Recullen firmes per retirar la sanció de 800 euros pels orins dels gossos a Reus

La mesura la va presentar l'Ajuntament de Reus la setmana passada
Presentació de la campanya «Jo mullo, tu remulles» | Jordi Olària Gras

 

El passat dimarts, 19 de març, l'Ajuntament de Reus va anunciar, a través de la campanya «Jo mullo, tu remulles» que no remullar l'orina dels gossos en la via pública comportarà sancions de fins a 800 euros. A partir d'aquesta mesura, alguns veïns han engegat una recollida de firmes a Change.org perquè l'Ajuntament retiri o rebaixi aquesta sanció. La petició ja compta amb 50 firmes.

En aquesta petició exigeixen a l'Ajuntament de Reus que retiri o substitueixi aquesta mesura per una altra «més proporcional» i penalitzi altres actes incívics. També demanen al consistori que publiqui el cost de la campanya publicitaria «Jo mullo, tu remulles» i de la distribució i de les ampolletes de plàstic que es repartiran als Centres Cívics. Finalment, també demanen que el cost de la campanya es destini a accions socials de millora i d'ajuda a la ciutadania. 

Una sanció que consideren massa elevada

Des de Change.org, afirmen que estan d'acord que s'apliquin sancions als incivismes i als propietaris d'animals que no respecten la via pública però creuen que una sanció de 800 euros per no remullar l'orina dels gossos és excessiva i remarquen que «hi ha altres prioritats a la ciutat de Reus». D'altra banda, l'Ajuntament recorda que «hi ha set espais d'higiene per a gossos i vuit parcs d'esbarjo per a gossos que també són espais d'higiene». L'Alcalde de Reus, Carles Pellicer, també destaca que, a Reus, hi ha més de 16.000 gossos i es calcula que hi ha unes 48.000 miccions de gossos al carrer al dia, cosa que comporta unes 17,5 milions de miccions a l'any. 

Sancions per a no malmetre la via pública

Fins al moment, els propietaris de gossos s'enfrontaven a sancions per no recollir els excrements dels animals i per miccions en les façanes o mobiliari urbà, aquesta última acció es considera una infracció greu, cosa que comporta una multa de 800 euros. Ara, permetre les miccions a la vorera o al carrer també comportarà una sanció de 800 euros i la manera d'evitar-la serà remullar l'orina de l'animal amb una mica d'aigua, si la Guàrdia Urbana detecta un propietari que no ho fa, el multarà. Primer, hi haurà un període en el qual es faran només advertiments verbals, però a partir del mes de juny, les multes ja s'aplicaran.

Amb aquesta campanya es vol evitar que les façanes dels edificis quedin ennegrides i que no es malmeti mobiliari urbà, sobretot fanals i bancs. Segons la brigada municipal es malmeten les bases de 200 fanals cada any per l'acció corrosiva de l'orina dels gossos. 

"Aigües de Reus premiada per la seva implicació en la reutilització de l'aigua" "Clou la primera edició del festival 'Breus' amb ganes d'afrontar més edicions"