma de La Sedera, davant el solar de l'antiga fàbrica | Jordi Olària

 

La Sedera, una qüestió de ciutat

Es celebrarà a les vuit del vespre a la plaça del Velòdrom, i ha de servir, també, per fer públics els resultats de les enquestes que els seus membres han fet circular durant l'estiu entre els veïns de Reus. La Plataforma de La Sedera ha volgut convertir el conflicte d'aquest solar en una qüestió de ciutat des del primer dia, i és per això que ja s'havia convocat les entitats veïnals de tot Reus.

El conflicte de fons

Aquesta mobilització ciutadana, que ha provocat el naixement de la Plataforma de La Sedera, sorgeix del fet que Mercadona estudia instal·lar un supermercat al terreny que havia ocupat La Sedera. Aquesta informació va provocar la reacció del veïnat, que ha adoptat dues postures diferents dins l'àrea més pròxima del solar. Per una banda hi ha l'Associació de Veïns del Barri Monestirs, entitat que reivindica que La Sedera és un terreny que queda sota la seva àrea d'influència, la zona que queda a la part de sota del passeig de Misericòrdia.

Imatge d'arxiu d'una assemblea de la Plataforma de La Sedeera | Jordi Olària

 

Veïns a favor i en contra

Aquesta entitat s'ha mostrat favorable, des del primer moment, a la construcció del supermercat sempre que no suposi un impacte sobre la mobilitat del passeig i que l'edifici no distorsioni la fesomia de la zona. En aquest sentit, s'han reunit amb l'empresa, que els ha mostrat un esborrany que satisfà, per ara, les seves exigències. Al cantó oposat hi ha la Plataforma i l'Associació de Veïns del Mas Vilanova, la zona de sobre del passeig.

Aquests dos col·lectius consideren que ja hi ha un excés de supermercats a la zona i que voldrien que s'hi planifiqués un equipament municipal, una zona verda o qualsevol altra possibilitat que permeti mantenir el passeig amb l'ambient i la fesomia actuals. Consideren, de fet, que no és un debat que s'hagi de circumscriure a l'entorn del passeig, sinó que es tracta d'un actiu de la ciutat i que, com a tal, tot Reus hi ha de poder dir la seva.

Solar de l'antiga Sedera, al passeig Misericòrdia | Jordi Olària

 

El govern municipal no entra en la qüestió

Pel que fa al govern municipal, la seva postura no ha variat al llarg dels mesos que fa que es debat aquesta qüestió. Recorden que, ara mateix, es tracta d'un acord entre privats —Mercadona per una banda, i Sòlvia, la immobiliària del Banc Sabadell i propietària del solar, de l'altra— i que l'únic que pot fer l'Ajuntament és vetllar perquè, si s'acaba concretant, el que es faci al solar compleixi les normatives pertinents.

Amb tot, ERC per una banda ha aplaudit el naixement de la Plataforma i la seva reivindicació d'un procés participatiu, tot i que sense posicionar-se respecte si s'ha d'expropiar o no el solar o què se n'ha de fer. A més, la voluntat dels partits que formen el govern d'assistir a l'assemblea de dilluns també pot indicar que, si bé pot no canviar de postura, sí que ho considera un assumpte a debatre.

"El Festival Infinit serà lliure d'actituds sexistes i discriminatòries" "Mor una dona a qui van tardar cinc dies a operar a l'Hospital Sant Joan"