Montserrat Caelles, responsable municipal de la Festa Major de Reus

L'alcalde, Carles Pellicer, ha delegat en ella la gestió i direcció dels actes festius fins el dia 30
Imatge d'arxiu de Montserrat Caelles als Jardins de la Casa Rull | Isma Llanes

 

Amb l'Ajuntament de Reus sense govern, no hi ha regidoria de Cultura a les portes de la Festa Major de Sant Pere. Mentre les converses per tancar un pacte polític segueixen en punt mort, l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, ha delegat en Montserrat Caelles «totes les facultats en relació a la direcció i gestió de totes les activitats incloses en la Festa Major de Sant Pere 2019».

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

No es tracta del nomenament d'una regidora de Cultura en si, perquè tampoc no es tancarà un cartipàs municipal fins que no hi hagi un acord de govern. A través del decret signat aquest mateix divendres, Pellicer retorna a Caelles part de les competències que havia desenvolupat durant el mandat passat. Aquesta delegació de funcions, però, no és indefinida, sinó que acaba el mateix dia que ho farà la Festa Major, el 30 de juny.

 

Carles Pellicer durant el ple d'investidura | Laia Solanellas

 

Cap a un nou govern en minoria?

A la pràctica suposa que el govern, actualment format només per l'alcalde, tingui una segona figura que pugui assumir un paper institucional durant la pròxima setmana. La signatura d'aquest decret fa pensar que Junts x Reus està més a prop de començar el mandat en solitari al govern que d'aconseguir un pacte amb ERC i Ara Reus, la seva prioritat i únic escenari previst.

 

Igual que ho ha fet amb Montserrat Caelles, Pellicer podria seguir delegant competències entre la resta del grup municipal de Junts per Reus, un tràmit que fonts del partit asseguren que es vol evitar, però que no descarten. El principal escull per tancar un pacte és el tercer soci de govern. JxR vol que sigui Ara Reus, amb qui ja han governat juntament amb ERC durant el darrer mandat, i no vol la CUP. Daniel Rubio i Dolors Vázquez (Ara Reus) van votar a favor de Pellicer durant el ple d'investidura però l'equip de Noemí Llauradó (ERC) vol que JxR i la CUP s'entenguin per formar govern i que no hi entri la formació municipalista.

 

Carles Pellicer, ara mateix, acumula totes les competències municipals. Té potestat per delegar-les en qui consideri a través d'un decret com el que avui ha donat poders sobre la Festa Major a Montserrat Caelles. De fet és l'única manera que el govern tindrà de començar el mandat, apunten fonts de la formació, si no es tanca un pacte de majoria. Per establir regidories de govern, organització municipal, nombre d'assessors de govern i de partit i sous tant dels assessors com dels regidors, cal aprovar un cartipàs municipal, que ha de passar pel plenari.